Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden!
Je baby in maand 5 van de zwangerschap
Aan het eind van deze maand heeft hij de grootte van een voetbal en weegt hij bijna een halve kilo. De foetus blijft goed in beweging.
20 weken zwanger: jouw symptomen
Gefeliciteerd! Je bent halverwege je zwangerschap! Je hebt al een hele weg afgelegd in deze viereneenhalve maand.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 24 en 28 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 22 en 26 weken zwanger. Ik ben alweer 6 maanden onderweg.
Als je 21 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je gaat nu maand 6 van de zwangerschap in. Misschien heb je in het eerste trimester al last gehad van indigestie en brandend maagzuur.
Vijf maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Je kleintje heeft op dit moment nog steeds vrij veel bewegingsruimte in de buik, dus je zult haar voelen schoppen, stompen en ronddraaien. Hoewel dit soms vervelend kan zijn (vooral als je 's nachts probeert te slapen), horen deze bewegingen bij een gezonde baby.
Nu je in de 22e week van je zwangerschap zit, stijgt de overlevingskans van je baby met de dag bij een vroeggeboorte. De kans is gelukkig niet zo groot dat je kindje te vroeg wordt geboren, maar het is wel handig om te weten waar je rekening mee moet houden mocht dit onverhoopt gebeuren.
In het kort
Vanaf het begin van de zwangerschap is een baby actief. Sommige bewegingen kunt u goed voelen, maar van andere bewegingen merkt u niets. Hoeveel een baby beweegt en met hoeveel kracht dit gebeurt, is voor iedere baby anders. In z'n algemeenheid is dus niet te zeggen wat normaal is.
Een gezonde gewichtstoename is belangrijk, maar zegt niks te zeggen over de grootte van je kind. Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo'n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo's erbij komen.
Veel vrouwen beschrijven het als een vlinder die rond dwarrelt in de buik. Je buik is inmid- dels al behoorlijk gegroeid. Misschien is je navel eruit 'geplopt', waardoor er een bobbeltje op de plaats van je navel zit. Maak je geen zorgen, dit komt vanzelf weer goed na de bevalling.
De overlevingskans van baby's die onder de 24 weken worden geboren is erg klein en de kans op complicaties erg groot. Heel soms zijn er baby's die niet opgeven en het onverwachts goed blijven doen. Kes is zo'n bijzondere uitzondering.
Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een meloen. Daarom ben je misschien de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat bent aangekomen of dat je zwanger bent.
De echo wordt via jouw buik gemaakt en je hele kindje wordt bekeken. Het doel van de 20 wekenecho: kijken of je kind gezond is. Op de echo zijn eventuele afwijkingen, zoals een open ruggetje of een open schedel goed te zien. Ook is de ontwikkeling van organen en botten meestal goed te bekijken.
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van 14 tot 27 weken en duurt 14 weken of ongeveer drie en een halve maand.
Te weinig gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Als dit het geval is, laat dit dan altijd weten aan je verloskundige. Bij te weinig gewichtstoename heeft je kindje namelijk meer kans op een lager geboortegewicht en is er meer kans dat je kindje te vroeg wordt geboren.
Een ongeboren baby reageert sterker met naar de hand toe bewegen wanneer de moeder haar buik aait dan wanneer anderen dat doen. Dit kan verklaren waarom een moeder haar kind voelt bewegen als ze over haar buik aait, terwijl het bewegen stopt als bijvoorbeeld de partner van moeder de buik aanraakt.
Baby's reageren vaak sterk op – negatieve – prikkels in hun omgeving. Zoals honger of dorst, kou, harde geluiden, maar ook spanningen in de directe omgeving. Uw baby voelt aan wanneer u en/of uw ex-partner gestresst zijn. Bij kinderen tot één jaar is het stress-systeem nog niet helemaal ontwikkeld.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
Veel hangt ook af van je kindje zelf en de eventuele moeilijkheden tijdens de opname. Soms wordt gestreefd naar een gewicht van 2,5 kg alvorens een kindje naar huis mag gaan. Als de toestand van het kind het toelaat, wordt je kind soms tussentijds overgebracht naar een ziekenhuis dichter bij je woonplaats.
baby is nu ongeveer 28,5 cm en weegt circa 440 gram, vergelijkbaar met een koolraap. Deze week vindt de ontwikkeling vooral op en in het hoofd van je kindje plaats. De oren beginnen hun uiteindelijke vorm aan te nemen. Je kindje kan al een paar weken horen, maar het gehoor wordt nu alleen maar beter.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
In 5 maanden tijd is je baby al veel gegroeid. Je baby wordt nu ook steeds sterker. Hij weegt nu ongeveer 335 gram - net zo veel als een grapefruit! Zijn spieren - en dus ook zijn bewegingen - worden steeds krachtiger.