De filets van deze heerlijke mediterrane vis wegen zo'n 100-125 gram en kan u telkens per 2 stuks verkrijgen met of zonder vel (ontschubd).
De vis weegt ca. 350 gram (1 pers.) Het vlees van de gekweekte dorade is vetter dan van de dorade rose.
De dorade heeft geen kleine graatjes en dat maakt het eten ervan wel makkelijker. Tips om verse vis te kopen: – Uiterlijk van de vis bekijken: verse vis heeft een glazende huid. De ogen zijn helder en bol.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis en macrofauna. De smaak van de Dorade is vrij vol en hij is iets vettig. Hij lijkt wel een beetje op de Zeebaars. In Zuid Europa is het een populaire vis en wordt daar veel gegeten.
Dorade Grise is een magere vis, waar de Dorade Rose en Royal mager tot matig vet zijn. De vis kenmerkt zich door een stevige, volle smaak. Alle soorten kunnen uitstekend gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden.
De vis kan zowel met graat als gefileerd bereid worden; het visvlees laat na de bereiding makkelijk van de graat los. Uiteraard is de dorade gezond voedsel; het is een halfvette vis, bomvol vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren. Een alternatief voor dorade is zeebaars.
De dorade is een straalvinnige vissoort uit de familie van de zeebrasems. Deze soort – die ook wel goudbrasem wordt genoemd – wordt in grote delen van de wereld gekweekt. In Europa zijn het voornamelijk de Grieken en de Turken die zich daarmee bezig houden, in de Middellandse zee of in bassins op het land.
Dorade (100 g) bevat 85 calorieën.
Deze roofvis met één rugvin en één aarsvin, in de oudheid en ook nog steeds in Italië Orata genoemd, terwijl het in Spanje 'Dorade' is, leeft van nature in rotsachtige kustwateren. De volwassen vis bereikt gewoonlijk een lengte van ongeveer 35 cm, maar kan tot 70 cm worden en tot ongeveer 2,5 kg wegen.
Verse Dorade kopen kan nu bij uw onlinevismarkt. Deze vis wordt duurzaam gevangen en heeft hiermee een milieuvriendelijk afkomst. Dorade wordt gekweekt in Griekenland en direct naar de afslag gebracht. De vis wordt na vangst direct in vacuümpapier verpakt en gekoeld naar u verzonden.
Doradefilet bevat per 100 gram: 106 kcal, 18 gram eiwitten en slechts 4 gram onverzadigd vet.
Reken ongeveer 175 tot 200 gram per persoon bij Dorade. Je kunt vanzelfsprekend ook een hele dorade bereiden. Een grote voor 4 personen, of 2 kleintjes.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
U kunt zeebaars kopen voor €24.50 per 500 gram.
Dorade wordt op grote schaal gekweekt in de Middellandse zee, vooral in Spanje, Griekenland, Italië en Turkije. De vissen komen daar ook van nature voor.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Knip de rug-, zij- en staartvin af met een stevige keukenschaar. Snijd de buik van de vis van de staartvin tot de kop open en trek de ingewanden eruit. Snijd eventueel achtergebleven stukjes van de ingewanden los met een mes. Spoel de vis van binnen en van buiten goed met koud stromend water.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.