Het bekken is uit vier botten samengesteld: heiligbeen, stuit en de linker en rechter heup. Heup en heupbeen zijn hetzelfde. Linker en rechter heupbeen zijn opgebouwd uit drie onderling in de puberteit vergroeide botten: het
Het heupgewricht is de schakel tussen het bekken en het bovenbeen. Het bestaat uit twee botstukken: de heupkom (acetabulum) en de heupkop (femurkop). De heupkop bevindt zich diep in de kom van het bekken, ter hoogte van de lies. De heup is een kogelgewricht, waardoor beweging in vrijwel alle richtingen mogelijk is.
Het bekken vormt een verbinding tussen de wervelkolom en de benen. Het bekken bestaat uit meerdere botten: een linker en een rechter heupbeen en het heiligbeen aan de achterkant. Eén heupbeen is weer opgebouwd uit verschillende onderdelen: een darmbeen, een zitbeen en een schaambeen.
Deze drie botten vormen samen het heupbeen en de heupkom. Het heupbeen maakt op zijn beurt deel uit van het bekken. Het heupgewricht bevindt zich in de heup.
Hoe vaker een heup vervangen wordt, hoe meer kans op schade van het bot. De belastbaarheid van een nieuwe heup is altijd minder dan een natuurlijke heup. Littekenweefsel kan de spierfuncties ernstig belemmeren en 50% van de mensen kan na een jaar nog niet intensief bewegen met de nieuwe heup.
Theoretisch kan een heupprothese meerdere keren worden gereviseerd. De eerste verschijnselen van loslating of slijtage worden meestal op een gewone röntgenfoto herkend.
Lopen, met of zonder een prothese, is mogelijk, maar kost veel energie. Dit is een amputatie door het heupgewricht. Bij dit amputatieniveau zijn uw knie- en heupgewricht niet meer aanwezig. Bij dit amputatieniveau is uw eigen knie niet meer aanwezig en moet u leren lopen met een protheseknie.
Een kunstheup kan geschikt zijn als u veel pijn heeft of als uw heup erg stijf is. Andere behandelingen, zoals fysiotherapie, pijnstillers en afvallen bij overgewicht hebben niet genoeg geholpen. Meestal vermindert de pijn al direct na de operatie. Een kunstheup gaat meestal langer dan 20 jaar mee.
ofwel kunstheup is een vervanging van uw eigen heupgewricht. Zowel de heupkop als de heupkom wordt vervangen. Er zijn op dit moment twee soorten heupprothesen: de ongecementeerde en de gecementeerde prothese.
Een heupluxatie is vaak erg pijnlijk. Na een luxatie heeft uw been een afwijkende stand, en meestal kunt u uw heup niet goed bewegen. 90 procent van de geluxeerde heupen wordt behandeld door een 'gesloten repositie' (terugzetten van de kop in de kom) onder röntgendoorlichting.
Heupklachten kunnen zich uiten in een diffuse pijn in het gewricht of een stekende, zeurende of brandende pijn aan de voor-, achter- of zijkant van de heup. Klachten treden vooral op tijdens het lopen en staan en worden afhankelijk van de belasting erger.
De bekkenbodem heeft bij de man twee openingen: de plasbuis en de anus en heeft drie functies: het steun geven aan de buikorganen (blaas en endeldarm) het openen en sluiten van de plasbuis en anus. het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken.
De gebroken heup kan flinke pijn veroorzaken en de voet ligt meestal naar buiten gedraaid. Vaak zijn er verder aan de buitenkant geen afwijkingen te zien. In sommige gevallen is er een bloeduitstorting zichtbaar of een zwelling aan de zijkant van de heup.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
De bursa oftewel de slijmbeurs, is een met vloeistof gevulde buidel. Een bursa bevindt zich op plaatsen waar huid en spier over een uitstekend beenpunt moeten glijden. Het zorgt ervoor dat de weefsels soepel over elkaar glijden.
Tijdens de heupoperatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Hou er echter rekening mee dat uw nieuwe heup tot 3 maanden na de heupoperatie pijnlijk kan zijn. De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt minder na ongeveer 2 weken na de heupoperatie.
Kan ik alles weer met een nieuwe heup? Ja. Dat wil zeggen: na je herstel kan je het normale leven weer oppakken. Matig intensief bewegen, zoals fietsen en wandelen is weer mogelijk.
U mag de Gecementeerde Heupprothese volledig belasten maar gebruik krukken ter ondersteuning. U moet de ongecementeerde Heupprothese de eerste 6 weken 50% belasten, dus 6 weken met krukken lopen. U mag niet door de 90 graden buiging van de heup gaan.
Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Drempel op: eerst het niet-geopereerde been, daarna het geopereerde been bijtrekken en tot slot de krukken.
Zelfs 10 jaar na de gebroken heup ligt de leeftijdsverwachting nog een stuk lager dan bij leeftijdsgenoten die niks braken. Het overlijden kan komen door de hersteloperaties of andere complicaties. Na de operatie kunnen er problemen ontstaan zoals bloeduitstortingen en wondontstekingen.
Als u voor de operatie ook regelmatig fietste mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en u moet zich zeker goed genoeg voelen om te fietsen. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. Oefenen op een hometrainer is aan te raden.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.