Serranoham is een gedroogde ham van allerlei gekruiste 'witte' varkensrassen. Je kunt een goede serranoham herkennen doordat hij donkerroze van kleur is. De ham is dikker en minder gemarmerd dan ibéricoham en de poot korter. Door de kortere en minder rijke voeding is het vet wit, harder en minder soepel.
Wat is de beste Spaanse ham? De DO Jabugo Jamón Ibérico uit de provincie Huelva wordt beschouwd als de beste Spaanse ham, waarbij 'DO' staat voor de benaming van oorsprong; denominación de origen. Deze hammen zijn afkomstig van varkens die vrij rondlopen in de bossen en geleidelijk en alleen worden gevoed met eikels.
3. Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam 'pata negra' wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden.
Pata negra ("zwarte poot") is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd. De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken.
Reacties. Serranoham en parmaham zijn gedroogde rauwe hammen met hun eigen productieregels en hun eigen smaak. Parmaham is een ham die uitsluitend in de Italiaanse provincie Parma gemaakt mag worden van Italiaanse varkens.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel en een rijke bron van vetzuren, zoals oliezuur, wat de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en HDL-cholesterol (goede cholesterol) verbetert.
Alleen de originele Parmaham wordt gemaakt van varkens die in de Parma streek zijn gefokt. Dat zijn flinke jongens, ze wegen minimaal 140 kilo voor ze worden geslacht. Na het zouten en het drogen (1 jaar) heeft de ham zijn ultieme smaak.
Iberische ham is dus eigenlijk echt 'slow food' die een behoorlijke investering vergt vanwege het boerenbedrijf. Vandaar ook de hogere prijs.
de ´jamón ibérico de bellota´ de duurste ham ter wereld is. de voorpoten 6 tot 8 maanden korter rijpen dan achterpoten.
Ibericoham (jámon ibérico, spreek uit: 'ga-MON ie-bee-rie-ko', met een harde g) is een dieprode Spaanse rauwe ham gemaakt van Iberische varkens, die in Spanje eenvoudigweg bekend staan als zwartvoeters (pata negra).
Serranoham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt waarschijnlijk meteen aan vleeswaren zoals filet Americain. Dat klopt, maar het geldt dus ook voor alle andere rauwe vleeswaren, zoals salami en chorizo.
Serranoham is afkomstig van varkens met de o zo inventieve naam "witte varkens". Als je zelf aan een varken denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een wit varken, oftewel een cerdo blanco. Deze roze dieren komen in Nederland en over de hele wereld veel voor en het ras is meestal Landras, Large White, Duroc of Pietrain.
In het algemeen kunnen uitgebeende en verpakte hammen 3 tot 6 maanden worden bewaard. Verpakte plakjes serranoham zijn doorgaans dan weer langer houdbaar.
Na de slachting van de dieren heeft de ham drie jaar nodig om te rijpen, zorgvuldig behandeld en verwend te worden door professionals. Al deze tijd en processen beïnvloeden de uiteindelijke prijs. Maar het belangrijkste deel is de prijs van het Iberisch varken zelf: die kan schommelen naar gelang het klimaat.
Iberico varkensvlees komt van een varken met een autochtoon ras. Het behoort exclusief toe aan het Iberisch schiereiland en is zeer verschillend van het Europese blanke varken. Het Iberico varkensvlees heeft zijn kwaliteit te danken aan het klimaat , de vrijheid en het voedsel.
Jamón wát?!
De hamsoort is dan wel een van de duurste soorten, maar ook, volgens velen, de smaakvolste en wordt als een echte luxe, en zelfs Haute Cuisine, gezien! De Jamón Ibérico wordt voornamelijk geproduceerd in Zuidwest Spanje, de meeste ibérico varkens leven bij Sevilla, Córdoba en Huelva.
Ibérico varkens leven buiten en eten grassen, kruiden, wortels en soms olijven. In de gortdroge zomertijd worden ze bijgevoerd met graan. Het afmesten begint in de herfst, als de eikels (Bellotas) van de bomen vallen. De eikels vormen het hoofdvoedsel en geven het vlees zijn kenmerkende kruidige smaak.
De Iberico varkens komen vooral voor in de regio's Extremadura, Andalusië en Castilië. De belangrijkste habitat van het Iberisch varken zijn de uitgestrekte bossen van Extremadura 'Las Dehesas de Extremadura', deze beschikt over één van de mooiste ecosystemen.
Naast de heerlijke smaak van het vlees van het iberico varken is het ook nog eens gezond voor de mens. Het vlees bevat een hoog percentage enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren net als olijolie. Dit betekend een hoog omega 3, 6 en 9 gehalte dat essentieel is voor een gezond dieet.
Bellota: Volledig vrije uitloop in mediterrane bossen. Gevoed met bellotas (eikels van de kurkeik) en wat de natuur te bieden heeft: kruiden, gras, knollen, enz.
Het is altijd prettig om te kiezen voor een wijn met dezelfde herkomst als de ham. Witte wijn gaat verrassend goed bij gedroogde ham, bijvoorbeeld Soave, pinot grigio of pinot bianco bij ham uit Parma, Spaanse Rueda of fino sherry bij jamon ibérico, Côtes de Gascogne bij een streekham uit het Franse zuiden.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
De beste keuze is doorgaans rauwe ham… Rauwe ham moet niet worden gezien als “een plakje dood dier” dat volledig onbereid wordt gegeten (wat bij rauwe vis soms wel het geval is). Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'.
Magere vleeswaren zijn onder andere verschillende soorten ham (denk bijvoorbeeld aan achterham, schouderham en beenham). Ook hier doen kip en kalkoen het verder weer goed.