In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
In de praktijk zal je moeten kiezen voor een sub met afmetingen die in je woonkamer (mogen) passen. Maar de omvang zou niet de bepalende factor mogen zijn. Onze vuistregel: hoe groter, hoe beter. En ook: hoe solider, hoe beter.
Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Heb je een subwoofer die niet heel krachtig is, of wil je iets meer uit je subwoofer halen? Dan kan je de subwoofer het beste in de hoek van de kamer zetten. De hoek is een populaire plek om zo de lage tonen van de subwoofer te laten versterken. Daarnaast is het ook een handige plek vanwege de bekabeling.
Plaatsing subwoofer
Veel mensen zetten de subwoofer in de hoek van de kamer, vaak naast de speakers aan de voorzijde van het systeem. Een hoek is vaak de meest handige plek, door de bekabeling en de ruimte, en zorgt ervoor dat de lage tonen iets versterkt worden.
Subwoofers zijn tegenwoordig vaak ingebouwd in een soundbar. Dat betekent dat je geen aparte subwoofer meer hoeft aan te sluiten op je soundbar. De subwoofer die je wel los aansluit verspreidt de lage bastonen over de grond door de kamer, waardoor je ze nog beter voelt en ervaart zoals het bedoeld is.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
60 Watt = 700 tot 900 Lumen.
Omdat een luidspreker vermogen opneemt, is wattage dus niet iets wat hij heeft, maar wat hij ontvangt van een versterker. Laten we als voorbeeld een speaker met een specificatie van 100 watt nemen. Dit betekent heel kort door de bocht dat hij 100 W aankan, ofwel: dat hij die hoeveelheid watt kan verwerken.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
Re: 4 ohm en 6 ohm tegelijk
Aangezien elke speaker in jouw versterker wordt aangestuurd door een versterker voor elk kanaal, is het geen probleem, zo'n beetje elke versterker kan 4 Ohm aan.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Subwoofer kabels lijken qua uiterlijk op Tulp kabels, maar zijn kwalitatief beter waardoor u een voller en beter geluid ervaart. Voor het aansluiten van een subwoofer adviseren we u om een subwoofer kabel te kiezen.
Een vuistregel is dat je 'm altijd een maatje groter dan je speakers koopt. Dus een 10 inch top match je met een 12 of 15 inch sub, een 12 inch top met een 15 of 18 inch sub en een 15 inch top met 18 of zelfs 21 inch. Zo lopen de frequenties beter in elkaar over.
De subwoofer vormt een integraal onderdeel van elke degelijke home cinema opstelling. Dit type luidspreker staat in voor de lage tonen en bas, en zorgt zo voor een extra beleving bij het kijken naar spectaculaire actiefilms. Maar ook in een stereo-opstelling kan een subwoofer voor een meerwaarde zorgen.
Subwoofers zijn zeer krachtige luidsprekers die gespecialiseerd zijn in het afspelen van tonen met een behoorlijk lage frequentie. Deze lage frequentie wordt ook wel de bas genoemd. Het gaat in dit geval om tonen die onder de 80 Hz vallen. Een subwoofer is uitermate geschikt voor het gebruik in auto's.
1. Samsung HW-Q950A. De Samsung HW-Q950A is volgens ons de beste soundbar met subwoofer van 2022. Deze installatie bestaat uit een soundbar, een subwoofer en 2 achterspeakers, waardoor het geluid van alle kanten komt en je volledig in je film gezogen wordt.