Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.
Metsel Cement maak je met 1 deel cement en 3 delen zand. En voor een zak met 25 kg cement voeg je ongeveer 3,5 liter water toe.
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
25 kg cement geeft gemiddeld 20 l beton. 25 kg gebluste kalk geeft gemiddeld 45 l kalkdeeg. soortelijk gewicht cement: 1250 kg/m³
Het aan te raden om zand en cement wat af te wisselen zodat alles goed gemengd geraakt. Dus eerst 2 scheppen zand, dan 1 cement en vervolgens nog 1 schep zand. Voeg het water in deeltjes toe (tot ongeveer ¾) en meng heel goed: met het truweel als je een slechts een halve emmer maakt.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Voor de samenstelling van betonspecie kan gebruik worden gemaakt van het zogenaamde 1 - 2 - 3 beton. NB: 1 zak cement = 25 kg (in volume is dat 20 liter). Bij gebruik van kleine hoeveelheden kan een kant-en-klaar product worden gebruikt. Eerst moeten het zand en grind droog worden gemengd (foto 1- 2).
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden. U kunt zelf testen hoe droog de vloer is.
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
Per gestorte kuub (1x1x1 meter=1m³) heb je ongeveer 84 zakken betonmortel nodig. Aan de hand van een voorbeeld leggen wij uit hoeveel zakken betonmortel jij voor je project nodig hebt. Een vloer van 3 x 2 meter en 5 cm dik, dan is de rekensom 3x2x0,05= 0,3m³. Voor jouw project heb je dus 0,3m³ betonmortel nodig.
Met waalvorm steen en een voeg van 1 x 1 cm heb je zonder verlies ca. 2 liter aangemaakte specie nodig voor 1 m2. Voor 10,5 m2 wordt dat met verlies ca. 25 liter, dus twee zakken van 25 kg droge voegmortel.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Verwerken: Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.
"Voor klassiek beton heb je per kilo cement ongeveer een halve liter water nodig. De helft van dat water is nodig om de cement te activeren, de rest dient om het beton gietbaar en verwerkbaar te maken en verdampt nadien.
De juiste verhouding voor mortel bestaat uit 3 delen zand, 1 deel cement en 1 deel water. Heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig, dan is het handig om meteen een kant-en-klare mortel te maken.
De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
Vooral bij vloeren is dit risico erg groot, omdat je daar een erg groot oppervlak hebt in verhouding tot het volume. Daardoor kunnen er al scheuren ontstaan nog voor het beton begint te binden. Verdampt er te veel water, dan kan de toplaag ook 'verbranden'.
Voor iedere m3 beton heeft u ongeveer nodig: 325 kg cement (13 zakken van 25 kg) 650 kg metselzand (26 zakken van 25 kg) 1300 kg betongrind (52 zakken van 25 kg)
Dan is het goed om te weten dat een zak kant en klaar beton van bijvoorbeeld Gamma beton, Beamix beton, Weber beton, Hornbach beton of Praxis beton genoeg is om ongeveer 12 liter beton te maken. 1 kuub beton is 1000 liter beton.
Een m³ komt overeen met 1000 kubieke decimeters (dm³). En kubieke decimeters staan vervolgens gelijk aan liters. In een kubus van 1 m³ gaat dus 1000 liter.