Breng groente of aardappelen met 1 tot 2 centimeter water aan de kook met een deksel op de pan. Groente en aardappelen hoeven dus niet helemaal onder water te staan om gaar te worden! Voor bladgroenten zoals spinazie is helemaal geen extra water nodig.
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Wat heb je nodig? 1 1/2 tot 2 kg aardappelen, een bodempje water van 1/2 – 1 cm, 1/2 a 2/4 afgestreken eetlepel zout.
Dat wordt weer poetsen! Voorkom overkoken met deze handige tips! Voeg een mespuntje boter toe aan het kookwater. Zet een wasknijper op de rand van de pan, het deksel kan dan niet weer helemaal op de pan komen waardoor het minder snel overkookt.
Breng het water aan de kook zonder het vuur op het absolute maximum te zetten. Kies eerder voor een middelmatig vuur. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar, test dit af en toe door er eens in te prikken met een vleesvorkje of een aardappelmesje.
Geef regelmatig water en zorg dat de planten niet in de schaduw staan: aardappels hebben veel zon nodig. That's it, verder hoef je niets te doen. Als je wilt kan je de planten steun geven door er een rekje van grofmazig tuingaas over heen te zetten.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
Afhankelijk van de grootte van je aardappelen, zijn deze aardappelen in ongeveer 20 minuten zachtjes koken gaar. Om er zeker van te zijn dat je aardappelen gaar zijn, prik je erin met een vork. Voel je geen weerstand, dan zijn de aardappelen gaar en perfect gekookt.
Water kookt sneller wanneer je het deksel op de pan zet. Dat komt doordat de warmte in de pan gevangen blijft, waardoor het water sneller het kookpunt bereikt. Logisch gevolg: doordat dingen sneller koken, verbruik je minder energie.
Water is zwaarder dan lucht en valt dus terug in de pan. Er ontstaat als het ware een waterval op kleine schaal in het midden van de pan en in plaats van dat de belletjes over de rand van de pan heen vallen zoals dat normaal gebeurt als je water overkookt, vallen ze nu in het midden van de pan gewoon weer de pan in.
In zee zit over het algemeen 35 g zout per liter water. Dat is ongeveer drie afgestreken eetlepels zout. Dit is dus zo'n 3,5procent gemiddeld.
Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Zeezout bevat vergeleken met gewoon keukenzout een klein beetje meer mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Kook ze eerder mee en bewaar je restje nadien in de koelkast.
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Schil je de aardappelen alvast voor een andere dag? Bewaar de geschilde (en gesneden) aardappelen in een afsluitbaar bakje en vul deze verder met flink water zodat ze helemaal onder staan. Deksel erop en klaar!
Afgieten is een zeer veel gebruikte hulptechniek bij het koken, waarbij aan het einde van het kookproces het water wordt gescheiden van bijvoorbeeld de groenten of aardappelen. De eenvoudigste manier is om na het koken het water weg te laten lopen door de pan schuin te houden.
Soms staat er in een recept "saus tot de helft inkoken". Dan probeer je dus zoveel vloeistof te laten verdampen totdat je de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid over hebt. De duur van het inkoken hangt af van de temperatuur.
Het beste antwoord. Ja, natuurlijk, je moet alleen de kooktijden in de gaten houden. Aardappels kook je (als ze niet te groot en niet te klein zijn) in gemiddeld 20 minuten, en de meeste harde groentes ook (wortel, sperzieboontjes, bloemkool e.d.).
Volgens het Voedingscentrum, is 280 tot 350 gram aardappelen (wat neerkomt op zo'n 4 tot 5 middelgrote aardappelen) een normale portie voor één persoon om te eten.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
De truc om aardappels heel snel van hun schil te ontdoen is echt heel makkelijk: was de aardappels goed en kook ze gaar. Giet de aardappelen af en laat even afkoelen of je kunt ze met een theedoek vasthouden. Je zult zien dat met een klein mesje je in no time alles van de aardappels afschraapt.
Gebruik per 3 liter water ongeveer 10 gram zout.
De hoeveelheid zout komt dus ongeveer tussen de 10 en 20 gram voor een normale hoeveelheid water. Je zal 10 tot 20 gram zout vast als een hele hoop vinden klinken. Maar maak je niet druk, want er blijft veel zout achter in het water.
In de schil van de pieper zitten namelijk veel vezels. Als u de aardappel met schil eet, vergroot dit uw inname van voedingsvezels. De schil zorgt ervoor dat oplosbare vitamines niet in water oplossen tijdens het koken. Deze blijven in de knol.
Hele aardappelen moet je meestal 15 tot 20 minuten koken, gehalveerde 10 tot 15 minuten. Dat is deels afhankelijk van de soort en grootte van je aardappelen. Je kunt met een vork controleren of de aardappelen gaar zijn; giet ze daarna af en laat ze heel even drogen in de pan.