Bietenpulp kan het beste gegeven worden met een ruime hoeveelheid water. Wij raden aan ongeveer 5 liter water met 1 kg droge pulp te mengen.
Bietenpulp is een afvalproduct bij de verwerking van suikerbiet tot suiker. Nadat de bieten in de fabriek zijn aangekomen en zijn gewassen, worden ze versnipperd tot kleinere stukjes. Deze stukjes worden dan in heet water van zo'n 70 ℃ gesudderd, en zo wordt de suiker 'eruit geweekt' als het ware.
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.
Bietenpulp is een fantastische bron van langzaam vrijkomende energie en perfect geschikt voor (wedstrijd)paarden. Let op: bietenpulp moet aangemaakt worden met water en is daardoor een uitstekende ruwvoeraanvulling voor paarden met gebitsproblemen.
Bietenpulp wordt regelmatig gevoerd als vervanger van krachtvoer, aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement. Voor paarden die beter geen snelle energie binnen kunnen krijgen door het voeren van krachtvoer, is dit namelijk een ideaal alternatief.
Waarom wordt bietenpulp dat toegevoegd aan hondenvoer ?? Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor er meer vocht uit onttrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft. Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt.
Bietenpulpbrok wordt geproduceerd tijdens de verwerking van suikerbieten tot suiker. wat overblijft van de productie is de gedroogde overblijfsel van suikerbiet verwerkt in een bietenpulp brok.
Als een paard aan bietenpulp gewend is, mag een paard 1-2kg (droge) bietenpulp per dag hebben.
Paarden eten graag slobber, wat het ook een ideaal voer maakt voor na zware inspanningen. Vaak hebben paarden dan weinig trek in brokken en muesli, terwijl ze slobber wel eten. Voeg je aan de slobber voedingsstoffen toe die bijdragen aan het (spier)herstel van je paard, dan heb je met slobber het ideale voer te pakken.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
Voeradvies. Grasbrok kan een gedeelte van het krachtvoer in het rantsoen vervangen. Een paard heeft 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig.
➢ Voor (top) sport: 0,5 tot 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Verdeel dit dagrantsoen in minimaal 2-3 porties per dag. Verstrek naast het krachtvoer altijd voldoende goed ruwvoer; minimaal 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard/pony per dag. Voldoende vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn.
Ruwvoeder: vers gras, kuilgras en hooi
Gras en hooi zijn de belangrijkste voedingsmiddelen van een paard. Vers gras op de wei en ingekuild gras of hooi in de stal. We noemen dit ruwvoeder.
De eerste en meest toegepaste strategie is de voederbieten op een hoop of in een sleufsilo te storten en ze gedurende de winter met een snipperbak of voermengwagen 'vers' te voeren. Op deze manier zijn de bieten tot uiterlijk in maart te voeren. De bieten moeten vorstvrij bewaard worden.
Zaai de bieten in een fijn zaaibed op 2-3 cm diepte. Een vlak, egaal zaaibed is belangrijk om de bieten goed te kunnen oogsten. De aanbevolen zaaidichtheid is 120.000 zaden per hectare, met ca. 18 cm afstand in de rij.
het volledige groeiseizoen van de voederbieten wordt benut. jaarrond voederbieten in het rantsoen. geen extra arbeid.
Geschikt voor: oude, magere paarden en sportpaarden met arme bespiering. Voeradvies: het dagelijkse advies is om 100 gram FibreBeet per 100 kg lichaamsgewicht te voeren. Als je paard of pony flink in gewicht mag aankomen, kun je dit opvoeren tot een max. van 1 kilo per 100 kg lichaamsgewicht.
Zemelen zijn de velletjes van de graankorrel, die overblijven nadat het zetmeel eruit is gehaald. Dit geldt voor praktisch iedere graankorrel, maar als paardenvoer wordt meestal tarwezemelen gebruikt. Tarwezemelen bevatten weinig zetmeel en veel vezels. Dat maakt het geschikt voor paarden.
Is Eukanuba goed hondenvoer? Het is inderdaad zo dat Eukanuba goed voer is en ook over de kwaliteit van Royal Canin valt niet te twijfelen. Het gaat hier dan ook om A-merken, net zoals dat voor Pro Plan of Prins geldt. Ze behoren allemaal tot de populairste merken hondenvoer.
Vaak wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van vers vlees en gedroogd vlees. Een echt goede brok bevat het liefst ook gevogelte. Een hondenmaaltijd kan ook bestaan uit onder andere: kip, kalkoen, vis, rijst, aardappelen en groenten. Hierbij moet het vlees het belangrijkst zijn en niet de graanproducten.
Schapen mogen niet meer dan 2 kilo bietenpulp per dier per dag krijgen. Ze moeten daarnaast naar behoefte volop hooi krijgen. Daarbij is een halve kilo schapenbrok per dier per dag nodig.
Traditioneel wordt maïs gezien als dikmaker, iets dat je geeft als je een mager paard weer op gewicht wilt krijgen. Maar veel dierenartsen waarschuwen tegen het voeren ervan, omdat maïs ernstige koliek, diarree, hoefbevangenheid en verstoppingen kan veroorzaken.