Water gevenPlanten met dunne, grote bladeren hebben meestal een hoge waterbehoefte, dus moet ook de stokroos tijdens de zomermaanden regelmatig water krijgen. Vooral in het tweede jaar groeit de plant heel snel en heeft ze daarom veel water nodig.
Verzorging van stokrozen
De verzorging van stokroos is ook simpel. Alleen als het heel droog weer is voor langere tijd, moet de plant wat water krijgen. Bij een tekort aan water zal de plant veel korter bloeien en kleiner blijven. Als de stokroos heel hoog wordt kan je hem ondersteunen zodat hij niet knakt bij wind.
Alcea rosea (stokroos)
Een topper die volop geniet van de drogere zomers, is de stokroos. Plaats ze op een zo droog mogelijke plek en ze groeien als een speer! Dit is te danken aan hun dikke penwortel waardoor de vaste plant gemakkelijker water uit de grond haalt dan andere vaste planten.
Hoe kun je ze nu het beste verzorgen? De stokroos is eigenlijk geen moeilijke plant. Als het voor een langere tijd droog weer is kun je de plant wat water geven, je moet 'm zeker niet laten uitdrogen. Ook heeft de plant erg veel baat bij stikstofbemesting, dit beïnvloedt de groei van de stokroos.
Hij behoort tot de familie van de Malvaceae, net als Hibiscus, Lavatera en kaasjeskruid (Malva). Een stokroos groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek.
Houd er rekening mee dat de stokroos zo'n twee jaar blijft staan. Dit komt doordat de plant hierna vaak roestschimmel krijgt, waardoor ze niet meer mooi blijven. Zodra aan de bloemstengels donkerbruine bollen -of zaaddoosjes- komen, kun je die openen.
Een stokroos is officieel tweejarig, dat betekent dat de plant pas in het tweede jaar bloeit. Wij merken dat de plant vaak langer dan twee jaar blijft leven en al die tijd ook blijft bloeien.
Stokrozen staan er in de zomer geweldig bij en fleuren je tuin prachtig op. Wanneer de stokroos is uitgebloeid kun je natuurlijk in het najaar nieuwe zaadjes kopen en deze weer opnieuw zaaien, maar eigenlijk is dat onnodig. Je kunt de zaadjes namelijk ook gewoon uit eigen tuin winnen!
Fooi. Een stokroos is een 2 jarige vaste plant. Wanneer je er nog langer plezier van wilt hebben, moet je de steel van de plant, in het najaar, niet te kort knippen. De holle stengel neemt ook water op van binnen.
Deze soort verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze Alcea rosea plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw.
U moet uw Stokroos het hele jaar door niet bemesten, behalve in de late winter en het vroege voorjaar.
De eenjarige varianten bloeien al in hetzelfde jaar dat je ze gezaaid hebt. Bij tweejarige stokrozen is dat niet het geval. Deze hebben het eerste jaar nog nodig om te groeien, zonder te bloeien. Schrik niet in de winter, want dan sterft de plant boven de grond af.
31-JUL-2022 - Zelfs de nijverste wieder van onkruid op de stoep slaat de rozetten van de stokroos over. Dat is geen onkruid, dat is een vorstelijke plant! Intussen is deze statige schoonheid een jaar of dertig aan een geweldige opmars bezig. Over een stoepplant waar iedereen blij mee is.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken.Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Het overkomt iedereen wel eens: je plant heeft teveel water gekregen. Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen.
De hoeveelheid water, die de plant verbruikt, is afhankelijk van temperatuur, luchtvochtigheid, standplaats en seizoen. In de zomer heeft jouw plant gemiddeld 2x per week water nodig.In de winter is dat gemiddeld 1 per week tot 1 keer per 2 weken.
Een overwintering van stokrozen is niet nodig. Ze zijn winterhard en overleven normale winters. Alleen milde winters gevolgd door late vorst kunnen gevaarlijk zijn. Als de planten tegen het einde van de winter uitlopen, kan vorst de jonge scheut en de verdikte wortels vernietigen.
Vaste planten – uitzonderingen
Soorten die lastig te verplanten zijn, omdat ze een lange penwortels of zeer breekbare wortels vormen, zijn onder andere de stokroos, Acanthus, Papaver orientale en de pioenroos. Laat deze planten het liefst zo lang mogelijk op dezelfde plek staan voor een goede groei en bloei.
Met behulp van andere planten kun je de vloeistof nog van kleur laten veranderen. Er zit ook nog verschil in de verschillende planten. De ene plant (zoals de hibiscus of stokroos) geeft meteen kleurstoffen af, andere planten hebben echt tijd nodig en moet je laten weken, koken en dagen laten trekken.
Je hoeft stokrozen niet echt te verzorgen, maar als je wilt kan je ze ondersteunen met een lange stok. Bind de stengel losjes vast aan de stok zodat de plant er steun aan heeft. Dit beschermd de stokroos tegen omwaaien.
Let op: alle delen van de plant zijn uitermate giftig: pas dus op met kinderen en huisdieren!
De eenjarige soorten worden zo'n anderhalve meter, maar de vaste stokroos kan wel drie meter hoog worden. Om knakken te voorkomen kan wat ondersteuning dus geen kwaad. Bind de bloemstengels altijd vast.
Stamrozen zijn struik- of treurrozen gekweekt op een stammetje (0,80 tot 1,20 m).
Stokrozen zijn heel gemakkelijke en dankbare planten. Geef ze zonlicht en een klein beetje grond en stokrozen kunnen zomaar doorgroeien tot een hoogte van 2 meter. Bovendien komt de plant ieder jaar terug, zonder dat je daar iets aan hoeft te doen. Daar heb je dus lang plezier van!