Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
3 kopjes water voor 1 kopje spliterwten. de gewenste textuur. Voor spliterwten die hun vorm behouden, kook gedurende 20 minuten. Voor een gladde puree, kook gedurende 40 minuten of langer.
Benodigdheden: 250 g spliterwten, 1 liter water, 1 klein gesneden ui, 100 g soepgroenten, zout of bouillonblokjes. 1. De erwten hoeft u niet voor te weken enkel wassen en met het water langzaam aan de kook brengen.
Bij voorkeur 1:4 verhouding: 250 gram spliterwten op 1 liter water. Voor een dikkere soep: Gebruik minder water (1 liter voor 300 gram spliterwten). Bij een meer vloeibare soep: Voeg extra water toe (1 liter voor 200 gram spliterwten).
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan. Houd voor de exacte kooktijd het bereidingsadvies op de verpakking aan.
Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Wanneer je spliterwten graag wil laten weken dan kan je rekening houden met de volgende stappen: Was de peulvruchten. Vervolgens kunnen de spliterwten in een pan met ruim koud water. Wanneer je 1 kilo erwten wilt weken, houdt rekening met ongeveer met anderhalf tot twee liter water.
Als je de spliterwten mixt, merk je al snel dat er een dikke erwtensoep ontstaat. In een echte Hollandse erwtensoep of snert moet je je lepel kunnen rechtzetten. Valt de lepel om, dan mag je de soep nog wat verder later inkoken.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
In principe kun je allerlei verschillende groenten toevoegen aan je erwtensoep. Wat níet in een erwtensoep hoort is room, of exotische kruiden.
Een zak spliterwten van 450 gram bevat ongeveer 2 kopjes , genoeg voor twee porties van deze soep, en kost ongeveer $ 1.
Kook de erwten in ongeveer een liter water met de kaneel, kurkuma, chilipeper en de helft van de gember gedurende ongeveer 45 minuten tot de erwten zacht zijn. Wanneer de erwten nog ongeveer 25 minuten kooktijd over hebben, verhit je de olie in een andere pan en voeg je de ui en de resterende gember toe, bak tot ze zacht zijn.
Spoel de gele erwten af. Kook ze in een pan met 1 L water in 25-30 min. beetgaar.
Om te weken, bedek de spliterwten met water met een minimale diepte van 2,5 cm en laat ze minstens 4 uur weken, maar bij voorkeur een nacht . Of u ze nu weekt of niet, spliterwten moeten worden afgespoeld, gewoon om stof of vuil te verwijderen. U kunt ze ook in water weken om ze op steentjes te controleren, maar de kans dat u er een vindt, is klein.
Spliterwten zijn de volwassen vorm van groene erwten: de gedroogde zaden van erwten worden gepeld en vervolgens gespleten, waardoor het oppervlak van de erwt toeneemt . Als gevolg hiervan hoeven spliterwten niet te worden geweekt en koken ze sneller dan hele erwten.
Vergeet keukenrol om een soep, saus of bouillon te ontvetten. Neem een kleine metalen pollepel of een grote sauslepel en vul die met een hoop ijsblokjes. Beweeg de onderkant van de lepel over het oppervlak van de vloeistof. Het vet zal zich aan de koude lepel binden.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep.
Koken. Breng ongeveer 1,5 kopje water of bouillon aan de kook voor elke kop linzen of spliterwten . Voeg de linzen toe, laat het water weer koken, zet het vuur lager, dek de pan gedeeltelijk af en laat 30 tot 45 minuten sudderen, afhankelijk van de soort.
Ook kan aardappel toegevoegd worden. Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groenten die toegevoegd worden zijn bleekselderij of bladselderij.
Voeg de spliterwten toe aan een pan met uw favoriete kookvloeistof - water, groentebouillon en bottenbouillon zijn allemaal goede opties. Breng aan de kook op hoog vuur, roer, zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat sudderen tot de spliterwten zacht zijn maar niet papperig en het meeste vocht is opgenomen.