De Crassula verbruikt heel weinig water en slaat daarnaast een voorraad water op in zijn blad, dus zijn waterbehoefte is zeer klein. Geef daarom alleen water als de grond weer is ingedroogd. In de lente en zomer zal dit neerkomen op zo'n 1 keer per maand en 's winters 1 keer in de 2 maanden water geven.
Geef de Crassula af en toe water en let hierbij op dat de grond eerst goed droog is voor je opnieuw water geeft. Laat hem in de zomer een week droog staan. In de winter kan je dit rustig 6 weken doen. Als je te weinig water geeft, laat de Crassula dit vanzelf merken.
De Crassula Ovata is een ijzersterke vetplant. Deze planten hebben een lange levensduur en worden dan ook vaak doorgegeven binnen families. Je ziet ze vooral als kleine kamerplant, maar ze kunnen wel een meter hoog worden!
Ja, de Crassula is licht giftig wanneer deze gegeten wordt. Wanneer uw kind of huisdier dit toch binnen heeft gekregen kunt u het best meteen naar een huisarts. De Crassula behoort tot de vetplanten en is geen cactus zoals soms gedacht wordt. Cactussen zijn wel vetplanten, maar niet alle vetplanten zijn ook een cactus.
Bij te weinig licht laat deze kamerplant zijn blad vallen en is de kans groter op rot. Grotere Crassula's kunnen in de zomer ook prima buiten staan. Ze verbruiken dan aanzienlijk meer water.
Neem een takje van ongeveer vijf centimeter en verwijder wat van de onderste bladeren. Zet de miniboompjes in potgrond gemengd met zand en laat de aarde opdrogen tussen het water geven door. De moederplant zal met meerdere nieuwe takjes uitlopen en wordt op deze manier een vollere plant.
Voorzie de Crassula elke 2 á 3 jaar van een verse laag grond voor cactussen of maak zelf een goed waterdoorlatende grond met potgrond, waar u grind en zand doorheen mengt. Alleen als de wortels in de knel komen is het nodig om een grotere maat pot te geven.
Jadeplant (crassula ovata). De bladeren zijn giftig. Dieffenbachia (dieffenbachia). De gehele plant is giftig.
Crassula. Crassula-planten zijn gemakkelijk te verzorgen en ze zien er ook erg mooi uit. Vooral de bekende geldboom (Crassula Ovata) is onschadelijk en heel geschikt voor een familie met viervoeters.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
De Pachira wijkt af in verzorging, ten opzichte van veel andere kamerplanten. Deze plant heeft eens in de 3 weken een flinke scheut water nodig. Omdat de Pachira water opslaat in de stam moet de grond uitgedroogd zijn, voordat er opnieuw water wordt gegeven. In de zomer mag de plant meer water krijgen dan in de winter.
Op een te donkere standplaats groeit de geldboom minder goed, er komen geen kleine bloemen aan en de bladeren verliezen hun krachtige jadeachtige kleur. In de zomer kan de plant ook buiten staan. De eerste dagen het beste op een plek in de halfschaduw daarna beetje voor beetje aan de volle zon laten wennen.
Dit plantje kun je stekken door een stengel af te knippen. Deze laat je een poosje drogen waarna je haar in de grond zet en wacht tot zij begint te groeien.
Het stekken van een vetplantje is erg eenvoudig. U kunt met een scherp mes of een klein schaartje één van de blaadjes aan de buitenkant van het vetplantje, zo dicht mogelijk bij de kern, wegsnijden of wegknippen. Laat het blaadje daarna ongeveer een week drogen en leg het vervolgens in een potje met aarde.
Wanneer jouw vetplant gaat woekeren, kan je hem snoeien. Met een scherp mes snijd je voorzichtig lange of lelijke vertakkingen weg. Let op, je veroorzaak zo wel een wond op de plant. Deze wond droogt vanzelf op, maar het sap kan giftig zijn.
Vulcastrat is een substraat dat een vergelijkbare werking heeft als kattengrind; het absorbeert namelijk vocht. Het bestaat uit vulkanisch gesteente dat zeer poreus is. Deze eigenschappen maken vulcastrat zeer geschikt voor een professionele verzorging van jouw kamerplanten.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Water geven
In lente en zomer wil de graslelie (Chlorophytum cosmosum) een of twee keer per week verwend worden met een scheutje water. In herfst en winter kan je dit waarschijnlijk terug brengen tot een keer per week. Graslelies hebben een soort bobbeltjes/zakjes in hun wortels, waarin ze wat water kunnen opslaan.
De pannenkoekplant is niet giftig voor huisdieren
Mooi meegenomen voor planten lovers die ook honden, katten of andere huisdieren in huis rond hebben lopen. De pannenkoekplant is niet giftig, en daar worden wij heel blij van.
Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben: Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op.
Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar je tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met een korte beschrijving op te laden. Probeer een foto van de totale plant, struik of boom te maken en niet slechts van een los blad of (gedroogde/geplukte) bloem.
Met een plek in volle zon en een goede drainage zijn de meeste vetplanten al tevreden. Plant ze in potgrond voor cactussen of meng twee derden universele potgrond met een derde grof zand of grind. Zet ze in een terracotta pot of schaal met drainagegaten, zodat het regenwater snel weg kan.