Hoe lang moet je wandelen om vet te verbranden? Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht.
Gemiddeld genomen verbrand je met wandelen zo'n 267 kcal per uur. Weeg je meer dan gemiddeld of wandel je in een heuvelachtig gebied, dan is dit een stuk hoger. Stel dat je 300 kcal per uur verbrandt, dan heb je 30 uur nodig om een kilo vet te verbranden.
Met wandelen verbrand je zo'n 520 calorieën per uur. Vetverbranding begint na ongeveer 2.000 stappen, wat gelijk staat aan twintig minuten lopen.
Hoe intensiever je sport, hoe meer je lichaam een beroep doet op koolhydraten uit je voeding en minder op je vetreserve. Kortom: wandelen is de ideale sport om je vetreserve aan te spreken en calorieën te verbranden!
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Buikvet verbranden met wandelen
Kun je dat hardnekkige buikvet verbranden door alleen te wandelen? Hoewel het bijna niet mogelijk is om op één plek (of lokaal) vet te verbranden – dus ook geen buikvet – draagt stevig doorstappen wel bij aan de algehele vetverbranding.
Regelmatig wandelen verhoogt je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbruikt en opgeslagen vet verbrandt (op voorwaarde dat op je route niet te veel ijsjeskraampjes liggen natuurlijk). Bovendien worden al je spieren aan het werk gezet, wat op lange termijn ook bijdraagt aan een strakker en vooral gezond lichaam.
Spier opbouwende sporten zijn de beste keus tegen buikvet
Wil je je lichaam aanzetten tot een hogere vetverbranding, dan kun je beter andere oefeningen doen, zoals krachttraining of HIIT training. Dit verbruikt veel energie (calorieën), waardoor je lichaam veel vet gaat verbranden.
Hardlopen kan de hoeveelheid visceraal vet verminderen, oftewel het vet dat diep in de buik ligt opgeslagen. Een beetje buikvet is gezond (en is afhankelijk van je leeftijd en geslacht), maar te veel visceraal vet wordt geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Je kunt gewicht verliezen door meerdere keren per week of dagelijks een stuk te wandelen. Gezond eten, voldoende slaap en weinig stress zijn andere elementen die bijdragen aan gewichtsverlies. Elke dag een uurtje wandelen zorgt ervoor dat je dagelijks meer calorieën verbrand dan wanneer je niet beweegt.
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Vrouwen stapelen voornamelijk makkelijk vet op rond de heupen en billen. Als zij aankomen, komen ze daar het eerste aan. En daar verdwijnt het vet ook als laatste.
Kortom: met wandelen verbrand je in verhouding meer calorieën uit vet, maar met hardlopen verbrand je 2x zoveel calorieën, en dus meer vetcalorieën (94 in plaats van 62). En dat is uiteindelijk wat telt. Ook na het hardlopen is je lichaam niet in 1 keer klaar met alle verbrandingsprocessen.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
Omdat wandelen (ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen) makkelijk lange tijd is vol te houden, kun je uiteindelijk meer energie verbranden. Bovendien is wandelen niet blessuregevoelig en daarom kun je het makkelijk meerdere keren per week doen.
Eén van onze basisregels voor gezond afvallen is dat je maximaal een halve kilo per week afvalt. Om dat te bereiken moet je dagelijks zo'n 500 kcal verbranden met wandelen. Maar misschien heb je niet elke dag tijd om te wandelen. Drie keer een uur wandelen per week: 1560 kcal per week.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Buikvet verliezen is bijna onmogelijk als je hormonen niet in balans zijn. Meer buikvet hangt bijvoorbeeld nauw samen met een chronisch overschot aan cortisol, het stresshormoon. Hoe meer cortisol er zich in je lichaam bevindt, hoe harder het zich vastklampt aan dat beetje vet op je buik.
Wandelen is bovendien supergezond en ideaal om mentaal te ontspannen. Door veel te wandelen en af en toe een helling of een trap te nemen zal je vet op je benen verdwijnen en behoud je toch strakke benen en billen. Wil je spiermassa kwijt dan is cardio zoals wandelen beter dan krachttraining.
Je hoeft je echt niet iedere dag in het zweet te werken om gezond te blijven. Een stukje wandelen brengt al een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee – en doe je dit op de juiste manier, dan is dit zelfs nog beter dan een intensieve work-out!
Higgins raadt aan om zeker eens per week je korte wandeling in te ruilen voor een lange wandeling. Een lange wandeling levert qua voordelen voor het hart ongeveer hetzelfde op, maar daarnaast heb je met een lange, matig intensieve wandeling minder kans op blessures en vergroot het jouw uithoudingsvermogen.