Het is voldoende dat het voorschot dat u toekent ongeveer overeenkomt met het nettoloon voor de eerste helft van de maand. Het is anderzijds niet genoeg om een klein, symbolisch bedrag toe te kennen. Het bedrag moet nl. wel bij benadering overeenstemmen met de helft van het maandloon.
Algemeen principe Volgens de algemene regel moet het loon op regelmatige tijdstippen betaald worden: tenminste tweemaal in de maand, met een tussenpoos van maximum 16 dagen. Er moet dus steeds een voorschot betaald worden dat bij benadering overeenstemt met het verschuldigde nettoloon.
Bij vooruitbetaling moet het bedrag overeenstemmen met het verschuldigde nettoloon. Wanneer het loon tweemaal in de maand betaald wordt, moet één van de betalingen een definitieve betaling uitmaken van het loon van de maand.
Het loon moet op regelmatige tijdstippen betaald worden: ten minste twee maal per maand met een tussenpoos van ten hoogste 16 dagen voor de arbeiders. Er moet dus steeds een voorschot betaald te worden aan arbeiders. Dit voorschot moet bij benadering overeenstemmen met het verschuldigde nettoloon.
Loon verrekenen
Hiervoor mag uw werkgever maximaal 10% van het loon afhalen. Staat in uw contract dat uw werkgever verkeersboetes betaalt? Dan mag uw werkgever de boete niet van uw loon afhalen.
Het voorschot op het loon betekent dat er eerder een hoger loon wordt ontvangen, waarover dus meer belasting en premies inhoudingen worden. Door de verrekening wordt het loon later lager waardoor er dan minder inhoudingen plaatsvinden.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen.
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
Of betaalt hij u te weinig loon? Dan kunt u actie ondernemen. Als uw werkgever uw loon niet (op tijd) betaalt, heeft u niet alleen recht op het loon, maar kunt u ook wettelijke verhoging van maximaal 50% en wettelijke rente eisen.
Voor zowel arbeiders als bedienden werd wettelijk bepaald dat het loon betaald moet worden vóór de vierde werkdag na de periode waarvoor het loon betaald wordt. Van deze termijn kan wel worden afgeweken door een cao of het arbeidsreglement.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Dat tijdvak is meestal vier weken of een maand, maar het mag niet op meer dan een maand gesteld worden. Vervolgens wordt door de arbeidsovereenkomst of het gebruik binnen het bedrijf bepaald op welke dag dat is. Dat kan rond de 25e van de maand zijn of op bijvoorbeeld de laatste dag van de maand.
Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.
Als de 28e in een weekend valt, zal de werkgever je op de eerste werkdag daarvoor of daarna uitbetalen. Je moet ook rekening houden met de tijd die een bank nodig heeft om een betaling te verwerken. Het kan dus voorkomen dat je je salaris één of twee dagen later ontvangt nadat de werkgever het bedrag heeft overgemaakt.
Vraag dan hulp aan een juridisch adviseur. Die stuurt je werkgever nog een brief over de te late betaling.
Bij de meeste banken in Nederland staat het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen. Voor betalingen naar banken die de directe verwerking van betalingen (Instant Payments) niet ondersteunen geldt een langere verwerkingstijd.
Je salaris moet altijd ten laatste uitbetaald worden op de 4e werkdag die volgt op de maand waarin je gewerkt hebt en waarvoor je dus loon krijgt. Een voorbeeld: je werkte in januari, en je laatste effectieve werkdag van de maand is vrijdag 30 januari. Ten laatste op donderdag 5 februari moet je loon uitbetaald worden.
Werkgever weigert loon te betalen
Het kan zijn dat je werkgever je loon niet wil betalen. Bijvoorbeeld omdat je op staande voet bent ontslagen, omdat er geen werk meer is of omdat je werkgever vindt dat je niet voldoende meewerkt aan je re-integratie. Het kan ook zijn dat je werkgever gewoon van je af wilt.
U betaalt het loon achteraf. Dus direct nadat uw werknemer een bepaalde periode voor u heeft gewerkt. Meestal gaat het om een periode van een maand, maar u kunt ook wekelijks betalen, of 4-wekelijks. Die termijn spreekt u schriftelijk af met uw werknemer, bijvoorbeeld in het arbeidscontract.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
"Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar excessieve bedragen van 50 % en meer zijn af te raden."
De wet zegt niets over de vraag of u als consument wettelijk verplicht bent om een voorschot te betalen. Dit betekent dat de onderneming u als consument in principe niet kan verplichten tot het betalen van een voorschot.
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.