Bij een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap gaat de voorkeur uit naar dagelijkse toediening van colecalciferol (vitamine D3). De Gezondheidsraad beveelt een maximale dagdosis van 4000 IE (100 µg) aan in de zwangerschap.
Als je zwanger bent, mag je niet te veel vitamine D tot je nemen. Te veel vitamine D vergroot de kans op een voedselallergie bij je kindje. Dat melden Duitse onderzoekers van de Universiteit van Halle-Wittenberg. Vitamine D is belangrijk voor je.
Zo moet je bijvoorbeeld opletten met hoge doseringen vitamine A in supplementen, waarvan grote hoeveelheden kunnen zorgen voor aangeboren afwijkingen bij de baby. Dit, en over vele andere risico's en voordelen van voedingssupplementen tijdens de zwangerschap, is iets waar je zorgverlener je meer over kan vertellen.
Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden kun je ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag. Je kunt het je hele zwangerschap gebruiken. Vitamine D is belangrijk voor een goede botontwikkeling van de ongeboren baby.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit ( EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.
Het RIVM ziet supplementen boven de 100 mcg per dag als teveel, en pas als je veel hogere doseringen langdurig slikt, kan er sprake zijn van een overdosis.
Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist.
Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Mogelijk is de kans op een hazenlip bij je baby ook kleiner.
Teveel foliumzuur
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken.
Teveel vitamine C is ook weer niet goed, je kunt dan darmklachten of diarree krijgen. Vitamine C halen we vooral uit de volgende voedingsproducten: Fruit (sinaasappel, citroen, kiwi en aardbei bevatten veel vitamine C) Groenten.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.
Hoeveel vitamine D heb je nodig? Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen. Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Hoera, jullie zijn in verwachting! We zijn zo blij dat we weer een klein kindje in de familie mogen verwelkomen. Hopelijk gaat de zwangerschap voorspoedig en krijgen jullie een gezond kindje!
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Het is dan ook beter om te kiezen voor een supplement zoals Vitamin D3 5000 IU dat dagelijks ingenomen kan worden (5.000 IE per dag), of om de dag (komt overeen met ongeveer 2.500 IE per dag), tweemaal per week (komt overeen met ongeveer 1400 IE per dag) of eenmaal per week (komt overeen met ongeveer 700 IE per dag).
25.000 IE = 625 microg. 1 ml = 60 microg. 1 ml = 625 microg.