Hoeveel vet haalt u maximaal weg Dokter? De meeste liposuctieartsen erkennen dat er een limiet is aan de maximale hoeveelheid vet die bij een patiënt per ingreep verwijderd kan worden. De meeste artsenverenigingen geven aan dat het maximale veilige volume aspiraat minder dan 5 liter bedraagt.
Hoeveel zal ik afvallen (gewichtsvermindering) ? Het antwoord is : niet zo heel veel . In feite, u zal zelfs de eerste weken een beetje bijkomen, door wateropstapeling (retentie) in de behandelde gebieden. Daarna zal u wel wat afvallen, maar denk eraan, 1 liter vet weegt minder dan 1 liter water.
Tijdens elke behandeling zou tot maximaal een halve liter vetmateriaal verdwijnen, zo belooft de fabrikant, maar over een minimum resultaat wordt niet gerept. Ook wordt per behandeling het verlies van gemiddeld twee tot vier centimeter aan lichaamsomtrek beloofd, maar bewijzen daarvoor ontbreken nagenoeg.
Het resultaat van een liposuctie is blijvend. De vetcellen die tijdens de liposuctie zijn verwijderd kunnen door uw lichaam niet opnieuw aangemaakt worden. Echter, als uw gewicht toeneemt, worden de resterende vetcellen in uw lichaam groter.
Zowel de zwellingen als de bloeduitstortingen en plaatselijke verhardingen zullen na enkele maanden verdwenen zijn. Circa twee maanden na de ingreep is 80% van het resultaat van de liposuctie-behandeling te zien. Het definitieve resultaat is pas na drie maanden bereikt.
Liposuctie: de nadelen
Liposculptuur behoort tot de veiligste esthetische ingrepen. Er zijn ook aan deze ingreep risico's verbonden zoals een nabloeding, een infectie, problemen met de littekentjes, huidonregelmatigheden, reacties op de lokale anesthesie, een asymmetrisch resultaat of een overcorrectie.
Als de plastisch chirurg veel vetcellen verwijdert dan wordt het aantal vetcellen drastisch minder. Dat is mooi, kunt u denken. Maar wat overblijft is de huid die eruit ziet als een slappe, leeggelopen ballon. De huid kan na een liposuctie tot op zekere hoogte terugtrekken wanneer het vet wordt verwijderd.
Fabel: liposuctie is gevaarlijk
Net als bij iedere operatie, kleven er aan een liposuctie risico's. Zo heb je kans op nabloedingen of infecties. Gelukkig zijn dit zeldzame gevallen en verloopt een liposuctie meestal probleemloos. Het is dus niet gevaarlijk.
Na de ingreep is het belangrijk dat je een goed voedingspatroon aanhoudt waarbij je proteïne inname hoog is en je vezelrijke voeding eet. Als je geen of weinig dierlijke producten tot je neemt, kun je dagelijks een (vegan) proteïneshake op je menu zetten.
Het resultaat van een liposuctie is permanent, weg gezogen vetcellen komen niet meer terug. Overgebleven vetcellen kunnen zich echter wel meer vullen. Waardoor er weer overgewicht kan ontstaan. Daarom is een gezonde leefstijl heel erg belangrijk.
Na een liposuctie moet u moet u drie weken dag en nacht een pantybroek, of andere drukkleding dragen. Deze drukkleding is nodig om de huid weer goed op de onderlaag te laten hechten. Daarna draagt u deze drukkleding nog drie weken lang overdag.
Hoe meer locaties u laat behandelen, hoe hoger de kosten zijn. Dutch Clinic rekent € 1.950 voor een liposuctie behandeling van 1 zone. Voor elke bijkomende zone wordt een bedrag van € 400 gerekend.
Je lichaam en huid moeten herstellen van de ingreep en dat gaat het beste door rust te nemen. Doe je dat niet? Dan bestaat de kans op complicaties, zoals vochtophopingen of ontstekingen. Na twee weken ben je klaar om te gaan, mits je de volgende tips in gedachten houdt natuurlijk.
Men kan enkele kilo's verliezen maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (1 liter vet weegt amper 500 gr).
1. Tot ongeveer het 20e levensjaar kan het lichaam extra vetcellen aanmaken om vet op te slaan, daarna blijft het aantal vetcellen gelijk. Wie als volwassene afvalt, raakt kilo's kwijt, maar geen vetcellen.
U dient 2 weken voor tot en met 2 weken ná de operatie te stoppen met roken en drugsgebruik (hieronder valt ook cannabis). Tevens dient u 3 dagen voor tot en met 3 dagen ná de operatie geen alcohol te gebruiken.
Na de liposuctie wordt de drukkleding (pantybroek/en of elastisch korset) meteen aangetrokken en deze moet 6 weken lang, dag en nacht worden gedragen. Deze drukkleding steunt het geopereerde gebied en drukt de huid, die na de liposuctie als het ware te groot is, stevig tegen het lichaam aan om zwelling te voorkomen.
De massage na de liposuctie wordt uitgevoerd door middel van manuele lymfedrainage. Dit is een massage van de huid om het lymfesysteem te ondersteunen en te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat uw lymfesysteem opnieuw activeert en het overtollige vocht gemakkelijk afgevoerd kan worden.
Door de verdovingsvloeistof heb je zeker tot de eerste nacht na de behandeling nauwelijks last van pijn. Er wordt over het algemeen aangeraden om zeker drie tot zeven dagen vrij te nemen na je liposuctie, afhankelijk van het aantal gebieden dat wordt behandeld.
Liposuctie wordt alleen vergoed door een basis- of aanvullende zorgverzekering als er sprake is van een medische noodzaak. Bijvoorbeeld als je aantoonbaar niet meer goed kunt bewegen of functioneren door de vetophopingen. Daarnaast moet liposuctie medisch gezien de beste behandeling zijn voor de problemen.
De druk van een drukpak kan na twee weken afnemen doordat de zwelling vermindert. Voor een optimaal herstel kan het beter zijn om na verloop van tijd een maat kleiner te bestellen. Zodra de drukkleding niet meer strak genoeg zit adviseren wij u om gelijk een maat kleiner te bestellen.
Na de liposuctie moet u drukkleding (een pantybroek, korset) dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkleding moet u gedurende vier tot zes weken dag en nacht dragen. Douchen of wassen mag al na 24 uur, u kunt dan deze drukkleding even uitdoen.
Met compressiekleding bent u verzekerd van het mooiste resultaat. Het dragen van compressiekleding na de operatie helpt daarnaast om spieren op hun plaats te houden. Dit vermindert zwellingen en zorgt ervoor dat vocht zich niet kan ophopen.