Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Een portie bestaat bijvoorbeeld uit 3 volle eetlepels gekookte groenten, zoals wortels, erwten of maïs, of 8 bloemkoolroosjes.
Reken ongeveer 100 gram per persoon. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook. Voeg ook een klontje suiker toe zodat de erwtjes hun mooie, groene kleur zullen behouden.
De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Doperwten: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, kervel, majoraan, peterselie. Komkommer: basilicum, bieslook, dille, dragon, paprikapoeder.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
Knapperige erwtjes gaan bijvoorbeeld perfect samen met zachte (gerookte) zalm of geven een fijne bite aan je risotto met champignons en spek. Je kunt zowel verse als diepvries erwten makkelijk door je rijst mengen en je kids daarmee 'stiekem' wat meer groente laten eten. Heerlijk met ham, mais en ananas!
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
De verse erwten die we eten worden meestal doperwten of tuinerwtjes genoemd. Deze erwtjes horen tot dezelfde familie als de gedroogde erwt. Ze worden alleen jonger geoogst.Hierdoor zijn ze zoeter en is het velletje om de erwt heen wat dunner.
Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Een andere makkelijke manier om porties te bepalen is om je hand als leidraad te gebruiken: Een gebalde vuist is ongeveer 1 kopje — en dat is de hoeveelheid die experts aanbevelen voor een portie pasta, rijst, ontbijtgranen, groenten en fruit. Een vleesportie moet ongeveer zo groot zijn als je handpalm .
Vijf porties groenten: vier kopjes sla, een half kopje champignons en een paprika voor de goede orde. Vijf porties groenten: een middelgrote banaan, een tomaat, een sinaasappel, een half kopje broccoli en een half kopje wortels.
Omdat ze zo bederfelijk zijn , behoren ze tot de duurdere producten, vergelijkbaar met de kosten van microgroenten. Ze vereisen minimale voorbereiding, maar ongeveer dezelfde inspanning als het schoonmaken van een krop sla.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Doperwten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.
Vitamines. Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
De grootte van een portie kan verschillen van persoon tot persoon. De ene verstaat onder een portie groenten bijvoorbeeld twee schijfjes tomaat en een blaadje sla, terwijl een ander een rijkelijk gevuld bord voor ogen heeft. Een stukje vlees is voor de een minstens 200 g en voor de ander misschien slechts 50 g.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon.
We gaan er vanuit dat je je granen-ontbijt eet in combinatie met 200 ml. melk, yoghurt, kwark of plantaardige zuivel en eventueel wat fruit: Ben je niet echt actief dan is 25-40 gram voldoende, heb je een actieve levensstijl dan is een ontbijt van 40-50 gram voor jou geschikt.