In totaal zijn er meer dan tweeduizend verschillende huidziekten bekend. Hieronder vind je informatie over enkele veel voorkomende aandoeningen waarbij ons team jou kan helpen.
De meeste huidaandoeningen zijn te herkennen aan uitslag op de huid in de vorm van rode vlekken, puistjes, schilfers, bulten, of zweertjes. Huidaandoeningen kunnen op een specifieke plek ontstaan, maar de meeste huidaandoeningen komen op meerdere delen of verspreid over het hele lichaam voor.
Cutane vasculitis. De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
Je kunt via verschillende websites en apps zelf checken of je een huidaandoening hebt. Je vult je symptomen in en vergelijkt de foto's van huidziekten met je eigen huid. Zo kun je alvast tot een diagnose komen. Daarna kun je online een dermatoloog spreken tijdens een e-consult.
Over het algemeen gaat het om rode, verharde plekken met daarbij een witte schilfering. Deze plekken kunnen jeuken en pijn doen, omdat de huid erg droog wordt. Op de aangetaste en droge plekken kunnen kloven in de huid ontstaan.
Actinische keratose is een ruw plekje op uw huid, zoals op uw gezicht. Het komt door schade aan de huid door zonlicht. De huisarts kan een plekje behandelen met stikstof. Behandelen met een speciale crème kan ook, vooral als u meer grotere plekjes heeft.
Wat is rosacea? Bij rosacea heeft u huidproblemen in uw gezicht. U kunt last hebben van bultjes, puistjes en roodheid. Als u een getinte huid heeft, is de roodheid minder te zien.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Michael Jackson leed aan de pigmentafwijking vitiligo. De ziekte is erfelijk en zorgt ervoor dat op sommige plekken op de huid het pigment verdwijnt. De ziekte van Jackson werd vaak in twijfel getrokken. De zanger zou zijn huid hebben gebleekt omdat hij blank wilde lijken.
Bij de huidziekte van Bowen heeft u meestal een plekje met rode verkleuring, schilfering, een golvende rand en een duidelijke afgrenzing tussen het plekje en de huid eromheen. Het plekje groeit heel langzaam en er vormen zich geleidelijk velletjes en korstjes. Zo'n plekje voelt ruw aan.
Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Een dermatofibroom is een langzaam groeiend, goedaardig bultje op de huid. Dit bultje kan verschillende kleuren hebben. Het komt vaak voor op de onderbenen, maar kan overal op het lichaam ontstaan. Als u een huidplooi rond het dermatofibroom pakt, wordt een deuk zichtbaar (dimple sign).
Als het contacteczeem is, ziet u diffuse rode plaques met kleine blaasjes en vochtafscheiding. Als het psoriasis is, zijn de rode plaques duidelijk afgebakend, dik en bedekt met schilfers (witte schilfers op het huidoppervlak) en bevinden ze zich op de onderrug, de hoofdhuid, de ellebogen en de knieën.
Psoriasis heeft daarnaast ook de neiging te ontstaan in warme vochtige gebieden zoals de lichaamsplooien. Factoren zoals continue wrijving, en infecties met schimmels en gisten dragen hier waarschijnlijk ook bij tot het ontstaan van psoriasis.
Psoriasis is een erfelijke huidaandoening en kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste mensen tussen 16 en 21 jaar of tussen 57 en 60 jaar. Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen.
U kunt lichen sclerosus herkennen aan duidelijk zichtbare witte, soms glanzende plekken. Vrouwen zien deze vooral op de schaamlippen en anus. De huid voelt vast en strak aan. Soms zitten er ook plekken ergens anders op het lichaam.
Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden.