Een veeranker plaats je per drie lagen cellenbeton of gipsblokken en alleen in het blok dat grenst aan de muur (het eerste blok van de laag). Voor het plaatsen van een veeranker zul je een gat moeten boren in de al bestaande muur.
Gebruik een veeranker
Als je niet met kunststof U-profielen werkt, gebruik dan een veeranker. Breng op elke derde laag een veeranker aan.
Als u een wand gaat plaatsen moet deze verankerd worden met aangrenzende wanden. Dit zorgt voor meer stabiliteit en draagkracht van de Cellenbeton muur. Zonder deze ankers zou de Cellenbeton wand los staan, waardoor de wand kan gaan scheuren of zelfs omvallen. Dit kunt u doen met Veerankers of wandankers dilaterend.
U monteert de Cellenbetonveerankers snel en eenvoudig. U boort een gat in de muur en brengt een plug aan. Vervolgens schroeft u het veeranker met één deel aan de muur vast. Het andere deel slaat u met behulp van cellenbetonnagels in het cellenbetonblok.
Blokkenlijm wordt gebruikt voor het verlijmen van de cellenbetonblokken. per m² voor een muur van 50 mm dikte: gebruik 0,9 kg lijm. per m² voor een muur van 70 mm dikte: gebruik 1,2 kg lijm. per m² voor een muur van 100 mm dikte: gebruik 1,8 kg lijm.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden. Wanneer je hier zware voorwerpen aan op wilt hangen wordt echter ook geadviseerd een dikte van 100 mm te gebruiken.
De droogtijd bedraagt 12 à 14 uur, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. De perfecte lijm voor het snel vastzetten van cellenbetonblokken.
Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij.
Cellenbeton is niet gevoelig voor vocht of schimmel, dus is ideaal toepasbaar in natte ruimtes zoals de badkamer. Vanwege de hoge druksterkte zijn de blokken zowel voor dragende, als niet-dragende wanden te gebruiken.
Cellenbeton is een sterk zuigende ondergrond, waardoor het noodzakelijk is de muur eerst met voorstrijk te behandelen. Voor het voorstrijken van een cellenbeton muur wordt gebruik gemaakt van stuc primer. De stuc primer zort ervoor dat de pleister optimaal hecht aan de ondergrond.
De hoogte verschilt, beginnend bij 200 tot 400 millimeter. De diktemaat begint bij 50mm en kan worden gekocht tot een diktemaat van 150 millimeter.
Op een cellenbeton muur kan dunpleister aangebracht worden. Eventueel kan je vooraf een rasp gebruiken om het oppervlak nog wat te vlakken. In het cellenbeton productgamma van Ytong bestaat een dunpleister die in 2 lagen moet aangebracht worden en die een goed resultaat geeft.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
Gebruik voor het zagen van cellenbetonblokken en speciale cellenbetonzaag. Deze heeft een grove vertanding die ook nog eens gehard zijn. Koop voor je reciprozaag speciale cellenbeton zaagbladen. Een oude houtzaag kan ook maar deze slijt zeer snel.
Gipsblokken of Ytong blokken lijm je eenvoudig met Soudal Blokkenlijm. Soudal Blokkenlijm is geschikt voor alle kalkzandsteen-, betonblokken en cellenbeton soorten van alle merken. De Blokkenlijm zit kant en klaar in de bus waardoor je direct aan de klus kunt beginnen; enkel even schudden voor gebruik.
"De prijs wordt natuurlijk beïnvloed door de dikte van het blok. Blokken van 15 cm fungeren meestal als tussenmuren, die van 30 à 36 cm vooral als dragende buitenmuur. Voor de dunnere blokken betaal je tussen de 43,5 à 60 euro per m². Voor de dikkere variant tel je tussen de 87 à 117 euro per m² neer."
Het celbeton is namelijk waterbestendig, daarom hebben vocht en vorst geen invloed op gasbeton blokken. Ze verzepen niet en zijn ook niet gevoelig voor schimmels.
Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Buitenpleisters voor cellenbeton moeten voldoen aan de criteria van Künzel (zie par. 4.7.8). Constructieve uitvoeringsdetails: Het effen oppervlak van cellenbetonmetselwerk is ideaal voor het aanbrengen van kant-en-klare buiten- pleisters.
Dat hangt van diverse factoren af, maar globaal kunt u rekenen met een productie per man per dag bij: lijm- en vellingblokken 67 mm: 20 vierkante meter. lijm- en vellingblokken 100 mm: 15 vierkante meter. lijm- en vellingblokken 120 mm: 13 vierkante meter.
Vergeleken met gipsplaat ben je met gasbetonblokken langer bezig om de wand netjes af te werken, door het grote aantal voegen. Een voordeel van gasbeton is dan weer het makkelijkere transport.