Vion uit Boxtel is een van de grootste slachterijen ter wereld. Wekelijks worden er 300.000 varkens en 18.000 runderen geslacht. De dieren worden daarvoor eerst verdoofd. Bij varkens gebeurt dit door ze te bedwelmen met CO2.
Vion Boxtel heeft een slachtcapaciteit van 20.000 varkens per dag en dat vergt een krappe planning.
341.000 varkens geslacht
In week 21 werd het laagst aantal slachtingen genoteerd, namelijk 256.000 varkens. De Vion-varkensprijs lag toen op 1,69 euro. Het gemiddeld aantal slachtingen per maand ligt dit jaar op 313.000 varkens. Overigens is 2021 niet een absoluut record.
Het gemiddelde per dag ligt daardoor ook elke maand ongeveer gelijk en schommelt tussen de 1,6 en 1,8 miljoen. Ook de voorlopige cijfers van 2018 (waarin de maan december ontbreekt) laten eenzelfde beeld zien. Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
Er worden in Nederland elke dag meer dan 1,7 miljoen dieren geslacht. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Een aantal dat nauwelijks te bevatten valt. Deze dieren worden geslacht zonder noodzaak, want mensen kunnen uitstekend zonder dierlijke producten leven.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Waarom ritueel slachten? Zowel joden als moslims die ritueel slachten zijn overtuigd van het feit dat een dier ook bij verdoving stress ervaart bij het vervoer naar een onbekende plaats. Tijdens de rituele slacht komen de dieren op hun zij te leggen, waardoor ze zich niet kunnen bezeren of weg kunnen springen.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Als een gunstig keuringsresultaat wordt bekomen, worden de varkens gedreven naar de plaats van het bedwelmen/verdoven. De dieren worden elektrisch (elektrische schok door het plaatsen van elektrodes op de kop) of door middel van gas (CO2) in een toestand van bewusteloosheid gebracht.
De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Een weide en een stal zijn de grootste kosten.
Varkensprijzen plussen 4 tot 8 cent
Na lichte prijsstijgingen in verschillende EU-landen vorige week volgen nu ook de prijzen voor slachtvarkens in Nederland, Frankrijk en Spanje met stijgingen van 4 à 8 cent. Dit komt vooral door het geringe aanbod en de Chinese markt.
Vion is eigendom van NCB Ontwikkeling, een onderdeel van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
De meeste slachterijen zijn gespecialiseerd in het slachten van bijvoorbeeld varkens, runderen, kalveren, kippen, of schapen. Het slachten van wild of van gevogelte anders dan kippen geschiedt gewoonlijk bij de poelier.
In Nederland zijn er 209 erkende slachthuizen. Het gaat om 179 roodvleesslachthuizen. Hier worden runderen, varkens, schapen, geiten en paarden geslacht. Er zijn 21 grote slachthuizen.
Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.
Voor het slachten worden de varkens 'verdoofd'. In Europa gebeurt dit vaak met gas: met een lift worden de varkens naar een gaskamer gebracht met hoge concentraties CO2. Na twintig seconden ademnood en doodsangst raken de varkens bewusteloos. Hierna worden de halsslagaders doorgesneden en bloeden de varkens dood.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht. Dit geldt met name voor schapen en geiten.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Halal vlees is er in verschillende soorten te vinden. Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
een emmer met een lege zak om de kip in te leggen zodra ie onthoofd is, en een scherpe bijl. als ze dan rustig ligt met de kop op de balk in 1x hard maar doelbewust slag in/op de nek. met mijn bijltje is de nek gelijk door, dus het dier gelijk uit z'n lijden.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Religieus levende Joden eten alleen vlees van zoogdieren en gevogelte die zijn geslacht door middel van een halssnede en verbloeding. Verdoving of bedwelming is hierbij niet toegestaan. Dit noemt men sjechita.