Alcohol geeft direct na het drinken meestal een verhoging van de bloedglucose. Ook kan het drankje veel koolhydraten bevatten, bijvoorbeeld bij breezers en mixdrankjes. Voor de koolhydraten moet je wel insuline spuiten of bolussen. Maar de alcohol in je drankje kan enige uren later nog een ernstige hypo veroorzaken.
Alcohol en diabetes gaan niet goed samen: het gebruik van alcohol verstoort de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever tijdens het afbreken van alcohol geen of onvoldoende glucose kan vormen, maar ook omdat alcoholische dranken veel koolhydraten (en dus suiker) leveren [1, 2].
Hoe pak ik dit het beste aan? Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Water. Heldere light frisdranken (met of zonder koolzuur)Heldere bouillon (zonder vet)Suikervrije aanmaaklimonade.
Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
Anders dan vaak gedacht bevat een bier met 5% alcohol gemiddeld minder calorieën dan een glas rode of witte wijn. Voor een bier geldt een gemiddelde van 50kcal en bij wijn zit dat al gauw boven de 100kcal. Wil je afvallen met bier, beperk het aantal glazen voor een man tot 2 glazen per dag en voor een vrouw 1 glas.
Jever Fun is een alcoholvrij bier. Jever Fun wordt gebrouwen als een volwaardig bier waarna de alcohol wordt weggenomen. De biersmaak blijft hierdoor behouden. Daarnaast bevat dit bier geen suiker en minder calorieën.
Eten en drinken
Dit wordt vooral afgeraden bij suikerziekte type 1 vanwege het risico op een hypoglykemie. Vooral als je pure alcohol zonder toegevoegde suikers drinkt, zoals een glas whisky of wijn. Daarom raden we je aan om alcohol bij een maaltijd te nuttigen of als aperitief met enkele hapjes.
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Alcohol kan de werking van sommige diabetesmedicijnen verstoren , waardoor u risico loopt op een lage of hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie), afhankelijk van hoeveel u drinkt en welke medicijnen u neemt. Alcohol drinken brengt dezelfde gezondheidsrisico's met zich mee voor mensen met diabetes als voor anderszins gezonde mensen.
Complicaties krijgen een kans wanneer de bloedsuikerspiegel een paar jaar lang vaak te hoog is. Ook een te hoge bloed- druk en afwijkende vetten in het bloed (zoals cholesterol) spelen mee. Mensen met diabetes type 2 kunnen al complicaties krijgen voordat zij de diagnose diabetes hebben.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Dag 4-7: De eerste verbeteringen
Veel mensen ervaren een verhoogd energieniveau en een verbeterde mentale helderheid. Je hebt geen katers meer! Je lichaam begint zich beter te hydrateren, wat leidt tot een frisser gevoel. En daarnaast zal je spier- en conditieopbouw sneller gaan als je sport.
Door het vervangen van mout door brood worden in elke fles bier twee boterhammen verwerkt.
Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
Alcohol geeft direct na het drinken meestal een verhoging van de bloedglucose. Ook kan het drankje veel koolhydraten bevatten, bijvoorbeeld bij breezers en mixdrankjes. Voor de koolhydraten moet je wel insuline spuiten of bolussen. Maar de alcohol in je drankje kan enige uren later nog een ernstige hypo veroorzaken.
Zit er suiker in whisky? Zo ja, hoeveel? Whisky bevat, net als alle andere soorten gedistilleerde dranken, heel weinig suiker (ongeveer 0,044 gram per 1,5 ounce) of helemaal geen suiker. Het verhoogt dus niet de bloedsuikerspiegel in het lichaam.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
De meeste bieren, met name light bieren, bevatten relatief weinig suiker vergeleken met andere alcoholische dranken, met name mixdrankjes en ciders. Er is echter een kanttekening. Als je veel bieren drinkt - zoals meer dan 3-6 - zul je uiteindelijk meer dan 10-15 gram suiker consumeren.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Lichte bieren, die doorgaans een lager alcoholpercentage (ABV) hebben, hebben aanvullende etiketteringsvereisten en vermelden vaker voedingsinformatie. Diabetesvriendelijke opties zijn onder andere het kiezen van dranken met een laag ABV, het kiezen voor Amerikaans lagerbier of pils, of het selecteren van een spiked seltzer zonder toegevoegde suiker .