Lopen is de perfecte aanvulling op gezonde voeding om af te vallen. Jog je vijf kilometer, dan verbrand je ongeveer 400 calorieën (dit is een gemiddelde, hoeveel je precies verbrandt, is afhankelijk van je geslacht, lichaamsbouw, gewicht, tempo...). Om 1 kilo te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Hardlopen kan je van buikvet afhelpen
Hardlopen kan de hoeveelheid visceraal vet verminderen, oftewel het vet dat diep in de buik ligt opgeslagen.
Kan ik iedere dag 5 km hardlopen? Het antwoord voor alle beginnende hardlopers is duidelijk. Nee, dat kan niet. Als je begint met hardlopen is het advies om 3 tot 4 keer per week te lopen met rustdagen tussendoor.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Drie keer per week is een prima compromis. Ga je vaker hardlopen, dan vergroot je je kans op blessures en bovendien raakt dan snel de lol eraf. De enige reden om toch vaker te gaan trainen, is als je snel wat gewicht kwijt wilt raken.
Dus als je consistent bent met je training, begin je al na vier weken spieren op te bouwen. Zo komt uit het bovenvermelde onderzoek naar voren. Maar pas na drie maanden is de spiergroei echt te zien.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen. Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.
Oefeningen zoals squats, lunges, deadlifts, glute bridges en hip thrusts kunnen allemaal helpen om de spieren in je billen te versterken en te vormen. Hardlopen: Hardlopen, vooral bergop of op een loopband met een helling, kan ook bijdragen aan het verstevigen en vormen van je billen.
Hoe snel kan je buikvet verliezen? Bij de ene persoon gaat het kwijtraken van buikvet sneller dan bij de ander. Meestal verlies je eerst vet in je gezicht, armen, borst en daarna je buik. Je buikvet weg in 2 weken is helaas niet mogelijk, maar na 4-6 weken zou je zeker een verschil moeten gaan zien!
Dat is niet fijn als je probeert af te vallen. Zeker niet als je het een tijd vol moet houden omdat je 10 kg wil afvallen. Een gezond en verantwoord tempo is een halve tot één kilo per week afvallen. Met 10 kilo afvallen ben je dus 10 tot 20 weken bezig.
Om 1 kilo vet af te vallen moet je ongeveer 7000 kcal minder innemen en/of meer verbruiken. Dus wil je in 1 week 1 kilo afvallen, dan komt het erop neer dat je élke dag een verschil van 1000 kcal moet overbruggen.
Als je zwaarder weegt kan 10 kg gewoon nog niet voldoende zijn om ervoor te zorgen dat er een zichtbaar verschil is. Vergeet ook niet dat de meeste mensen je enkel met kledij aan zien wat een groot deel van de progressie kan maskeren. Hoe zwaarder je weegt, hoe meer je moet afvallen voor het zichtbaar is voor anderen.
Bij de meeste mensen is 5 kilo gewichtsverlies zichtbaar. Bij sommigen zie je bij minder gewichtsverlies al een verschil, terwijl anderen iets meer moeten afvallen om verschil te zien. Dit hangt af van het startgewicht en de bouw van een persoon.
De belangrijkste oorzaak is het verlies van onderhuids vet. Rimpels en fijne lijntjes zijn ineens veel beter zichtbaar, doordat ze niet meer worden 'opgevuld'.De huid wordt minder strak en daardoor slap. Je huid krijgt geen tijd om te wennen aan de gewichtsafname.
Hardlopen is goed voor veel verschillende spieren en gewrichten. Uiteraard versterkt het al je beenspieren, van hamstrings, tot kuiten, tot quads, en ook je bilspieren. Je traint zelfs je core tijdens het hardlopen. En als je niet overtraind, bouwt het ook sterke gewrichten en botten op.
Eén keer per week sporten heeft daarom zeker wél zin. Natuurlijk is vaker sporten beter, want dan bouw je sneller een goede conditie op en gaat je spieropbouw sneller. Bovendien verbrand je dan meer calorieën. Maar één keer sporten is nog altijd beter dan dat je helemaal niet in beweging komt.
Met hardlopen kun je dus sneller meer kcal verbranden dan met wandelen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Veel mensen houden een uur hardlopen niet vol, terwijl ruim een uur wandelen haalbaarder is.
Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht.
Door drie keer per week 5 km te lopen en iedere dag zo'n 350 calorieën te besparen op voeding, verlies je een halve kilo.
Veel beginnende hardlopers stellen zich als eerste doel om 5 kilometer achter elkaar hard te lopen, maar juist de 3 kilometer is een perfect trainings- of wedstrijddoel. Een behapbare afstand, die ook de gevorderde atleet voldoende uitdaging biedt.