Zij bemiddelen speciaal voor studenten van de universiteit. Onderzoek wijst uit dat een bijbaantje van gemiddeld 8 uur per week niet ten koste hoeft te gaan van je studievoortgang.
Het is gebruikelijk om een full-time baan te hebben naast een deeltijd master. Er zijn veel scholen die deeltijd Master programma's aanbieden die flexibele oplossingen hebben om jou meer kennis te geven, een promotie of simpelweg een beter salaris!
Toch blijkt dat veel studenten een baan van zo'n acht uur per week best aankunnen. Werkervaring opdoen is altijd nuttig. Al werk je bijvoorbeeld als 'vakkenvuller', dan nog leer je hoe de werkvloer eruit ziet.
Wanneer je een deeltijd studie of duale studie volgt kan je fulltime gaan werken. Dit houdt in dat je dus naast je studie 36-40 uur werkt in de week. Hiervoor kies je dus vaak als je moet werken (door omstandigheden) of liever werkt dan dat je studeert.
Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.
In 2020 en 2021 is er geen grens voor bijverdienen. En als je onder het nieuwe stelsel valt, mag je als hbo- en wo-student sowieso onbeperkt bijverdienen. Val je nog onder het oude stelsel? Dan was de grens voor bijverdienen in 2019 € 14.682.
hoeft u geen belastingen te betalen ((opent in nieuw venster)) op uw inkomsten als jobstudent, tenzij u op jaarbasis meer verdiend hebt dan 13.242,86 euro (cijfer voor 2022). Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen.
Maar: Een Master studie naast je werk is zwaar. Dit moet je alleen doen als je echt gemotiveerd bent of het echt nodig hebt om een stap te maken (bijvoorbeeld meer in een research / scientist functie werken bij een bedrijf als ASML ofzo) of als het vakgebied je buitengewoon boeit.
Het is zwaar om werken en studeren te combineren, maar door een goede planning en doorzettingsvermogen is dit zeker haalbaar.” “Ik mis het sociaal contact met medestudenten.” “Ik had op voorhand willen weten dat het studeren toch zou lukken, dan was ik er vroeger aan begonnen!”
Een student heeft een werkweek van bijna 40 uur. Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie.
Maar liefst 70 procent van de studenten heeft namelijk een bijbaan, blijkt uit cijfers van het NIBUD. Uit deze cijfers blijkt ook dat studenten gemiddeld 17 uur per week werken en 409 euro per maand verdienen.
Het volgen van een masteropleiding resulteert in een verrijking van inzichten, het opdoen van nieuwe ervaringen en biedt toegang tot een solide academisch kader.
De hbo opleiding rond je af in vier jaar. Een complete universitaire studie is een bacheloropleiding én en masteropleiding. De masteropleiding kan één jaar duren, maar ook twee of drie jaar. Dat hangt af van de master die een student kiest.
Waarom zou je een master doen? Een master biedt veel voordelen. Een mastertitel toont aan dat je een academische studie hebt afgerond en een kenner bent binnen jouw vakgebied. Daarnaast draagt het bij aan de kans op een baan.
Als je werkloos bent en geen diploma secundair of hoger onderwijs hebt, kan je via VDAB voltijds gaan studeren. Tijdens je studie, geniet je van een aantal interessante voordelen. Je behoudt je werkloosheidsuitkering. Je inschrijvingsgeld en leermateriaal worden terugbetaald.
Als werkzoekende schoolverlater behoudt je kind maximum 360 dagen recht op kinderbijslag. Hij of zij kan nog 240 uren per kwartaal werken zonder het recht op kinderbijslag te verliezen. Na deze 360 dagen stopt zijn recht op kinderbijslag definitief.
Studenten deeltijds onderwijs
Ben je student in het deeltijds onderwijs, in een deeltijdse vorming of in een systeem van alternerend leren en werken, dan kun je ook als jobstudent werken als: je met een studentenovereenkomst werkt bij een andere werkgever dan die waarbij je de praktische opleiding volgt op de werkplek.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Cashen met geneeskunde
De studie voert net als vorig jaar opnieuw de ranglijst 'hoogste maandsalaris' aan, ruim boven geneeskunde. Een gemiddelde tandarts, die overigens vaak als zzp'er werkt, strijkt maandelijks bijna 5500 euro op, bruto.
na een masteropleiding of een postinitiële opleiding: Master (M); na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.); na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.); na alle overige masteropleidingen: doctorandus (drs.).
Jobstudenten die minder dan 475 uur per kalenderjaar - samen 60 dagen - werken, genieten een verminderde RSZ-bijdrage.
Heel wat studenten en ouders zijn zich er niet van bewust dat er een beperking is op het aantal uren dat je mag werken als jobstudent. Als jij te veel verdient, moet jij als student belastingen betalen en verliezen je ouders een deel van hun inkomen. Als je te veel uren werkt, verliezen je ouders hun Groeipakket.
Studenten die niet meer dan 475 uur per jaar werken als jobstudent behouden hun gezinsbijslag. Wanneer deze 475 uur zijn bereikt mag men nog tot 80 uur werken per maand (waarvoor men de normale sociale bijdrage betaalt). Indien men meer werkt, valt de gezinsbijslag weg voor die maand.