Om wakker te worden is cafeïne daarom een probaat middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie of de overheerlijke chocolaatjes beter laten staan, hoe moeilijk dit soms ook is. Het duurt gemiddeld namelijk zo'n vier uur voordat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
Koffie en frisdrank drinken voordat men naar bed gaat, is een slecht idee vanwege de cafeïne die erin zit. Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zijn vaak de oorzaak van slapeloosheid. Een kopje koffie werkt zo'n zes uur in ons lichaam, waardoor het lang duurt om de slaap te vatten.
Doe liever even iets dat u ontspant. Lees een goed boek of vul een kruiswoordraadsel in. En ga terug naar bed wanneer u weer slaperig bent. Grijp niet naar uw gsm of tablet, die houden u net langer wakker.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen. Cafeïne blokkeert dit adenosinesignaal, waardoor de hersenen het slaapverwekkende gevoel niet meer ondervinden. Dit is het bekende energieke effect waar koffiedrinkers bij zweren.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne op een dag te nemen.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Hoewel cafeïne een oppeppend effect heeft, kan te veel cafeïne ervoor zorgen dat je je uiteindelijk meer vermoeid voelt. Meestal zul je merken dat je slaapgedrag eronder lijdt. Je valt lastig in slaap en ligt constant te draaien.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
Het is de schuld van je genen
De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.
Binnen 30 minuten na het drinken van koffie wordt de cafeïne door de maag en dunne darm opgenomen en vervolgens door het lichaam verspreid. Een kopje koffie of een espresso na een maaltijd helpt niet om de maag leeg te maken, maar versnelt de spijsverteringsprocessen die erop volgen.
Dat maakt de kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner. Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.
Bij een grote hoeveelheid inname van cafeïne kan het inderdaad slecht zijn voor je haar. Dit is vaak als je meer dan 4 kopjes koffie per dag drinkt. Cafeïne bevat stoffen die zich richten op het DHT hormoon en deze is hormoon is verantwoordelijk voor je haaruitval.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.