Er bestaat geen wettelijke regeling voor het bezoeken van de tandarts of dokter onder werktijd. Of hier afspraken over zijn gemaakt, is vaak te vinden in je cao, arbeidsovereenkomst of intern bedrijfsreglement.
Wettelijk gezien is er helaas niet zoiets als tandartsverlof. Dit houdt niet in dat er helemaal niks is geregeld hierover. In de arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of de cao kunnen namelijk afspraken staan over het bezoeken van een tandarts.
De werkgever staat artsbezoek onder werktijd zonder meer toe. De werknemer moet artsbezoek zo veel mogelijk aan het begin óf einde van zijn werkdag plannen. De werknemer moet aantonen dat hij een arts heeft bezocht. Per artsbezoek krijgt de werknemer een maximaal aantal uren (bijvoorbeeld één of twee) doorbetaald.
Verlof en doktersbezoek
Er geldt geen onvoorwaardelijk recht op doktersbezoek. Meestal is de afspraak dat werknemers zo veel mogelijk in hun vrije tijd naar de dokter of tandarts gaan. Als doktersbezoek buiten werktijd niet mogelijk is, kunt u recht hebben op kort verzuimverlof.
Wat zijn redenen voor bijzonder verlof? Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de 3e en 4e graad (zoals tante, oom, achterkleinkind) heeft een medewerker recht op één dag verlof (de dag van de begrafenis of crematie).
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Je werknemer heeft tijdens de verlofperiode geen recht op salaris. Bij gedeeltelijk verlof betaal je hem natuurlijk wel loon voor de uren die hij werkt. Wijs hem erop dat een lager of geen loon gevolgen kan hebben voor de hoogte van een mogelijke huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of studiefinanciering.
Wettelijk is er helemaal niets geregeld over hoe een werkgever moet omgaan met personeel dat naar de huisarts, tandarts, fysiotherapeut of specialist moet. Er bestaan natuurlijk wel termen als goed werknemerschap en goed werkgeverschap.
Antwoord van de experts van MijnZaak. “Je werknemer moet in principe gewoon uren opnemen als hij onder werktijd naar de fysiotherapeut wil gaan. In dit geval kan hij er kennelijk ook voor kiezen om zich buiten werktijd te laten behandelen, want de fysiotherapeut hanteert ruime openingstijden.”
Wettelijk recht op betaald verlof
Een werknemer krijgt betaald verlof wanneer hij een wettelijke plicht moet nakomen. Betaald verlof is ook wettelijk geregeld bij bijzondere persoonlijke omstandigheden, zoals huwelijk, geboorte en begrafenis van naaste familie (calamiteiten verlof).
Regels van de werkgever
Je werkgever staat doktersbezoek onder werktijd zonder meer toe. Er wordt dan gewoon doorbetaald. Je moet als werknemer doktersbezoeken aan het begin of aan het einde van je werkdag plannen. Dit heeft alles te maken met 'goed werknemerschap'.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Voor werknemers die tijdelijk meer vrije tijd nodig hebben of juist wat meer inkomen, kan de werkgever een regeling invoeren waarbij werknemers vakantiedagen kunnen kopen of verkopen. Let op deze aandachtspunten. Het kopen en verkopen van vakantiedagen is niet geregeld in de wet.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Bij een baan van 40 uur, werkt u meestal 5 dagen. U heeft dus (4x5 dagen=) 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Wettelijke vakantiedagen moet u op tijd opnemen.
Helaas heeft niet iedereen recht op deze wettelijke vakantiedagen. Dat komt doordat je je vakantiedagen in het voorgaande jaar hebt moeten opsparen. Werk je dus nog geen heel jaar of was je vorig jaar (even) werkloos? Dan kan het zijn dat je geen of minder wettelijke vakantiedagen hebt.
In een landingsbaan is het mogelijk om de arbeidsprestaties te verminderen tot de helft of tot 4/5 van een voltijdse arbeidsovereenkomst en dit vanaf 55 jaar indien men 25 jaar beroepsverleden aantoont.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen.
Bij een 25-jarig en 40-jarig dienstverband of huwelijk heeft de werknemer recht op één dag verlof. Bij een 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, schoonouders of grootouders hebben medewerkers recht op één vrije dag.
De medewerker krijgt de dag van het huwelijk vrij bij het huwelijk van: zijn eigen kind of het kind van zijn echtgeno(o)t(e) (stiefkind). een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster. de vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder.
Interpretatie VPS: geen verlies werkdag omstandigheidsverlof als begrafenis op een zaterdag valt. Vraag: Ten gevolge het overlijden van een bloed- of aanverwant in de tweede graad heeft een personeelslid recht op 1 werkdag omstandigheidverlof.