De meeste vrouwelijke honden hebben een regelmatige cyclus, meestal om de zes tot acht maanden. Het is heel typisch dat ze twee keer per jaar loops zijn. De gemiddelde duur van de loopsheid is drie weken of 21 dagen. Maar dit is dus slechts een richtlijn!
Houd je teef aan de lijn wanneer zij loops is. Ondanks dat een teef slechts een aantal dagen loops is (Oestrus fase), is het verstandig om haar direct aan de lijn te houden als je vermoedt dat ze loops is. Een loopse hond luistert minder goed en kan weglopen.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. Dit betekent dat honden gemiddeld twee keer per jaar loops worden, met een spreiding van één tot drie keer per jaar.
Nee, gelukkig heeft je hond geen pijn tijdens haar eerste loopsheid. Loopsheid kan je hond wel ongemakkelijk en zenuwachtig maken. Als je hond toch pijn lijkt te hebben, raadpleeg dan zeker even je dierenarts.
De vulva gaat opzetten en dan begint de loopsheid met wat bloedverlies. De eerste dag waarop je een druppeltje bloed vindt, wordt geteld als de eerste dag van de loopsheid. Het bloedverlies duurt meestal een dag of tien. Daarna wordt het donkerder van kleur en vervolgens wordt de uitvloeiing heel licht.
De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
Het kan dus zeker zo zijn dat uw hond geen uitvloeiing of zwelling van de vulva laat zien, maar alleen een verhoogde aantrekkelijkheid voor honden. Dit wordt een stille loopsheid genoemd en is dan ook veel lastiger te herkennen voor u.
Wanneer ze niet gedekt wordt kan zij door de hormoonschommelingen na de loopsheid schijnzwanger worden. Hierdoor verandert ook haar gedrag weer. Veel teven gaan deze periode met speeltjes rondlopen, worden bezitterig en piepen veel. Ook reageren ze erg flauw of juist agressief op bepaalde (normale) situaties.
Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.
Het verbodsbord voor honden geeft aan dat honden niet mogen verblijven in de zone achter het bord. Dit verbod geldt ook voor aangelijnde honden. Het bord wordt vaak geplaatst bij speeltuinen, zandbakken, speelweiden, kinderboerderijen, dierenparken enz.
Je kan het bloeden stoppen door de neus voorzichtig schoon te maken met een vochtige doek. Steek zeker niets in de neusgaten om het bloeden tegen te houden want dit kan heel erg pijnlijk zijn. Als je hond het toelaat, kan je iets koud tegen zijn neus houden zoals bijvoorbeeld een ijspak met een doek rond.
Wanneer een hond een tampon opeet, is het ergste scenario dat de hond erin stikt of dat de tampon een verstopping in het spijsverteringsstelsel veroorzaakt. De tampon kan vast komen te zitten in de luchtpijp, maag of darmen. Dit kan leiden tot verstikking, pijn, braken en/of diarree.
Bij een teef is het geen paringsdrang, aangezien de reu degene is die tijdens een paring bovenop zit. Veel voorkomende oorzaken van het rijden zijn onzekerheid of spanning.Het rijden voelt dan 'gewoon' prettig en is een manier om die spanning kwijt te raken.
Het teefje wordt dus tot het einde van haar leven loops. Sommige teefjes die ouder zijn dan zeven jaar worden nog maar een keer per jaar loops. Als jouw hond ouder wordt, kan het dus langer duren voordat ze weer loops wordt – maar de loopsheid kan niet verdwijnen.
Het bestijgen van teddyberen, ander honden, kussen of zelf je been heeft negen van de tien keer niets te maken met seksuele driften. Maar het heeft te maken met spanning die hoog oploopt bij de hond. Overprikkeling of zich oncomfortabel voelen.De hond gaat dan opzoek naar een manier om zichzelf te kalmeren.
Kies bij voorkeur voor een reu met een teefje. Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.
De hond scheidt tijdens de loopsheid een woest aantrekkelijke geur uit waar reuen op af komen. Deze geur gaat gepaard met de uitvloeiing die wij mensen kunnen zien, maar meestal niet ruiken.
Lichamelijk kun je de loopsheid herkennen aan een licht gezwollen vulva en een bloederige afscheiding. Bij honden die zichzelf continu wassen, zal je waarschijnlijk niks van deze afscheiding merken. Een loopse teef is meestal wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig.
Normale dekking hond
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
De reu ejaculeert in drie frakties; een voorfraktie die dient als reiniging, de tweede spermarijke fraktie, en de derde en grootste prostaatfraktie. Respectievelijk zijn deze 4ml, 2 ml en 15 ml voor een reu van gemiddelde grootte.
De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze 'vast' komen te zitten aan elkaar. Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken.