De slaapbehoefte tijdens de zwangerschap kan totaal anders zijn dan je normaal gewend bent. De meeste zwangere vrouwen hebben zeker in het begin meer behoefte aan slaap. Het is heel goed mogelijk dat je normaal aan zeven uur slaap voldoende hebt, maar tijdens de zwangerschap tien tot twaalf uur per etmaal wilt slapen.
Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt, op z'n minst enkele uren achter elkaar. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. De meeste mensen slapen tussen de zes en acht uur per nacht. Veel meer slapen is niet nodig.
Vermoeidheid. Veel vrouwen hebben tijdens het begin van de zwangerschap last van vermoeidheid. Je lichaam werkt hard om de zwangerschap een goed begin te geven. Daarom blijft er minder energie voor jezelf over.
Al in het eerste trimester kun je minder goed gaan slapen. Gemiddeld duurt het tien minuten langer om in slaap te vallen, worden zwangere vrouwen sneller wakker en is het moeilijker om daarna weer in te slapen.
'Op je buik slapen kan geen kwaad als je zwanger bent, want je kind wordt goed beschermd door het vruchtwater. Maar naarmate je buik groeit, wordt het natuurlijk steeds onprettiger om zo te liggen.
Hoeveel dutten tijdens de zwangerschap? Uit het onderzoek bleek dat de groep vrouwen die regelmatig een middagdutje deed tussen de 60 en 90 minuten, er 29% minder baby's voorkwamen met laag geboortegewicht. Daarnaast werd er gekeken naar de regelmaat van het dutten tijdens de zwangerschap.
Tijdens je zwangerschap wordt je REM- slaap aanzienlijk korter, waardoor je eerder wakker bent. Ook kan het zijn dat je meer beweegt tijdens je slaap en dus onrustiger en minder effectief slaapt. Een veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid in het algemeen is stress.
Week 21 t/m 30 In deze weken vindt meestal 50% van de gewichtstoename plaats. Als aanstaande moeder groeit je buik in deze periode harder dan daarvoor.
Bij 28 weken zwangerschap weegt een kindje gemiddeld 1200 gram, bij 40 weken is dat al 3500 gram! Slaap je op je rug, dan kan dat gewicht de grote ader die bloed terugvoert naar je hart (de vena cava) afklemmen. En daar kun je misselijk of duizelig van worden.
Veel zwangere vrouwen hebben last van vermoeidheid. Ironisch genoeg hebben ze vaak ook moeite om 's avonds in slaap te vallen en worden ze vaker 's nachts wakker. Daarom voelen zwangere vrouwen zich vaak niet uitgerust of moe als ze 's ochtends wakker worden.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Op je zij slapen
Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.
Eerste trimester
Het hormoonniveau stijgt en kan zorgen voor stemmingswisselingen. De borsten zijn vaak gespannen en worden groter. Door het progesteron kan de vermoeidheid zwaar toeslaan tijdens de eerste drie maanden. De misselijkheid kan optreden tot de 14de week ongeveer.
Een zwangerschapsmassage, evenals bijna elke andere massage, is tijdens het eerste trimester af te raden. Het zit zo: tijdens massages worden afvalstoffen versneld afgevoerd en zo wordt uw lichaam eigenlijk 'schoongemaakt'. Deze versnelde afvoer van afvalstoffen kan schadelijk zijn voor uw baby in het eerste trimester.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Je kunt als je 9 weken zwanger bent al een beginnend buikje gaan zien. Je baarmoeder zit nog diep in je bekken, maar groeit heel hard. Ook de ontwikkeling van de placenta is begonnen.
Een baarmoeder die naar voren ligt, zorgt al snel voor een dikkere buik. Bovendien lijkt een buik ook dikker als je klein van stuk bent. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw, krijgt een ander kind en draagt haar buik anders. Je schiet er dus niks mee op om jouw buik te vergelijken met die van andere zwangere vrouwen.
Als het een puntbuik is, en u de foetus vooraan en laag draagt, dan wordt het een jongen.Als de buik rond is en u draagt de baby hoog en rondom, dan wordt het een meisje.
In de laatste fase van je zwangerschap moet je door de druk van de baarmoeder op je blaas vaker plassen. Ook kun je te maken krijgen met maagzuur en kramp in je benen. Soms zit je opzwellende buik in de weg, waardoor je minder goed slaapt.
In het derde trimester (27 weken tot de bevalling) hebben veel vrouwen last van frequent urineren en kortademigheid. Dit maakt het moeilijk om in slaap te vallen en goed door te slapen. Het groeiende gewicht van de foetus kan bovendien druk uitoefenen op het lichaam, waardoor rugpijn en andere ongemakken toenemen.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van 28 tot 40 weken, dus ongeveer 13 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en heb je de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap doorlopen. Hou er rekening mee dat sommige vrouwen al in week 37 bevallen en anderen pas in week 42.
Wanneer begint de misselijkheid in de zwangerschap
In de 8e en 9e zwangerschapsweek voelen de meeste vrouwen zich het misselijkst en dit kan gepaard gaan met overgeven. Rond de 16e zwangerschapsweek neemt de misselijkheid vaak af en met meestal 20 weken zwangerschapsweken gaat het over.
In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo'n 3 tot 4 kilo.
Eet evenwichtig en slaap voldoende.Ga vroeg naar bed en doe in het weekend eens een dutje. Naast de vermoeidheid van de prille zwangerschap, kan ook je job vermoeiend zijn. Als je thuiskomt van het werk, zorg dan dat je zoveel mogelijk rust.