De dagelijkse aanbevolen dosis vitamine A voor een kind tot 2 jaar is 300 microgram per dag. De veilige bovengrens ligt op maximaal 800 microgram per dag. In één boterham met smeerworst zit al ongeveer 1200 microgram vitamine A, daarom kun je kinderen tot 4 jaar beter geen smeerworst of paté als beleg geven.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Smeerleverworst. Smeerleverworst bevat ijzer, vitamine D en B-vitamines, maar er zit ook veel zout en verzadigd vet in. Goed om te weten: smeerworst en andere leverproducten bevatten veel vitamine A in zit. 'Veel vitamine A is schadelijk voor je gezondheid, zeker voor kinderen.
Voor smeerkaas geldt een maximum van 2 boterhammen per week (ongeacht de leeftijd) in verband met de hoeveel zout in het product. Als baby's en kinderen te veel zout binnenkrijgen, kunnen ze op latere leeftijd last krijgen van hun nieren. Daarom wordt geadviseerd om geen extra zout toe te voegen aan het eten.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf.Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind.
Ook smeerkaas is voor jonge kinderen te zout. Te veel zout is belastend voor de nieren van een jong kind, hierdoor kan er nierschade ontstaan waar je kind later last van kan krijgen. Wil je toch graag kaas of smeerkaas geven aan je kind? Kies dan voor speciale zoutarme 30+ kaas of zoutarme smeerkaas.
(Smeer)kaas en smeerleverworst worden tegenwoordig vaak afgeraden in het eerste jaar, vanwege de hoeveelheid zout en vooral de vitamine A in smeerworst. Er zijn wel speciale varianten voor kinderen verkrijgbaar (bijvoorbeeld ERU smeerkaas voor kids) of je kiest voor vegetarische smeerleverworst!
Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor je baby, dreumes of peuter. Dat is bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf.
Tot 1 jaar mag je kindje 400 mg natrium per dag binnen krijgen5. Het is dan ook verstandig om niet meer dan 2 boterhammen (van 35 gram per stuk) per dag te geven, aangezien andere voedingsmiddelen die je aan je kleintje geeft van nature ook natrium kunnen bevatten.
voorbeelden van vleeswaren zijn: Gekookte worst, zoals boterhamworst. Droge worst, zoals salami en chorizo. Leverproducten, zoals (smeer)leverworst en paté
Ja, droge worst kan mineralen bevatten. Vlees, waaruit droge worst wordt gemaakt, bevat bijvoorbeeld ijzer, zink, selenium en magnesium. Dit zijn allemaal belangrijke mineralen die nodig zijn voor verschillende processen in het lichaam.
Gezond genieten
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.
Broodbeleg baby vanaf 10 maanden
Wanneer smeerbaar broodbeleg goed gaat, dan kun je vanaf 10 maanden ook kiezen voor ander broodbeleg. De beste keuzes broodbeleg voor baby's vanaf 10 maanden zijn: omelet, hardgekookt ei of roerei. magere vleeswaren, zoals boterhamworst, kipfiltet of ham.
Leg plakjes groente of fruit op de boterham, zoals plakjes komkommer, tomaat of aardbei. Je kan bijna alle groente en fruit pureren en als spread op brood smeren. Geraspte groente kan ook lekker zijn op brood. Bijvoorbeeld een boterham met geraspte appel of geraspte wortel met rozijnen.
De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine. Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes.
Baby 6 maanden
Maar ook fruit is belangrijk, als het maar gepureerd is: banaan, mango, appels en peren, gaan er vaak in als koek. En een stukje ontbijtkoek, dat mag ook, omdat daar flink wat ijzer in zit.
Het verschil tussen pâtés en leverworst is in feite niet zo groot. Pâtés bevat doorgaans een wat groter percentage lever; er zijn minder bindende grondstoffen (zoals zwoerd) in verwerkt en, afhankelijk van het type, meer toegevoegde en smaak verrijkende bestanddelen.
Start met kleine hapjes
Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes. Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Hoeveel boterhammen heeft mijn kind nodig? Op de leeftijd van 1 tot 3 jaar kun je ze het beste twee tot drie boterhammen per dag geven. Bij kinderen van 4 tot 8 jaar is dat twee tot vier boterhammen per dag. Daarna verschilt het per geslacht.
Kaas en smeerkaas
Een nieuw advies is om kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven, omdat er te veel verzadigd vet en zout in zit. Veel meer dan in andere soorten broodbeleg. De nieren van baby's en peuters kunnen die hoeveelheid zout niet goed verwerken, waardoor de nieren kunnen beschadigen.
In 1 mini babybel zit 0,36 gram zout. Het voedingscentrum adviseert maximaal 4 gram zout per dag voor een kind van 4-6 jaar. Met één mini-babybel krijgt een kind van deze leeftijd bijna 10% binnen van deze 4 gram zout. Wees dus matig met het geven van mini babybel”.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.