Ik krijg vaak vragen over de tijd die je mag besteden aan het OR werk. Hieronder nogmaals een korte uitleg. Een werknemer die zitting neemt in de ondernemingsraad (OR), moet altijd minstens 60 uur per jaar kunnen besteden aan zijn medezeggenschapswerk. Daar komen de vergadertijd en de scholingsdagen nog bovenop.
Leden van de OR mogen tijdens werktijd vergaderen en voorzieningen van de werkgever gebruiken. Ze bepalen in overleg met de ondernemer hoeveel tijd zij mogen besteden aan OR-werkzaamheden. Dat moet minimaal 60 uur per jaar zijn. Er is geen maximum.
Taken ondernemingsraad (OR)
Een OR overlegt over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. Hierbij heeft de OR recht op alle informatie die voor de uitvoering van zijn taak nodig is. De OR heeft adviesrecht voor belangrijke financiële, economische en organisatorische besluiten.
Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. Heeft een ondernemer meer bedrijven? Dan moet elk bedrijf met minimaal 50 medewerkers een eigen OR hebben.
Voor bedrijven met 50 of meer medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. De OR zorgt er onder meer voor dat de cao wordt nageleefd en dat mannen en vrouwen gelijk worden behandeld. Daarnaast wordt de OR betrokken bij belangrijke kwesties en als er moeilijke zaken spelen, zoals een reorganisatie.
Gebruikelijk is een minimum van 6 overlegvergaderingen per jaar. En er zal altijd een vergadering moeten plaatsvinden (binnen twee weken) als de ondernemingsraad of de bestuurder daarom vraagt. Dat is dan vaak een extra of “tussentijdse” OV.
De OR regelt zijn zittingsduur in zijn reglement en deze mag volgens de wet twee jaar, drie jaar of vier jaar zijn. Verlenging door de OR van zijn zittingstermijn van twee of drie jaar tijdens de zittingstermijn is wettelijk niet mogelijk. Artikel 12 WOR bepaalt als regel dat de OR-leden om de drie jaar aftreden.
De OR moet van de werkgever alle informatie krijgen die nodig is. De werkgever moet de OR bijvoorbeeld informatie geven over de jaarrekening, het sociaal jaarverslag, de beloningsstructuur en beleidsplannen. Minstens 1 keer per jaar moet de werkgever de OR schriftelijk informeren over de arbeidsvoorwaarden.
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen individuele of collectieve onderwerpen. De belangrijke bevoegdheden zoals het advies- en het instemmingsrecht (artikel 25 en 27 WOR) “sturen” een OR inderdaad naar het collectieve belang. Maar in deze artikelen staat niet dat de OR zich niet mag buigen over individuele kwesties.
Het is wel mogelijk dat medewerkers je voor de rechter dagen als je weigert om een ondernemingsraad in te stellen. Op grond van de Wet op de economische delicten kan de rechter je dan een sanctie opleggen. Volgens deze wet kan het gaan om een hechtenis van maximaal zes maanden, een taakstraf of een geldboete.
De OR mag over alles wat de onderneming betreft gevraagd of ongevraagd advies geven (Zie artikelen 2 en 23). Wat in artikel 25 wel geregeld wordt is de plicht van de bestuuder om advies te vragen.
Aantal leden ondernemingsraad (OR)
Het aantal werknemers bepaalt hoeveel leden een ondernemingsraad (OR) telt. Bij 50 tot 100 werknemers moet een ondernemingsraad 5 leden hebben. Bij 100 tot 200 werknemers moet een ondernemingsraad 7 leden hebben. Bij 200 tot 400 werknemers moet een ondernemingsraad 9 leden hebben.
De verplichte inlichtingen
De werkgever moet de OR een hele reeks inlichtingen verschaffen in twee domeinen: de sociale informatie. de economische en financiële informatie.
Als lid van de ondernemingsraad (OR) heeft u ontslagbescherming. Dit betekent dat een mogelijk ontslag niks te maken mag hebben met uw OR-lidmaatschap.
Kunnen wij deze persoon uit de or zetten? Nee, een gekozen or-lid kan niet uit de or worden gezet. Als iemand is gekozen als or-lid, is hij of zij in principevoor de gehele zittingsperiode gekozen. De or kan die verkiezing niet meer ongedaan maken, ook niet als iemand onvoldoende functioneert.
Interne regelingen voor het personeel, zijn meestal de kern van het werk van de ondernemingsraad. Op het gebied van personeel heeft de ondernemingsraad de meeste invloed. Dit komt om de OR bij dit onderwerp altijd gebruikmaakt van het instemmingsrecht.
In kleine bedrijven houdt de or meestal eens in de 2 maanden een or-vergadering en een overlegvergadering met de werkgever. In grotere bedrijven is het gebruikelijk om 1 keer per maand te vergaderen.
De ondernemingsraad moet minstens één keer per maand vergaderen in de lokalen van de onderneming op uitnodiging van het ondernemingshoofd. De datum, het uur en de plaats van de vergadering worden door hem bepaald.
Als je geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging in je bedrijf (met minimaal tien en maximaal vijftig medewerkers) hebt, ben je als werkgever verplicht minstens tweemaal per jaar een personeelsvergadering te houden. Met deze vergaderingen regel je de (wettelijk verplichte) medezeggenschap in jouw bedrijf.
Over het algemeen zijn de volgende competenties belangrijk voor OR-leden: vergaderen, samenwerken, overleggen, overtuigen, beargumenteren, analyseren, beoordelen en durven. Specifieke competenties voor OR-leden zijn bijvoorbeeld het voorzitten, organiseren, onderhandelen, ondernemen, plannen en leiden.
Wat mag je verwachten van de OR? Enerzijds is de OR er om de medewerkers te vertegenwoordigen, anderzijds is de OR er om jou als werkgever van advies te voorzien en mee te denken over belangrijke beslissingen. Dit betekent dat ze invloed mogen uitoefenen op de keuzes die je wilt maken binnen je organisatie.
OR kan werknemer doorverwijzen
De directe leidinggevende – voor problemen in de werksituatie of een kwestie met deze leidinggevende zelf. De vertrouwenspersoon – voor problemen op persoonlijk gebied. De personeelsmanager/afdeling P&O – voor vragen over waarderingsverschillen, beoordelingen en het arbeidscontract.
Werkgever weigert OR in te stellen
Als de ondernemer weigert een OR in te stellen of zijn medewerking hieraan te verlenen, dan handelt hij in strijd met de verplichtingen van de Wet op de ondernemingsraden. Werknemers kunnen dan naar de kantonrechter stappen, die de werkgever kan verplichten om het alsnog te doen.