Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Toch blijkt dat veel studenten een baan van zo'n acht uur per week best aankunnen. Werkervaring opdoen is altijd nuttig. Al werk je bijvoorbeeld als 'vakkenvuller', dan nog leer je hoe de werkvloer eruit ziet.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week.
Voor de veiligheid op de werkplek en om de gezondheid van uw werknemers te beschermen, gelden wettelijke regels voor werktijden. In de Arbeidstijdenwet staat hoelang en hoeveel uw werknemer (van 18 jaar of ouder) maximaal mag werken, dat is: maximaal 12 uur per dienst. maximaal 60 uur per week.
– Je werkt per week maximaal 45 uur. – Per 4 weken heb je een gemiddelde arbeidstijd van 40 uur per week. Verder geldt schooltijd = arbeidstijd. Dus als je op een dag 6 uur op school zit, dan mag je die dag nog maar 3 uur werken.
Tijdens uw stage is de werkgever wettelijk niet verplicht om u een stagevergoeding te geven. Het mag wel, maar uw werkgever bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag voor een stagevergoeding.
Vaak staan in de stageovereenkomst afspraken over ziekte, of ziektedagen ingehaald moeten worden en hoe lang je ziek mag zijn zonder gevolgen voor het behalen van je stage. Kijk daarnaast in de stagehandleiding.
In de Arbeidstijdenwet staat niets over doorbetaling tijdens pauzes. Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
U mag maximaal 12 uur per dag met een maximum van 60 uur per week werken. Werkt u voor een langere periode, dan ligt het maximaal aantal uren lager. Hier moeten al uw werkgevers zich aan houden.
Als u minder dan 5,5 uur per dag werkt, heeft u geen wettelijk recht op pauze, al kunt u die vaak wel nemen in overleg met uw manager. Werkt u dagelijks langer dan 5,5 uur, dan heeft u een pauze van minimaal 30 minuten.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd. Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever.
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
Dan berekent u het aantal werkuren per jaar door het totaal aantal uren bij een voltijd arbeidsovereenkomst te vermenigvuldigen met uw arbeidsduurfactor. Bij een werkweek van gemiddeld 24 uur is het aantal werkuren per jaar: 24/36 x 1829 = 1219 uren. Werkt u 40 uur?
Wanneer je een deeltijd studie of duale studie volgt kan je fulltime gaan werken. Dit houdt in dat je dus naast je studie 36-40 uur werkt in de week. Hiervoor kies je dus vaak als je moet werken (door omstandigheden) of liever werkt dan dat je studeert.
hoeft u geen belastingen te betalen ((opent in nieuw venster)) op uw inkomsten als jobstudent, tenzij u op jaarbasis meer verdiend hebt dan 13.242,86 euro (cijfer voor 2022). Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen.
Je mag in 2022 € 15.828,77 bijverdienen naast je studiefinanciering, als je nog onder het oude stelsel valt. Vanwege de coronacrisis is in 2020 en 2021 de grens voor het bijverdienen vervallen. Dat komt doordat sommige studenten in cruciale beroepen werken.
Twee banen betekent namelijk meestal ook twee werkgevers en dus twee inkomstenbronnen. Waar je op moet letten is dat je niet bij beide banen de loonheffingskorting laat toepassen. De kans is anders groot dat je te weinig loonheffing betaalt en volgend jaar flink terug moet betalen aan de Belastingdienst.
Het hebben van twee banen brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Je zult meer afwisseling krijgen in je werk waardoor je meer betrokkenheid en baantevredenheid krijgt. Daarnaast heb je ook meer financiële zekerheid en kans op een hoger inkomen.
Nee, het aantal banen of werkgevers dat je hebt is niet relevant voor het bepalen van de belasting die je moet betalen. Voor de berekening van de hoeveelheid belasting die je moet betalen, kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van je totale (jaar)inkomen. Het aantal banen dat je hebt is daarvoor niet relevant.
Hoeveel uur mag ik werken? Je mag maximaal 12 uur per dag en niet meer dan 60 uur per week werken. Ben je 16 of 17, dan mag je gemiddeld 40 uur per week werken. Je mag niet iedere week 12 uur per dag (het maximale aantal uur) werken.
Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Werk je langer dan 10 uur, dan heb je recht op 45 minuten pauze. In een cao mag van deze regeling worden afgeweken. In uitzonderlijke situaties mag je werken zonder pauze te nemen.
Regels over pauzes
Duurt een dienst 10 uur of meer, dan moet je de werknemer drie pauzes van minimaal 15 minuten geven (of één pauze van 45 minuten). In cao's mag overigens van deze pauzeregeling worden afgeweken. Check daarom altijd wat er in de cao voor jouw bedrijfstak staat.
U heeft tijdens uw stage aanspraak op 160 vakantie-uren op jaarbasis bij een stage van 40 uur per week. Is de stage voor minder dan 40 uur per week overeengekomen? Dan wordt de aanspraak op vakantie-uren naar evenredigheid vastgesteld. Dit geldt ook voor stages die een gedeelte van het jaar beslaan.
Staat in de stageovereenkomst een vast aantal uren en haalt de stagiair dit aantal uren niet door de corona crisis? Dan krijgt de stagiair deze uren alsnog uitbetaald, tenzij de stagiair weigert te werken. Dan krijgt de stagiair geen stagevergoeding.
u heeft volgens de wet alleen recht op vakantiedagen wanneer u ook recht heeft op loon dan wel indien u met het bedrijf heeft afgesproken dat u tijdens de stage vakantie mag opnemen. Als u heeft afgesproken dat u vakantie/ vrije dagen mag opnemen, dan dient dit wel in overleg met de werkgever te gebeuren.