Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
9 uur studie per dag is niet maximaal, je kan het dus lang volhouden en in geval van nood ook opvoeren tot 12 uur en zelfs meer.
Hoeveel uur per dag je moet studeren is moeilijk in regels vast te leggen. In het secundair onderwijs moet je toch wel rekenen op gemiddeld 2 uur per dag tijdens de gewone lesweken. Deze tijd gebruik je om de lessen van de voorbije dag kort te herhalen, taken af te werken en jouw lessen te leren.
Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Een schoolweek duurt in het voltijds secundair onderwijs minstens 28 lesuren van 50 minuten. In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Wel is het zo dat we vaak maar maximaal 25 minuten geconcentreerd ergens aan kunnen werken. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alles te kunnen verwerken en kunnen maar beperkte hoeveelheid nieuwe informatie aan (zie cognitive load theory).
reken dan uit hoeveel dagen je denkt nodig te hebben om alles te leren voor de toets. Stel je moet 3 blokken leren reken dan uit dat je 4 dagen voor de toets begint.
Hoe lang en hoe vaak pauzeer ik best? Het is goed om korte en lange pauzes met elkaar af te wisselen. Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze.
Ook je studeermethode hangt hiervan af. Maak een realistische planning. Tien uur per dag studeren tijdens de blok is normaal, maar let op dat je ook tijd hebt om te ontspannen. Schat realistisch in hoeveel tijd je nodig hebt om alle leerstof goed te leren.
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. 's Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken. Pauzeer niet aan je bureau.
Niet iedereen kan zich even lang concentreren, maar een concentratievermogen van 45 à 60 minuten is perfect normaal en zou ook je streefdoel moeten zijn.
Lees, luister en leer elke dag 15 minuten. Begin en eindig iedere dag met 15 minuten rust en tijd voor jezelf.
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Een student heeft een werkweek van bijna 40 uur. Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie.
Antwoord. Beste, Hoe lang een lesuur duurt is vastgelegd in de wet. In België en de meeste andere Europese landen is dit 50 minuten, gebasseerd op onderzoek dat een volwassene zich maximum 50 minuten kan concentreren.
Uit wetenschappelijk onderzoek van UGent en KULeuven blijkt dat studenten die tijdens de examens een gemiddelde van 7 uren sliepen per nacht, gemiddeld 1.7 punten meer behaalden voor elk examen. Slaap is niet enkel belangrijk om tot rust te komen, we blijven ook bijleren tijdens onze slaap.
Samenvatten is om dezelfde reden niet zo verstandig. Wie deze vorm van leren hanteert, focust vaak teveel op individuele feiten en verliest het geheel uit het oog. "Als je een kei bent in het maken van goede samenvattingen heb je er natuurlijk wel wat aan. Maar wie er geen ster in is, kan het maar beter laten.
Wat kan je zelf doen? Niet alle vakken zijn hetzelfde, wat betekent dat je voor bepaalde vakken best een andere studieaanpak hanteert. Praktische vakken vragen vaak veel inzicht. Maak voldoende nieuwe oefeningen, herbekijk eerder gemaakte oefeningen en analyseer waar je nog kan verbeteren.