De slaapbehoefte tijdens de zwangerschap kan totaal anders zijn dan je normaal gewend bent. De meeste zwangere vrouwen hebben zeker in het begin meer behoefte aan slaap. Het is heel goed mogelijk dat je normaal aan zeven uur slaap voldoende hebt, maar tijdens de zwangerschap tien tot twaalf uur per etmaal wilt slapen.
Een goede nachtrust is van essentieel belang, zeker als je zwanger bent. Er moet veel geregeld worden waar je overdag energie voor nodig hebt. Gemiddeld heeft een mens 6 tot 9 uur slaap per nacht nodig. In de eerste 3 maanden van je zwangerschap kan het zijn dat je last hebt van vermoeidheid of misselijkheid.
Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders. Luister naar je lichaam en pak de rust waar nodig. Doe 's middags een power nap als je dat nodig hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal tegenaan!
Een uitgeruste zwangere is een blije zwangere. Het is daarom belangrijk om op tijd naar bed te gaan en volledige nachten (proberen) te slapen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in het derde trimester, wanneer je misschien gekweld wordt door allerhande kwalen, van bekkenpijn tot zwangerschaps-insomnia.
Hoeveel dutten tijdens de zwangerschap? Uit het onderzoek bleek dat de groep vrouwen die regelmatig een middagdutje deed tussen de 60 en 90 minuten, er 29% minder baby's voorkwamen met laag geboortegewicht. Daarnaast werd er gekeken naar de regelmaat van het dutten tijdens de zwangerschap.
Hoe langer je zwanger bent, des te groter je buik en hoe moeilijker het kan worden om een comfortabele slaappositie te vinden. Daarnaast kunnen andere lichamelijke ongemakken, zoals tintelende benen, kuitkrampen en brandend maagzuur er ook voor zorgen dat je een hele tijd ligt te woelen voordat je in slaap valt.
Op je rug slapen
In de laatste maanden van de zwangerschap kun je beter niet voor langere tijd op de rug te liggen. Dit heeft o.a. een nadelig effect op je doorbloeding en ademhaling.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Links beperk je de inwendige druk op je organen en belangrijke zenuwen. Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels kleiner wordt. Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt.
In en uit bed komen
Bij het uit bed komen, kunt u het beste proberen op uw zij te rollen met uw knieën tegen elkaar aan. Als u dan uw voeten buiten het bed steekt, kunt u zich daarna met uw armen opduwen tot u zit, en vervolgens opstaan, met de handen steunend op uw bovenbenen.
OP JE BUIK SLAPEN
Denk je dat je jouw baby plet door op je buik te slapen? Maak je hierover geen zorgen. Het vruchtwater zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en je vanzelf ook op je zij rolt. Je kunt dus gerust op je buik liggen als je zwanger bent totdat het niet meer comfortabel ligt.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
Je voelt alsof je lichaam je zelfs verplicht om te rusten en kan het zijn dat je nergens meer energie voor hebt. Aan de andere kant komt het ook voor dat je de hele zwangerschap moe bent of juist negen maanden lang boordevol energie zit.
Je ongeboren baby in je buik brengt 90-95% van zijn tijd slapend door. Maar als hij wakker is, oefent hij alvast voor na de geboorte door deze zeven dingen te doen. Vanaf 11 weken kan je baby gapen. Hij doet het 2 keer zo vaak als een volwassene.
Je baby in week 20
Je baby is nu ongeveer 25 cm, ongeveer zo groot als een wortel, en weegt circa 320 gram. De kleine is volop in de groei. Dat is het belangrijkste waar het zich mee bezig houdt in de baarmoeder. Ondertussen is je baby lekker levendig en beweegt zich maar liefst 20 keer per 24 uur!
Voor het achterhalen van het geslacht van de baby bestaat geen aparte geslachtsbepaling-echo. Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar.
Eet veel groente en fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en couscous en zilvervliesrijst. Eet twee keer per week vis (één keer voor vette en één keer voor magere vis), 4 keer voor vlees (125 gram) en één keer voor peulvruchten, ongezouten noten of ei.
Recent Amerikaans onderzoek onthult dat vrouwen die in het begin van hun zwangerschap veel koffie drinken (>200 gram per dag) een twee keer zo grote kans hebben op een miskraam. Het Voedingscentrum blijft bij het advies niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken.
Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat. Als je vaak 's nachts misselijk bent kan het helpen om voor het naar bed gaan een paar kaakjes of crackers te eten. Een volle maag geeft minder klachten van misselijkheid.
Deze banden worden als elastiekjes uitgerekt tijdens het groter worden van de baarmoeder. Bij een plotselinge beweging worden deze banden nog eens extra opgerekt en dat kan een vervelende stekende pijn geven of dagen een zeurend gevoel.
Je kindje bij 5 weken zwanger
Wat heel belangrijk is in deze fase is, dat het begin van het hartje en de bloedsomloop worden gevormd, evenals de hersenen en het ruggenmerg. Je kindje heeft nu nog een staart maar wees niet bevreesd, die verdwijnt straks ook weer.
Bedrust kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen, het kan worden ingezet om een dreigende vroeggeboorte uit te stellen of het zorgt ervoor dat je lichaam wordt ontlast wat voordelen oplevert wanneer je bloed verliest.