Het is per uitkering verschillend hoeveel je mag bijverdienen. Ontvang je een WGA uitkering dan mag je maximaal 65% van je laatstverdiende loon bijverdienen. Ga je meer verdienen dan die 65% dan stopt de uitkering automatisch na een jaar vanaf de datum dat je meer dan 65% bent gaan verdienen.
In het geval van 80-100 WIA bent u voor 80-100 procent arbeidsongeschikt. Uw restcapaciteit is dan 20 procent (100-20). U mag dan maximaal 20 procent van uw manmaatloon bijverdienen. U dient bijverdiensten altijd te melden aan het UWV.
inkomsten uit loondienst of uitzendwerk (sv-loon) inkomsten uit werk als zelfstandig ondernemer. betaald werk of opdrachten zoals klussen, oppassen en hobby's. vergoedingen voor vrijwilligerswerk waarvoor u een te hoge vergoeding ontvangt.
Inkomsten uit werk
inkomsten die te maken hebben met het beëindigen van uw werk, zoals ontslag- en transitievergoedingen. vergoeding die u krijgt voor vrijwilligerswerk, lager dan de maximale vergoeding. buitenlands ouderdomspensioen.
De eerste zes maanden van uw bijstandsuitkering mag u werken waarbij u 25% van uw inkomen uit werk mag behouden. Dit percentage van uw inkomen uit deeltijdwerk wordt dan niet gekort op uw bijstandsuitkering. Er is wel een maximum van € 224,00 netto per maand dat u mag bijverdienen naast uw bijstandsuitkering.
Als u werkt naast uw uitkering, vergroot u uw kansen op de arbeidsmarkt. Ook verdient u uw inkomsten (gedeeltelijk) weer zelf. Wij verrekenen dan een deel van uw inkomsten met uw uitkering. Maar meestal gaat u er financieel wel op vooruit.
Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. De IVA kunt u krijgen als u niet of bijna niet meer kunt werken. De WGA als u nu of in de toekomst nog wel (deels) kunt werken. Twijfelt u welke WIA-uitkering u heeft?
Op het moment dat je uitkering stopt gaat er een vangnet van 5 jaar lopen. Als je na beëindiging van de uitkering binnen 5 jaar weer toegenomen arbeidsongeschikt wordt (vanwege dezelfde ziekteoorzaak) dan kun je opnieuw een herbeoordeling bij het UWV aanvragen om te bepalen of er weer recht bestaat op uitkering.
Berekening sv-loon voor hoogte WIA uitkering
Je vermenigvuldigt je bruto maandsalaris x12 maanden. De vakantietoeslag (VT) en eindejaarsuitkering of 13e maand worden 1 keer per jaar uitbetaald.
Einde WIA-uitkering. Uw WGA-loongerelateerde uitkering stopt op de einddatum die UWV aan het begin heeft bepaald. Uw IVA-uitkering, WGA-loonaanvullingsuitkering of WGA-vervolguitkering stopt als u: beter wordt en met werken 65% of meer van uw oude loon kunt verdienen.
Hoogte IVA-uitkering
Ga uit van het sociale verzekeringsloon (sv-loon) dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Deel dit totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand). Dit is uw WIA-maandloon.
De WAO- of WIA-uitkering loopt gewoon door en het pensioen wordt niet in mindering gebracht op de uitkering. Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-of WIA-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting.
Hoeveel arbeidskorting je krijgt, is afhankelijk van de hoogte van je inkomen uit je werk. Als je een uitkering krijgt, heb je geen recht op de arbeidskorting. Je werkgever of uitkeringsinstantie verrekent deze heffingskortingen al met de loonheffing.
Solliciteren met een WIA-uitkering
Dat staat in de Wet WIA. Als hoofdregel geldt dat je: twee keer per maand een vacaturebank moet raadplegen; vier keer per maand een sollicitatieactiviteit moet verrichten.
Herkeuring WIA: hoe vaak? Het UWV nodigt je normaal gesproken 2 keer per jaar uit voor de herkeuring en dus om te verschijnen op het spreekuur bij de verzekeringsarts. Soms kan het zijn dat dit contactmoment tot wel 4 keer per jaar is of juist minder. Dit is per persoon verschillend.
Krijg je een hypotheek met een WAO-/WIA-uitkering? De WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering) is de voorganger van de WIA-uitkering (Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Als je een WAO-uitkering hebt, wordt het hele bedrag van je inkomen uit de uitkering meegenomen in je hypotheekaanvraag.
Per 1 juli 2022 worden bestaande bruto uitkeringen in de WAO/WIA, WW en ZW verhoogd met 1,81 procent, in lijn met de stijging van het brutominimumloon per dag. Per 1 juli 2022 wordt het maximumdagloon verhoogd van bruto 228,76 euro naar bruto 232,90 euro.
Op hoeveel bruto en netto WAO/WIA vakantietoeslag heb je recht in de maand mei in 2021 of 2022? Volgens de wet bedraagt de vakantietoeslag 8%. Met deze rekenmodule bereken je door het invullen van de ontvangen WAO/WIA uitkering per maand of jaar het bedrag van de bruto WAO/WIA vakantietoeslag in 2021 of 2022.
als van 80 tot 100% bent afgekeurd ontvang je IVA-regeling (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten). Hier is de uitkering 75% van je laatst verdiende inkomen tot maximaal 36.536 euro een IVA-uitkering ontvang je als je niet kunt werken en geen kans hebt op herstel.
Deze arts onderzoekt welke beperkingen u heeft door uw ziekte of handicap. Hij onderzoekt wat u nog wel kunt en wat u niet meer kunt. Deze arts stelt uw 'belastbaarheid' voor werk vast.
Als u de AOW-leeftijd bereikt, dan stopt uw WIA-uitkering automatisch. Voordat u die leeftijd bereikt, krijgt u een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Met die brief kunt u AOW aanvragen. De SVB betaalt de AOW.
U kunt uw WIA-, WAO- of WAZ-uitkering alleen meenemen als Nederland met het land waar u gaat wonen een handhavingsverdrag heeft gesloten. Verhuist u naar een land waar Nederland geen afspraken mee heeft? Dan stopt uw uitkering.
De hoogte van uw IVA-uitkering bedraagt 75% van uw zogenaamde WIA-maandloon. U bouwt net als over gewoon loon 8% vakantietoeslag op over uw uitkering. Deze vakantietoeslag wordt in de maand mei door het UWV aan u uitgekeerd.
Als de uitkomst van je WIA-keuring 80-100% WGA is, kan de verzekeringsarts dat op medische gronden vaststellen of de arbeidsdeskundige heeft niet voldoende functies gevonden die bij je beperkingen passen. Dat houdt in dat je op dit moment weliswaar niet kunt werken maar in de toekomst kan dat anders zijn.