De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
Hoewel van zoete aardappel wordt gedacht dat hij veel gezonder is dan gewone aardappel, is dat niet helemaal waar. Beide knollen worden vanwege hun voedingswaarde gezien als koolhydraatbronnen en niet als groenten.
Zoete aardappelen bevatten veel zetmeel en voedingsvezels. Die vezels zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte minder snel stijgt. De zoete aardappel is dus niet koolhydraatarm, maar bevat wel 'langzame' koolhydraten. Daardoor passen ze met mate binnen een koolhydraatarm dieet, waarmee je kunt afvallen.
Even gezond
Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6.
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk.
Aardappelen Coronada en Montana aangeprezen als Lower Carb
Europlant heeft twee aardappelrassen gekweekt die minder koolhydraten bevatten: Coronada en Montana. Beide rassen zijn ontwikkeld door middel van klassieke veredeling op basis van selectie.
Zoete aardappelen zijn rijk aan veel vitamines en mineralen en bieden een uitstekende bron van bèta-caroteen en vitamine C. Bèta-caroteen wordt in het menselijk lichaam omgezet in vitamine A. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A kan worden bereikt door slechts 100 gram zoete aardappelen te eten.
Hoeveel koolhydraten bevat een zoete aardappel? De zoete aardappel bevat per 100 gram 96 kcal en 21 gram koolhydraten. De gewone aardappel 88 kcal en 18 gram koolhydraten. Een normale aardappel bevat wel bijna uitsluitend zetmeel, terwijl de zoete versie 4,2 gram suikers per 100 gram bevat.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
De zoete aardappel en de gewone aardappel blijken helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten bijvoorbeeld allebei ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Tuurlijk zijn er wel verschillen: zo bevatten normale aardappelen meer ijzer, kalium en vitamine C, maar ook minder suiker.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met 'normale' piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten. Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.
Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.
Nee, want voeding kan pas ketogeen genoemd worden wanneer het je lever goed voorziet in vocht, vitamines, mineralen en ketogene voedingsstoffen (vetzuren en sommige aminozuren). De onverteerbare koolhydraten welke aanwezig zijn in zoete aardappelen voorzien je lever niet in deze voedingsstoffen.
Zoete aardappelen kun je invriezen. Kook ze eerst voordat je ze invriest. Snijd de aardappelen na het koken in plakken en doe ze in een afsluitbaar bakje.
Koken. Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar.
Cassave is extra goed voor je darmgezondheid!
Eet ongezonde bronnen van koolhydraten zoals snoep, koekjes, chips, jam, witbrood, cornflakes, witte rijst, frisdrank en vruchtensap met mate. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en calorieën en laten je bloedsuiker snel stijgen.
Hoeveel koolhydraten per dag vrouw en hoeveel koolhydraten per dag man. Wil je als man of vrouw gezond eten? Dan is het advies om 40 tot 70 procent van je energie uit koolhydraten te halen. Dat zijn ongeveer 200 tot 300 koolhydraten per dag voor een vrouw.
50 – 100 gram wanneer je wilt afvallen
Als je snel en duurzaam wilt afvallen, is deze hoeveelheid koolhydraten waarschijnlijk het beste voor jou. Door minder koolhydraten te eten, krijgt het lichaam de kans om het onevenwicht te herstellen en de vetverbranding opnieuw te optimaliseren.