Op de poolcirkel is het 24 uur per dag licht van 12 juni tot 1 juli, terwijl op de Noordkaap van 14 mei tot 29 juli de zon niet ondergaat.
In het hoge noorden van Noorwegen verdwijnt de zon van november tot januari volledig onder de horizon. Maar in deze donkere tijd is er op het midden van de dag het zogeheten 'blauwe licht', een soort van schemerlicht bijna net zo indrukwekkend is als het noorderlicht.
Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is. Deze as is de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en zuidpool met elkaar verbindt.
Lofoten, Noorwegen: 23 mei tot 18 juli. Tromsø, Noorwegen: 17 mei tot 26 juli. Noordkaap, Noorwegen: 11 mei tot 2 augustus. Longyearbyen, Spitsbergen: 18 april tot 25 augustus.
Tussen eind juni en begin augustus wordt het nergens in Noorwegen helemaal donker. Maar wil je de echte middernachtzon meemaken, dan moet je in Noord-Noorwegen zijn. Hoe verder naar het noorden, hoe meer nachten met middernachtzon je hebt.
In de zomermaanden blijft het ten noorden van de poolcirkel, zoals IJsland en in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland zelfs altijd licht. In landen ten noorden van de poolcirkel gaat de zon in juni en juli niet onder. Op Spitsbergen gaat de zon zelfs van 20 april tot 23 augustus niet onder.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Dagtemperaturen komen daar in de zomer amper boven de 20 graden uit (gemiddeld is het 14 tot 15 graden overdag) en 's nachts is het gemiddeld slechts enkele graden boven het vriespunt.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Het is winter op Svalbard, en rondom de hoofdplaats van deze archipel in de ijselijke Barentsz-zee (die wij als Spitsbergen aanduiden) is het permanent duister. 's Nachts en overdag. Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht.
De beste reistijd voor Noorwegen zijn de maanden mei t/m augustus. Door de warme Golfstroom is het aangenaam warm aan de westkust. De temperatuur in het noorden schommelt in deze periode tussen de 13ºC en de 18ºC. Het regent er gemiddeld 70 mm per maand.
In Oslo schijnt de zon in juni 244 uur tegen 192 uur in De Bilt. Ook in juli schijnt de Noorse zon in Oslo zo'n 40 uur langer dan in De Bilt, in augustus en september gaan De Bilt en Oslo wat zonuren betreft vrijwel gelijk op. De meeste regen valt in Noorwegen langs de fjordenkust.
De kortste dag van het jaar (de winterzonnewende) is ongeveer 21 december. Dit houdt in dat in Reykjavík de zon rond 11.30 uur opkomt en rond 15.30 uur weer ondergaat. En naarmate je verder naar het noorden van IJsland gaat, wordt deze dag zelfs nog korter.
De warmste maanden en de beste tijd om Oslo te bezoeken is van mei tot en met augustus. De temperaturen stijgen, de bloemen bloeien en u kunt bijna 24 uur daglicht ervaren.
Noorderlichtreizen in Noorwegen
Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten. De bekendste plek is Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
Het centrale moment daarin is de langste dag van het jaar: 21 juni. Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland wordt deze dag uitbundig gevierd. In elk van de Noordelijke landen hebben ze een aparte benaming voor de langste dag en ook het vieren geschiedt soms op verschillende momenten.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
In de maanden mei tot en met augustus zijn de Noorse fjorden het best te bekijken De temperatuur is aangenaam. (De zomers in het zuiden zijn zelfs warm!) In het noorden van Noorwegen en in de bergen kan het wel een stuk kouder zijn.
In zomerse en hete omstandigheden is dat ideaal en biedt het verkoeling. Maar in het noorden van Scandinavië ligt de temperatuur niet zo hoog en is afkoeling door vocht eerder een gevaar. Neem dus niet alleen een regenjas en regenbroek mee, maar denk ook aan waterdichte schoenen en thermo handschoenen.
Vooral in de noordelijke delen van Zweden, zoals Skellefteå, vanwege de relatieve nabijheid van de poolcirkel. Dat zorgt voor magische zomeravonden met het licht dat tot diep in de nacht doorgaat en het is een geweldige tijd om tot laat buiten te blijven, zowel in de stad als op het platteland.
Over het hele jaar gezien heeft IJsland net zoveel daglicht als Nederland. In de maanden november tot en met februari zijn de dagen in IJsland korter (met een beetje geluk spot je in deze periode het noorderlicht in IJsland). Het wordt 's morgens pas laat licht en de zon gaat iets eerder onder dan bij ons.