Vermijd vette voeding. Kauw goed op voedsel. Mijd voedsel en drank die je niet goed verdraagt. Sommige mensen krijgen meer last bij sterk gekruid eten, citrusvruchten, ui, pepermunt, chocolade, koffie, zure of koolzuurhoudende drank.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maaglast uitlokken of verergeren, zoals: vette of sterk gekruide gerechten; zure of koolzuurhoudende dranken; koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
Hoe geneest een maagzweer? Een maagzweer kan vanzelf genezen maar kan eenvoudig weer terugkeren. Als de pijn terugkeert, dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Die schrijft een medicijnkuur voor waardoor de maagwand zich volledig herstelt.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Een maagzweer die veroorzaakt wordt door de Helicobacter pylori bacterie wordt behandeld met twee verschillende antibiotica en een maagzuurremmer. De antibiotica zorgen ervoor dat de Helicobacter verdwijnt en de maagzuurremmer bevordert de genezing van de maagzweer.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Sinaasappelen en tomaten
Wees niet te enthousiast met deze lekkere yummies. Volgens de directeur van het Mount Sinai ziekenhuis in New York Gina Sam kan het eten van veel sinaasappelen en tomaten leiden tot brandend maagzuur.
Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.
Een maagzweer is meestal goedaardig, maar kan ook wel eens kwaadaardig zijn. In de maagwand kan ook een kwaadaardig gezwel ontstaan. Hoe zoiets ontstaat, is slechts ten dele bekend. De klachten bij een kwaadaardige aandoening kunnen dezelfde zijn als die bij een goedaardige aandoening.
Acute stress kan niet zoveel kwaad maar chronische en vooral oncontroleerbare stress kan de vatbaarheid voor infecties en ontstekingen en zo mogelijks ook voor maagzweren verhogen – onder meer onderzoek bij ratten wijst in die richting.”
Oorzaken van een maagzweer
H. pylori kan na een aantal weken zomaar weer verdwijnen. Bij aanhoudende klachten wordt geadviseerd om via behandeling de bacterie te verwijderen. In sommige gevallen kan de oorzaak van een maagzweer ook een ontstekingsremmende pijnstiller zijn.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Verboden. Vette vissoorten zoals sardines, makreel, haring, paling, ansjovis, sprot, tonijn, zalm. Ingeblikte vis, gerookte vis. Gemarineerde vis zoals rolmops, pekelharing.
Kies daarom voor wit maar geen té vers brood, voor witte rijst, deegwaren en pasta, voor gaar gekookte en licht verteerbare groenten als broccoli, bloemkool, wortelen, spinazie, tomaten, prei, asperges sla, sperziebonen, avocado, witloof en allerlei groentensappen.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Bij een maagzweer heeft u pijn boven in uw buik. De pijn kan 's nachts erger worden. De pijn kan ook erger worden als u gegeten heeft. Als een maagzweer groter wordt, kan deze gaan bloeden.
Als de maagzweer gaat bloeden, komt er bloed bij de ontlasting, waardoor de ontlasting verkleurt. Misselijkheid of braken. Een gebrek aan eetlust, met gewichtsverlies als gevolg.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.