Studenten op de universiteit zijn gemiddeld 33 uur per week met hun studie bezig. Voor de meeste vakken zijn er per jaar twee of drie tentamenkansen. Blijven zitten bestaat niet. Wanneer de student een vak niet haalt, moet hij dat net zo lang herkansen tot het wel gehaald is.
De contacturen van de deeltijd bachelor- en masteropleiding zijn samen met de voltijdse opleiding geroosterd. Als deeltijdstudent moet je rekening houden met 8 contacturen en 16 à 19 uren zelfstudie per week.
Een bacheloropleiding aan de universiteit duurt meestal 3 jaar. In het eerste jaar volg je vooral verplichte vakken.
Een student heeft een werkweek van bijna 40 uur. Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Studenten hebben op de universiteit veel minder colleges (lesuren) dan op de middelbare school. Ze moeten veel zelfstandig doen, ook al krijgen ze lang niet altijd 'huiswerk' mee. Ze moeten op eigen initiatief colleges voorbereiden en daarna met de stof aan de slag gaan. Er is meestal geen aanwezigheidscontrole.
Werkende studenten besteden gemiddeld 11,3 uur per week aan hun bijbaan. Achttien procent van de werkende studenten werkt meer dan 16 uur per week. Werkende studenten besteden gemiddeld 11,3 uur per week aan hun bijbaan. Van de werkende studenten werkt 18 procent meer dan 16 uur per week.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Geen verplichte schoolvakanties voor mbo en hoger onderwijs
In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn er geen verplichte data voor de schoolvakanties. Ook zijn er geen adviesdata. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten mogen hun vakantiedata zelf bepalen.
De Open Universiteit is overall 2e van de veertien universiteiten in de lijst beste universiteiten van Nederland. Alle bacheloropleidingen van de Open Universiteit krijgen een hoge waardering voor het niveau, de inhoudelijke kwaliteit van het studiemateriaal en de gebruikte werkvormen.
Als je voltijds studeert, neem je per academiejaar 60 studiepunten op. Dat is 1500 à 1800 uren studietijd. Een academiejaar bestaat uit 40 weken (van eind september tot eind juni). Je zal dus gemiddeld 45 uren per week aan je studie besteden.
De kans om binnen drie jaar het bachelordiploma te halen is 1,2 procentpunt hoger voor studenten uit het derde tertiel. De kans voor hen om dat te doen binnen vier jaar is 5,3 procentpunt hoger.
Beide groepen zijn vaak sowieso vier jaar bezig, de meeste opleidingen duren nu eenmaal zo lang. We berekenen dus wat je kwijt bent voor vier jaar studeren, de tijd die voor de meeste studies staat. En ook wat je voor zes jaar studeren kwijt bent, de gemiddelde studieduur.
Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd. Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten). Wo-bacheloropleidingen zijn 3-jarig (180 studiepunten).
Een fulltime werkweek bestaat uit 38 of 40 uur. Dus dat komt neer op 5 dagen x 8 uur werken.
Nibud geeft aan dat het voor een student gemiddeld ongeveer 1216 euro per maand kost om te studeren, tenminste als je op kamers woont. De gemiddelde huur is 417 euro en aan uitgaan, sport en ontspanning ben je ongeveer 146 euro per maand.
Van alle ouders draagt 68 procent bij aan de kosten van studeren. Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders en thuiswonende studenten € 109 per maand (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021). Deze bedragen gelden naast de studiekosten die ouders eventueel ook voor hun studerende kind betalen.
In academische kringen mag een IQ beneden de 117 dan minnetjes klinken, gezien het een feit dat de gemiddelde score binnen een bevolking per definitie 100 is, is iedereen met een score boven de 100 officieel al 'begaafd'. Er is ook genoeg bewijs dat je met een matige score best een eind kunt komen aan de universiteit.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool.
Hét grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
's Avonds. Als je voordat je gaat slapen nog even studeert, verwerken je hersenen de informatie die je hebt geleerd of hebt doorgenomen tijdens het slapen. Je kan de leerstof het beste onthouden door dit telkens te herhalen, omdat je geheugen dan het meest wordt gebruikt.
Studie struggles, bijna alle studenten hebben er weleens mee te kampen. De motivatie om te studeren is er even niet, concentratie is ver te zoeken of de berg aan leerstof heeft een afschrikwekkende hoogte bereikt. Dit uit zich vaak in wat we noemen: studieontwijkend gedrag.
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.