De normale arbeidstijd in de horeca bedraagt 1976 uur per referteperiode* en gaat uit van een gemiddelde arbeidsduur van 38 uur per week op fulltime basis. Dit betekent dat je de ene week soms meer moet werken dan de andere week.
Maximale arbeidstijd werken in de horeca
Een medewerker mag per dienst maximaal 12 uur (inclusief overwerk) werken en in een week maximaal 60 uur (inclusief overwerk) werken. Dit mag niet structureel voorkomen, want in elke periode van 4 weken mag er gemiddeld maximaal 55 uur per week worden gewerkt.
Wanneer er sprake is van 1 FTE bij een bedrijf kunnen we spreken van een voltijd werkweek, onafhankelijk van of het bedrijf een werkweek van 36, 38 of 40 uur hanteert. Het is daarom interessant om naar het aantal FTE's te kijken in plaats van het precieze aantal werknemers of het aantal uren dat zij werken.
Hoeveel verdient een Horeca Medewerker gemiddeld in Nederland? Een Horeca Medewerker in Nederland verdient gemiddeld € 1.905 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.620 (laag) tot € 2.195 (hoog).
Werken in de horeca kan zwaar zijn, zowel qua werkdruk als wat betreft fysieke belasting. Bovendien is het werk niet vrij van risico's. Uit onderzoek blijkt dat vooral uitzendkrachten in de horeca de kans lopen betrokken te raken bij een bedrijfsongeval.
In de horeca werken is vaak gezellig en leuk, maar het harde werken en het gemiddelde salaris van €11,76 zorgen er voor dat er vooral ook in de horeca een groot tekort is aan deze toppers. De bedragen die hierboven genoemd worden, zijn bruto-inkomens en kunnen enorm verschillen per regio en bedrijf.
Dit is bij een fulltime baan bijvoorbeeld 36, 38 of 40 uur.
Ga je op uurbasis werken? Dan bedraagt het uurloon meestal tussen de 10 en 12 euro per uur. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, kan je ook fooi krijgen. Dit bedrag wordt verdeeld over bediening en keuken.
Rekenvoorbeeld in de zorg
Hij komt voor 32 uur in dienst. Uit de geldende cao blijkt dat hij voor een fulltime plaats een contract van 36 uur moet hebben. Het aantal fte dat voor hem ingevuld mag worden is dan: 32 / 36 = 0.89 fte.
Stel dat een bedrijf een fulltime-baan ziet als 40 uur. Dat betekent dat 40 uur 1 fte is. Dan staat 0,8 fte bij hen voor 32 uur (0,8 * 40 = 32 uur).
Wat is het netto uurloon voor de horeca? Antwoord: Bij een loon van € 1.680,- per maand, houd je netto waarschijnlijk zo'n € 1.547,68 over als je loonheffingskorting laat toepassen. Je nettoloon is dan ca. 7,88% lager dan je brutoloon.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
1132 In de horeca zijn de arbeidskosten gemiddeld 26 euro per gewerkt uur in 2021. Daarmee zijn deze kosten in vergelijking met andere sectoren laag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een fulltime dienstverband in Nederland is 36 tot 40 uren per week.
De meeste voltijders hebben een arbeidsduur van 38 uur per week. 36 en 40 uur komen ook veel voor. De lengte van de arbeidsduur hangt af van de sector. In de horeca en detailhandel geldt bijvoorbeeld een voltijds werkweek van 38 uur.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek.
Netto 2000 euro per maand verdienen betekent dat je bruto 2460,75 euro per maand verdient, en je per maand 460,75 euro aan loonheffing betaalt.
Modaal salaris 2022
In 2022 ligt het modaal salaris in Nederland op een bruto jaarbedrag van € 38.000. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld. Dat komt neer op een bruto modaal maandsalaris van € 3.167, ook inclusief vakantiegeld.
Afhankelijk van je leeftijd ligt het uurloon bij Albert Heijn tussen de € 7,73 en € 12,01 per uur.
De grootverdieners in Nederland zijn medisch specialisten, huisartsen en directeurs en leidinggevenden. De vermelde salarissen zijn de maximale bruto-maandlonen, op basis van 30 jaar ervaring.
Callcentermedewerker (12,43 euro per uur) Kapper (12,93 per uur) Leidinggevende keuken (13 euro per uur) Restaurantkok (13,14 per uur)