Verschijnselen van een miskraam De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn. Het vruchtje is vaak nog heel klein.
We adviseren u tot maximaal 6 weken af te wachten. Ongeveer 50% krijgt een miskraam binnen twee weken. Bloedverlies is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam binnen een aantal dagen op gang, soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken.
Je kunt wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten door je lichaam. Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.
Als de miskraam doorzet krijgt u buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven: het houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit de baarmoeder is gekomen.
Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.
Wanneer je na zes weken een miskraam krijgt, kun je een klein dooierzakje en embryo – vaak niet groter dan je pinknagel – zien. Bij acht weken ziet het weefsel er volgens veel vrouwen uit als een soort lever.De bloedstolsels zijn glimmend en donkerrood. Na tien weken is het vruchtje ongeveer drie centimeter groot.
Symptomen Miskraam
U krijgt buikpijn en soms krampen die op weeën lijken. Het embryo is in dit stadium van de zwangerschap nog heel klein en zal bijna nooit herkenbaar zijn. U verliest stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Daarna neemt het bloedverlies snel af.
Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.
Het verloop van een miskraam kan per vrouw sterk verschillen. Meestal is er aanvankelijk weinig bloedverlies dat enige dagen tot wel 2 weken kan duren.
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of curettage is meestal vlot. De eerste 1 tot 2 weken kunt u nog wat bloedverlies en een bruinkleurige afscheiding hebben. Het is verstandig met seks te wachten totdat het bloedverlies voorbij is. Hierna is het lichaam voldoende hersteld om weer zwanger te worden.
1 tot 2 weken na een miskraam controleert je huisarts, verloskundige of gynaecoloog je. Als je een operatie hebt gehad, krijg je in sommige ziekenhuizen geen controle. Op de echo tijdens de operatie was dan al te zien dat de baarmoeder leeg is.
De eerste twee weken na de miskraam of zolang je bloedverlies hebt, kun je beter: Geen tampons gebruiken.Geen geslachtsgemeenschap hebben.Niet in bad gaan en niet zwemmen.
Miskraam of vroeggeboorte na de eerste 24 weken
Als je na 24 weken een miskraam krijgt of je baby wordt te vroeg geboren, dan heb je recht op totaal 16 weken betaald verlof. Net als bij een goed doorlopen zwangerschap, vraagt je werkgever dan een uitkering aan bij het UWV en betaalt jou je salaris door.
Je darmen zijn meestal ook van slag.Je merkt dit aan dat je of diarree of juist harde ontlasting hebt. Je voelt je erg moe, je bent echt helemaal leeg. De meeste vrouwen zeggen dat niet alleen hun lichaam leeg voelt, maar ook hun hoofd.
Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal. Je menstrueert dan vaak ook weer.
Je herkent een (beginnende) miskraam aan bloedverlies, hevige buikkrampen, misselijkheid en/of extreme moeheid. Weet wel dat niet al deze symptomen altijd een teken daarvan zijn, bij de helft van de zwangeren die in het begin van hun zwangerschap wat bloed verliezen, gaat het namelijk wel goed.
Tijdens de miskraam verlies je tijdelijk meer bloed dan bij een menstruatie. Gebruik maandverband om het bloed op te vangen. Zo zie je ook goed hoeveel bloed je verliest. In verband met infectiegevaar mag je geen tampons in doen.
De symptomen van een miskraam zijn helder rood bloedverlies in combinatie met (krampende) buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren of dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Het gaat vaak gepaard met menstruatieachtige of weeënachtige pijn.
Verloop van een miskraam
Zet de miskraam door, dan ga je meer helderrood bloed verliezen (zorg dat je maandverband bij je draagt). Het bloedverlies varieert van een menstruatie tot een erg heftige menstruatie. Ook kun je stolsels verliezen. Stolsels zijn klonten bloed die zo groot als een vuist kunnen zijn.
Sommige vrouwen ervaren de pijn als weeën. De pijn komt in golven. De pijn houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Soms komt het voor dat u enkele minuten tot uren buikpijn heeft, dat deze weggaat en later weer terugkomt.
Één van de eerste verschijnselen is dikwijls vaginaal bloedverlies. Men spreekt dan van een dreigende miskraam. Slechts in de helft van de situaties treedt werkelijk een miskraam op; in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak.
Als de bloeding is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Gebruik maandverband, geen tampons. Ga niet in bad en heb geen seks (penis in vagina) als je bloed verliest.
Je kunt 2 dingen doen om te weten of je een miskraam hebt: Je kunt afwachten of een miskraam op gang komt in de komende 1 tot 2 weken. Je kunt een echo-onderzoek laten doen om te zien of het vruchtje nog leeft. Dit kan vanaf 6 weken zwangerschap.
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Een zwangerschapstest is bij een miskraam vrijwel altijd nog positief. Ons advies is om na constatering van de miskraam geen test meer te doen. Zolang de zwangerschap nog in je baarmoeder zit (en het zwangerschapsghormoon HCG dus in je lijf), zal de test positief zijn. Soms wel tot een poosje na de miskraam.