Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Elke twee uur stoppen is zeker noodzakelijk. Alleen al om zelf even rust te nemen, iets te eten of te drinken, om de beurt even de benen te strekken en dan vooral even na te kijken of baby nog wel van alle gemakken voorzien is.
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
Volgens het algemene advies mag een baby maximaal twee uur achter elkaar in een autostoeltje zitten. Daarna is het tijd om lekker te strekken/spelen/verschoond te worden.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
Een baby tussen de 2 en 6 maanden heeft veel nieuwe kleding en wat speelgoed nodig. Een autovakantie met baby is voor baby's tussen de 2 en 6 maanden het prettigst. Als je een baby van tussen de 2 en 6 maanden hebt en je hebt niet de beschikking over een eigen auto, is een huurauto misschien wel een goed idee.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
In Nederland moet je je kind, volgens de nieuwste i-Size veiligheidsregels achterwaarts in de autostoel zetten tot hij of zij 15 maanden oud is. Dat betekent dat je hem of haar tegen de rijrichting in vervoert. Je kind kijkt dus naar achteren.
De definitie van 'lang' is voor kinderen anders dan voor volwassenen, waardoor ze zich soms al tijdens een rit van een half uur vervelen. Zorg daarom voor voldoende vermaak en plan het liefst van tevoren al een lange pauze op een leuke plek. Hou in elk geval rekening met een stop om de twee à drie uur.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.
Vliegen met een baby van 3 maanden is makkelijker dan vliegen met een baby van 1 jaar. Laat je dus vooral niet afschrikken doordat je baby te jong zou zijn. Hoe jonger, hoe makkelijker. Tenzij je natuurlijk een huilbaby hebt, maar dan wordt alles moeilijker.
Zolang je baby genoeg te drinken krijgt, een schone luier op z'n tijd en lekker tegen je aan kan slapen in een comfortabele draagzak of een handige reisbuggy maakt het je kindje niet uit of je op een strand zit op Bali of thuis op de bank. Een baby van drie maanden slaapt gemiddeld 16 tot 17 uur per dag.
Kies het liefst voor een huisje of appartement met meerdere kamers, zodat je niet op je tenen hoeft te lopen omdat de baby in dezelfde ruimte slaapt. Een buitenruimte is ook echt fijn, zodat je tijdens de slaapjes kunt genieten van een goed boek in de zon, of een plons kunt nemen in het zwembad.
Compacter. Een buggy neemt een stuk minder ruimte in in de auto. En dat is wel zo prettig als je een kleine auto bezit of als jullie met de auto op vakantie gaan. Je neemt immers al zóveel spullen mee, dat je aardig wat ruimte nodig hebt en zoveel mogelijk ruimte wilt creëren.
Een kinderwagen is stevig en robuust, heeft grote banden en een stevige vering voor- en/of achteraan. Het grote voordeel van een plooibuggy, of simpelweg buggy, is zijn grote manoeuvreerbaarheid. Buggy's wegen tussen 5 en 9,5 kg en zijn over het algemeen veel lichter dan wandelwagens.
Het is prima als je baby zijn slaapje op vakantie in de buitenlucht doet. Zet zijn campingbedje (met speciale klamboe) op een plek in de schaduw. Of laat hem slapen in de reiswieg of een babynestje onder de parasol. Laat je baby nooit alleen als hij zo ligt te slapen.
Autostoel of reiswieg kiezen: wat is veilig? In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
De juiste plaats
De zitplaatsen achterin de wagen zijn het veiligst. Als je alleen met baby reist verkies je mogelijks het zitje toch vooraan te plaatsen om oogcontrole te kunnen hebben. Zet dan nooit een zitje tegen de rijrichting op een plaats waar een frontale airbag actief is.
Je zult je baby waarschijnlijk regelmatig mee moeten nemen in de auto. Een goed autostoeltje is dan onmisbaar. In werkelijkheid heb je voor baby's twee soorten: een echt autozitje of een reiswieg.