Oekraïne heeft er de afgelopen jaren twaalf besteld waarvan er zes operationeel zijn. Ook sloot Oekraïne een contract met Turkije om er nog eens 48 in eigen land te fabriceren.
De extra 580 geheimzinnige drones die het Oekraïense leger krijgt, leiden al sinds de bekendmaking tot verbazing. Tot nu toe hadden de VS 'slechts' 121 Phoenix Ghosts geleverd.
Rusland en Oekraïne zetten tijdens de oorlog in Oekraïne drones in om gebied te verkennen, de vijand te spotten en ook om die aan te vallen. Dat laatste gebeurt met grotere drones. Oekraïne gebruikt daarvoor de Turkse Bayraktar.
De Bayraktar heeft een blended wing body met een omgekeerde V-staart. Brandstof wordt opgeslagen in blaastanks en het brandstofverbruik wordt automatisch uitgebalanceerd met magneetventielen. Het grondbedieningsstation is gebaseerd op de commando- en controlesystemen van de NAVO.
Met 773.000 actieve militairen heeft Turkije een van de grootste permanente legers in de wereld en het op een na grootste leger van de NAVO. Samen met de twee andere gewapende diensten heeft het vaak ingegrepen in de Turkse politiek.
Landen waar niet met een drone gevlogen mag worden
In Afrika is vliegen met een drone ook in verschillende landen verboden, namelijk in Tunesië, Egypte, Nigeria, Botswana en Kenia. In het Midden-Oosten mag het niet in Oman, Saudi-Arabië, Libanon, Syrië, Irak, Bahrein, Qatar en Azerbeidzjan.
Naast China ontwikkelden ook Iran, Pakistan en Turkije zich de afgelopen jaren tot drone-grootmachten. Turkse bedrijven produceren inmiddels ook de lasergestuurde precisieraketten waarmee ze hun drones bewapenen. Daarmee is Turkije het zesde land ter wereld dat zowel drones als wapens voor drones produceert.
Het Nederlandse leger beschikt over verschillende typen drones. Van de piepkleine PD-100 Black Hornet (ongeveer zo groot als een horzel) tot de MQ-9 Reaper, met een spanwijdte van 20 meter. Nederland heeft sinds begin dit jaar vier van deze Reapers.
Om Oekraïne te steunen in de oorlog met Rusland stuurt Nederland wapens naar het Oekraïense leger. De belangrijkste wapens die geleverd worden zijn de Stinger luchtdoelraket en het Panzerfaust anti-tankwapen. Beide wapens zijn te zien in het Arsenaal van ons museum.
Minister Ollongren stelde in een tussenrapportage aan de Tweede Kamer vorige week dat Nederland tot dusver voor 65 miljoen euro aan wapens en materieel naar Oekraïne heeft gestuurd. Daartoe behoren onder meer tweehonderd Stinger luchtdoelraketten en vijftig stuks Panzerfaust-3 antitankwapens met vierhonderd raketten.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.
De 300-versie kost ongeveer zesduizend dollar per systeem.
Nederland heeft tot nu toe voor ruim 172,7 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne geleverd. Minister Ollongren van Defensie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet zich blijft inspannen voor aanvullende steun.
Aantal drones in Amerika: Totaal aantal geregistreerde drones: 868.804. Commerciële drones geregistreerd: 372.157. Recreatieve drones geregistreerd: 496.647.
Nederland zelf is in bezit van 4 militaire drones. We hebben het dan over 4 MQ-9 Reaper drones. Verder heeft Nederland geen militaire drones. Ze hebben de drones gekocht van de VS in 2019.
Wat je nog niet wist over het gebruik van Turkse Bayraktar drones in Oekraïne. Tijdens de oorlog van Rusland tegen Oekraïne circuleerden op internet videobeelden waarop te zien is hoe de Turkse gevechtsdrone Bayraktar TB2 met succes het Russische leger bestookt.
Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zou het gaan om drie extra luchtverdedigingssystemen, een dozijn gepanterde bergingsvoertuigen, twintig raketwerpers, precisiemunitie en antidronesystemen - bij elkaar een waarde van meer dan 500 miljoen euro.
Defensie heeft vandaag tientallen mini-drones ter grootte van een libel aangeschaft. De drones, die rond de 35.000 euro per stuk kosten, worden vooral gebruikt voor verkenning en om vijanden te vinden op het slagveld.
u vliegt tot maximaal 120 meter hoogte; u vervoert geen gevaarlijke stoffen; u laat niets uit de drone vallen; u heeft altijd zicht op de drone.
In antwoord op het geweld door de regering van Moammar al-Qadhafi tijdens de opstand in Libië, gaf de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 17 maart 2011 door middel van Resolutie 1973 goedkeuring aan een no-flyzone.
Je mag niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen. Je mag niet in gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones vliegen. Je moet de drone altijd kunnen zien. Je mag niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen.
In 2019 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,245 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 445.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 180.000, Nederland had er 40.000 en België 25.000.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.