Er werkten ruim 35.000 mensen op de bouwwerf van het kasteel en zijn tuinen. Aan de kapel werd langer dan een kwarteeuw gebouwd (van 1682 tot 1710). De bouwfactuur bedroeg ongeveer 116.500.000 Livres; zo'n slordige 2 miljard euro. Het restauratieproject "Projet du Grand Versailles" zal 135 miljoen euro kosten.
De tuinen zijn over 800 hectare verspreid en in Franse stijl aangelegd met 200.000 bomen, 2400 fonteinen, 55 vijvers en bassins en 372 sculpturen. Elk jaar worden er 210.000 bloemen geplant. André le Nôtre bestelde jaarlijks meer dan 4 miljoen tulpenbollen uit Holland.
Wie heeft de tuinen van het kasteel van Versailles ontworpen? Tijdens het bewind van Lodewijk XIV kreeg André Le Notre de leiding over het ontwerp van de aanleg van de tuinen van Versailles, bijgestaan door de supervisor van de gebouwen Colbert, de schilder Le Brun en de architect Hardouin-Mansart.
In de prachtige paleistuinen staan 600 antieke fonteinen en 372 sculpturen. Kortom er is genoeg te zien! Trek daarom minstens een dag uit voor uw bezoek aan Versailles.
Het paleis zelf heeft een waarde van ongeveer 4,1 miljard euro, maar als je daarbij de waarde van alle Britse koninklijke residenties (inclusief Windsor Castle, Sandringham House en Kensington Palace) optelt, kom je iets hoger uit: zo'n 14 miljard dollar, omgerekend ongeveer 15 miljard euro.
Ten tijde van Lodewijk XIV was er bijna geen hygiëne, toiletten bestonden niet en baden was voor velen een uitzonderlijk gebeuren. De tienduizenden hovelingen moesten dus creatief hun behoeftes doen, en verbruikten veel parfum...
Eerst en vooral zijn de cijfers van het kasteel van Versailles cijfers waarvan je alleen maar onder de indruk kunt zijn: 63.154m² aan bewoonbare oppervlakte, ongeveer 2.300 kamers, een park van 8.000ha (nu 815), waarvan 93ha voor de tuinen.
Het kasteel van Versailles is één van de indrukwekkendste gebouwen in Frankrijk. Zeker als je de tuin, of beter park, meeneemt. Het paleis is de grootste materiële nalatenschap van Lodewijk XIV. Tijdens zijn regeerperiode van 72 jaar verbouwde hij een klein jachtkasteel tot een paleis waar 5.000 mensen woonden.
Dat zijn 16 sculpturen, geïnspireerd op de werken van componist Igor Stravinsky.De Fountain of Wealth in Singapore is door Guinness World Records uitgeroepen tot de grootste fontein ter wereld.
Bij gebrek aan buitenlandse toeristen zitten de bezoekersaantallen van Versailles in een stevige dip. Met slechts 10.000 bezoekers per dag haalt het paleis een derde van het normale aantal.
Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet. Inmiddels heeft het museum natuurlijk wel meerdere toiletten dus maak je daar geen zorgen over. Zelf was ik enorm verbaasd over de hoeveelheid kamers die je nog kunt bezoeken.
Het kasteel van Versailles, jachtpaviljoen van Lodewijk de 13e en Anna van Oostenrijk, werd halverwege de 17de eeuw tot een kasteel omgevormd door Le Vau. Het kasteel van Versailles, residentie van de Franse koningen Lodewijk de 14e tot Lodewijk de 16e, werd van zijn bezittingen onteigend tijdens de Franse Revolutie.
In Utrecht heette de tuin 'Hortus Botanicus' en de tuin in Baarn hield de naam Cantonspark.
Maar dat beledigde de koning nog meer. Alsof hij zelf niet zo'n kasteel kon betalen! Hij liet Fouquet gevangen zetten en gaf de architecten van Fouquet de opdracht voor hem net zo'n kasteel te bouwen, maar dan nog veel groter en mooier. Bijna veertig jaar lang hebben ze aan Versailles gewerkt.
Lodewijk XIV omringde zich met minnaressen
Zijn leven lang had hij talloze minnaressen, en met sommige kreeg hij kinderen. De koning liet zelfs geheime trappen bouwen op Versailles om makkelijk naar binnen te kunnen sluipen bij zijn liefjes.
Hoewel de toegang tot de tuinen van Versailles over het algemeen gratis is, moet u een toegangsprijs betalen als u de fonteinen wilt bezoeken tijdens de periode waarin de Grand Eaux Musicales-show wordt opgevoerd.
Wie de ogen sluit en met de rug naar de Trevifontein over zijn/haar schouder een geldstuk in het water gooit, keert terug naar Rome, zo wil de legende. Toeristen gooien dus massaal muntstukken in deze waterpartij, jaarlijks voor maar liefst 1,5 miljoen euro aan waarde!
De bijna 30 meter hoge Trevifontein is gebouwd tegen de achterzijde van het gebouw van Palazzo Poli en centraal onder de triomfboog staat het standbeeld van de zeegod Neptunus, die op zijn schelpvormige strijdwagen door twee paarden met vleugels en tritons (jonge zeegoden) naar de zee wordt getrokken.
Het kunstwerk is ontworpen door WET Design voor een totaal bedrag van 218 miljoen dollar. In het kunstwerk spuiten verschillende waterornamenten gelijk met de muziek en vormen zo een show. De fontein is 275 meter breed, het water komt 152 meter hoog en wordt verlicht door 6600 lampen en 25 projectoren.
Op zijn sterfbed zou hij zijn kleinzoon op het hart hebben gedrukt vooral niet zo veel oorlog te voeren als hij had gedaan. Lodewijk XIV ligt begraven in de kathedraal van Saint-Denis, net als andere Franse koningen.
Dit betekent niet dat het bezoek niet de moeite waard is - helemaal niet! Het interieur van het Paleis van Versailles heeft een enorme culturele rijkdom, dus je kunt de hele dag doorbrengen met het bezichtigen van deze kamers.
Gedurende meer dan een eeuw stond het model voor Europa als ideale koninklijke residentie. De grootste en bekendste zaal is de spiegelzaal die diende als ontvangstruimte en balzaal, beroemd vanwege de muurschilderingen en vele spiegels. Rondom het paleis ligt het prachtige park van Versailles.
Het bezoek aan het kasteel kost 18 euro. Met het ticket kun je het kasteel en de tuinen bezoeken buiten de dagen van de Musical Fountains en Musical Gardens.
Paleis van Versailles: tussen 1,5 en 2 uur. Wandeling door de Tuinen van Versailles: 2 uur.