Bij elke schade die je claimt, daal je vijf treden op de bonus-malus-ladder. Heb je meer dan vijftien schadevrije jaren? Dan val je bij het claimen van een schade automatisch terug naar trede tien. Je kunt tot maximaal vijf schadevrije jaren in de min terugvallen.
Je verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij de autoverzekeraar. Eén schade kost je vijf schadevrije jaren. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Iedere verzekeraar heeft namelijk zijn eigen bonus-malus kortingsladder. Daarnaast verschillen het aantal schadevrije jaren per verzekerde. Hoe meer schadevrije jaren je hebt hoe minder hoog de premiestijging is na een geclaimde schade of aanrijding. Premiestijgingen liggen tussen de 0-55%.
Hoeveel schadevrije jaren verlies je na schade? Wanneer je schade rijdt en deze claimt bij je autoverzekering, val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder.Je komt echter nooit lager uit dan -5 schadevrije jaren.
Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief. In deze waarschuwingsbrief staat welke maatregelen de verzekeraar neemt bij een nieuwe schadeclaim.
Maximale aantal schadevrije jaren: 99. Ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je er één schadevrij jaar bij. Bij schade val je altijd 5 schadevrije jaren terug, tenzij je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, dan val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
De ladder bestaat uit 22 treden. Iedere trede is gekoppeld aan een kortingspercentage. Hoe langer je geen schade claimt, hoe hoger je op de bonus-malusladder komt. En hoe meer korting je dus krijgt.
Na 21 schadevrije jaren krijg je bij Nationale Nederlanden de maximale korting van 80%. Je kan schadevrije jaren opbouwen tot 99 jaar. Na 21 jaar krijg je geen extra korting meer. Bezoek Nationale Nederlanden.
Als je daarentegen een auto-ongeval veroorzaakt, zal hij stijgen (dit is de malus). Concreet betekent dit dat de bonus-malus elk jaar automatisch met 1 punt daalt bij verlenging van je contract.Voor elk ongeval in fout stijgt je bonus-malus dan weer met 5 punten. De ernst van het ongeval speelt geen rol.
De verplichte BA-autoverzekering vergoedt de schade die u aan anderen veroorzaakt door een ongeval met uw wagen. Het gaat zowel om de materiële schade aan het voertuig van de tegenpartij als de lichamelijke letsels van de inzittenden ervan. Ook de lichamelijke letsels van de passagiers in uw eigen wagen worden vergoed.
Autoschade claimen bij je verzekeraar heeft gevolgen voor je schadevrije jaren en je no-claim korting. Je gaat dus meer premie betalen na de schadeclaim. Daarom is het vaak voordeliger om kleine schades zelf te betalen.
Maar hoe werkt het dan precies bij schade? De verzekeraar berekent onderverzekering volgens de volgende formule: Uitkering = verzekerde som/werkelijke waarde x schadebedrag.
Nadat er melding van de schade is gedaan, zal de verzekeraar de schade beoordelen. Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende reactie termijnen, maar vaak heb je binnen een week tot 10 dagen een reactie. Zodra de schade definitief is vastgesteld, keert de autoverzekeraar de schade binnen 14 dagen uit.
Aantal polissen/deelnemers * kans op schade (in %) * het gemiddelde schade bedrag Dus hier een voorbeeld: Als er 20.000 mensen een verzekering afsluiten voor hun fiets. 1 op de 1.000 fietsen wordt gestolen. Gemiddelde schade per geval is 200 euro. 1 op de 1.000, 20 op de 20.000.
Je hebt nog geen schadevrije jaren en wordt door de verzekeraar op basis van jouw leeftijd ingeschaald op trede 7. Dat betekent dat je 45% korting op de premie krijgt. Als je het komende jaar geen schade claimt bij de verzekeraar stijg je naar trede 8 en gaat het kortingspercentage omhoog naar 50%.
Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij de autoverzekeraar krijg je een schadevrij jaar.
Voor elk jaar dat u géén schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. U kunt schadevrije jaren opbouwen op de zogenaamde bonus-malusladder. De hoogste trede op de ladder is trede 20. Voor elke schuldschade echter trekt (elke) verzekeraar 5 jaren af.
Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto, of ander motorvoertuig, bij anderen veroorzaakt. Dit geldt niet alleen voor voertuigen, maar ook voor personen, goederen en objecten. Ook als iemand anders in je auto rijdt, wordt de schade meestal vergoed.
In principe zal een bestuurder met een bonus-malus van 14 de volle 100% van de premie van zijn autoverzekering betalen. Als hij na enkele jaren zonder ongeval een bonus-malus van -2 bereikt, dan wordt het bedrag van zijn premie bijna gehalveerd.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet. Maar het kan wel zijn dat er bij autoriteiten een belletje gaat rinkelen als het er echt heel veel worden.
Maximale no-claimkorting: 80%
Na 9 jaar autorijden zonder schade te claimen, heeft u de maximale korting van 80% bereikt. U staat dan op trede 15 van de bonus-malusladder. Elk jaar extra daarna dat u auto rijdt zonder schade te claimen ontvangt u geen hogere korting.
Bij trede 16 hoort een korting van 75%. Je krijgt dan over de bruto premie 75% korting. Heb je minder dan 10 schadevrije jaren opgebouwd? Dan wordt het aantal schadevrije jaren gekoppeld aan een lagere trede van onze bonus-malusladder.