Teven nemen na de geboorte van elke pup echter meestal een kortere of langere pauze, waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee pups. De pauze waarin niet geperst wordt, mag wel twee tot drie uur duren.
De tijd tussen twee pups kan vrij lang zijn, als er af en toe geperst wordt kan dit vaak wel 2 uur zijn. Daarnaast is het bij grote nesten deze periode vaak nog langer waarbij vaak gezien wordt dat de teef tussendoor gaat slapen.
Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.
Soms zit de pup nog in een vruchtblaas als hij/zij uitgeperst wordt, dit ziet er uit als een bol vol vocht. U mag dan voorzichtig het vlies wat om de blaas heen zit kapot maken met uw vingers. De volgende pups moeten, als er vaak en krachtig geperst wordt, binnen een half uur persen geboren worden.
Uitdrijvingsfase; deze fase start bij het breken van de waterblaas. De teef begint nu met het persen tijdens de weeën. Tussen het breken van de waterblaas en de geboorte van de eerste pup kan soms wel 4 uur zitten. De tijd tussen de daarop volgende pups zal variëren tussen de 5 minuten en de 2 uur.
Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef 'klaar' is met bevallen.
Op de dag van bevalling zal de teef vaak minder eetlust hebben en als het bijna zover is kan ze zelfs gaan braken. Verder zal ze veel gaan graven in de werpkist (of buiten als ze de kans krijgt), frequent urineren, ontlasten en zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken. De ontlasting kan dan ook wat dun zijn.
Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste vier - vijf dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de tweede week, 23 - 26 graden in de derde week en 23 graden in de vierde week.
De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze 'vast' komen te zitten aan elkaar. Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken.
Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Meestal volgt er een placenta na elke pup, soms worden er eerst 2 pups geboren en volgen dan pas de 2 placenta's. De meeste teven zullen de placenta's opeten. Dit kan geen kwaad. Echter als er veel pups geboren worden kan uw hond misselijk worden en dan is het verstandig de placenta's voor haar op te ruimen.
Het is duidelijk dat een koe ongemak ervaart bij afkalven, zelfs bij een normale geboorte; de dieren zijn onrustiger gaan vaker staan en weer liggen. Dit wordt bevestigd door Marina von Keyserlingk en Daniel Weary, zij doen onderzoek naar gedragsveranderingen, die plaatsvinden in de transitieperiode.
Re: Op de bodem van de werpkist
In de kist: kranten en daaroverheen een vetbed met ant-slip. De kranten niet tot de rand leggen want anders is het anti-slip effect weg. Ik had er 3 op maat en verschoonde 2x daags. Uitsoppen met Dettol en vetbedden op 90 graden wassen.
De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager. In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden.
Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup.
Een nest krijgen is voor een teef zeker niet zonder gevaren. De hond kan komen te overlijden tijdens of na de bevalling (door complicaties bij de geboorte, of bijvoorbeeld aan eclampsie als de pups er eenmaal zijn).
Vanaf de leeftijd van 3 weken is de werpkist, hoe ruim deze ook is, te klein voor de pups De pups moeten de kist zelfstandig uit kunnen en de wereld gaan ontdekken. De wereld buiten de kist moet veilig onderzocht kunnen worden.
Regels Basisreglement Welzijn & Gezondheid. Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt. Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
Als je puppy 2 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (2) 0,75= 353 kilocalorieën per dag nodig. Als je puppy 5 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (5) 0,75= 702 kilocalorieën per dag nodig. Als jouw puppy 10 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (10) 0,75= 1180 kilocalorieën per dag nodig.
Zo'n dertig jaar geleden vonden fokkers en dierenartsen het vaak nog 'heel normaal' als er in een nest 1-2 pups of zelfs nog als er (in grotere nesten) 3-4 pups dood geboren werden of binnen enkele dagen na de geboorte stierven.
Brinta met melk voor puppy's
Je hoort vaker dat puppy's Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden.
De werpkist heeft doodligstangen. Dit voorkomt dat de pups stikken of geplet worden door mama Yara. Deze worden na een week of 2 verwijderd en vervangen door een klein puppytoilet.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
Warmtelamp pups: Puppies hebben warmte nodig om op temperatuur te blijven. Wanneer de moeder niet in de buurt is zal er gebruik gemaakt moeten worden van bij voorkeur een rode warmte lamp voor pups. 150 of 175 watt is voldoende.