Het handige van thermokleding is dat je het 's avonds gewoon even uitspoelt en het 's ochtends alweer droog is. 5x sokken, 1x thermo-shirt korte mouw, 2x thermo-shirt lange mouw, 2x lange thermobroek, 3x fleece.En voor de kids: 5x sokken, 3x thermo-shirt lange mouw, 3x thermo-broek, 2x fleece.
Hoeveel kleding je mee op wintersport neemt hangt niet per se af van hoelang je op wintersport gaat. Tuurlijk neem je dan meer shirts mee, maar de basis blijft hetzelfde. Daarbij trek je niet gewoon een dikke trui aan, maar kun je beter gebruik maken van het 3-lagen systeem en kiezen voor de juiste materialen.
De materialen zijn zo samengesteld dat de warmte maximaal vastgehouden wordt en het vocht snel wordt afgevoerd. Vaak wordt gedacht aan thermo ondergoed, een thermo broek, een shirt of een vest maar ook thermische sokken en thermische handschoenen zijn kledingstukken die onder de term thermokleding vallen.
Thermokleding moet in principe goed aansluiten, het mag dus best strak zitten. Hoe beter het aansluit, hoe beter zweet wordt afgevoerd en je lichaam warm blijft. Het moet natuurlijk niet té strak zitten en je in je bewegingsvrijheid beperken. Daarnaast is het fijn als een shirt goed aansluit op de broek.
Skipully of vest
Kies voor een laag met lange mouwen, zoals een pully of vest dat gemaakt is van goed ademend materiaal. Het lichaamsvocht dat van de eerste laag wordt afgevoerd moet ook door deze laag naar buiten kunnen. Een shirt van katoen is dus uit den boze! Is het écht koud, dan draag je twee isolerende lagen.
Een skipully is ideaal om te dragen als tussenlaag tijdens het skiën, een onderdeel van uw outfit wat eigenlijk niet kan missen. Het houdt u heerlijk warm en zit comfortabel.
Zorg voor minimaal drie lagen. Een basislaag, een tussenlaag en een waterafstotende ski-jas en skibroek. Skisokken, handschoenen, zonnebril en een muts zorgen ervoor dat je klaar bent om zelfs de koudste dagen op de piste aan te gaan.
Thermokleding houdt warmte vast. Tijdens het sporten warmt jouw lichaam op, deze warmte blijft behouden dankzij een thermoshirt. Thermokleding zorgt ervoor dat warmte en transpiratie afgevoerd wordt naar buiten. Zo krijg je het tijdens het sporten niet te warm, maar wordt het zweet wel afgevoerd.
Tussen 0 en 9 graden: (thermo)shirt, shirt met lange mouwen, lange hardloopbroek. Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte broek. Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte broek en evt.
Bij synthetisch thermo ondergoed is het aan te raden om deze zo snel mogelijk te wassen na gebruik. Zo krijgen nare geurtjes geen kans. Doorgaans is wassen op 30 graden voldoende en wasverzachter is niet nodig. Thermokleding laten drogen in de wasdroger wordt afgeraden en is niet nodig, aangezien het zo droog is.
Beste thermokleding all-round: Craft Baselayer (dames, heren, kinderen) Beste goedkope thermisch ondergoed: Wedze 500 (dames, heren) Beste duurzame thermokleding: Craft Core Dry Fuseknit (dames, heren) Beste thermokleding voor extreme kou: Icebreaker 260 Tech Ls C (dames, heren)
Het thermo ondergoed is gemaakt van synthetische materialen of merino wol en heeft als functie het warm houden van het lichaam of het verkoelen van het lichaam, terwijl er zweet wordt afgevoerd." Thermo ondergoed dat je warm houdt draag je in de winter als het koud is.
Een thermobroek wordt direct op de huid gedragen. Doordat het strak of sluitend op het lichaam zit is het materiaal waar de thermobroek van gemaakt is in staat om zweet van je lichaam af te plukken en door te geven naar buiten toe. Want ook je benen zweten tijdens het sporten in de kou.
Met 11 en 12 graden is een lange jeans wel zo lekker, maar je kunt ook prima een jurkje of rokje combineren met een dikke panty. In deze kleding ben je natuurlijk wel lekker vrouwelijk en helemaal stijlvol. Op je rokje of broek daar je natuurlijk een sweater, trui of een topje met een vest.
15 - 17 graden: jurkjes dragen tijdens de herfst en lente
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog prima met een jurkje met daarover een dun vestje naar buiten. Vooral een midi jurk, een lange jurk of een jurk met lange mouwen is voor deze temperaturen enorm geschikt.
Boven de 15 graden Celsius: korte broek of tight, T-shirt met korte mouwen of hemdje. 10 - 15 graden: korte of driekwart broek of tight, T-shirt met korte of lange mouw. 0 - 10 graden: lange tight, shirt met lange mouwen en een jack.
Kijken we naar het beste thermo ondergoed, dan wint de Gore Wear C3 Jersey. Dit model voorziet je van het comfort dat je mag verwachten van thermo kleding! Het shirt voert transpiratie snel af en houdt je lichaamswarmte vast tijdens je activiteiten.
Thermokleding houdt je lichaam warm.
Ook tijdens de wintersport produceert je lichaam warmte. Door het dragen van thermisch ondergoed kan deze warmte beter worden vastgehouden. Het gevolg is dat je lichaam wat minder hard hoeft te werken en minder energie kwijt is aan het op temperatuur houden van he lichaam.
Voor thermo ondergoed wordt er gebruik gemaakt van diverse materialen en stoffen. Moderne thermokleding is van kunststof gemaakt. Om het draagcomfort zo hoog mogelijk te maken wordt polyester samengedrukt met lycra. Kunststof neemt, in tegenstelling tot katoen, nauwelijks vocht op en voert het zweet perfect af.
Après-ski hoort te gebeuren in je ski- of wintersportkleding. Dus in je pully en skibroek. Een beetje bezweet maakt niet uit, in de après-ski tent is 't tóch warm. Merk je niets meer van.
Snowboots zijn warmer dan wandelschoenen (ze zijn ervoor gemaakt om je warm te houden) en waterdicht. Daarbij bieden deze extra ondersteuning aan de enkels. Wandelschoenen hebben doorgaans een groter ademend vermogen, zijn minder warm en waterafstotend (dus niet volledig waterdicht).