Er staat een theefabriek in Jebel Ali, Dubai, dat 5 miljard theezakjes per jaar produceert. Wereldwijd wordt er meer dan 3 miljoen ton thee per jaar geproduceerd. Thee is na water de meest geconsumeerde drank in de wereld.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed. Pu-erh is de grote uitzondering op de regel. Pu-erh thee wordt namelijk zelfs beter met de jaren.
Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is niet zo gevoelig voor bacteriën. Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood. Als je het zakje hergebruikt, wordt de thee wel minder sterk van smaak.
De meest eenvoudige is door thee te maken zoals je gewend bent. Groene thee, witte thee, zwarte thee of Oolong, elke theesoort is geschikt. Houd daarbij rekening met de bereidingswijze/temperatuur die past bij de soort thee. Gebruik twee theezakjes per liter of 5 à 7 gram per liter.
Losse thee is duurzamer, omdat het niet verpakt is in een theezakje. De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen.
In cold brew ijsthee zitten nog meer antioxidanten dan in thee die je heet zet. Ook zit er véél meer thee in dan in de koude thee (ijsthee) welke je koopt in de super en bevat (zo is gebleken uit onderzoek) het meer antioxidanten dan wanneer je hete thee maakt.
Je kunt dan de thee beter weggooien. Niet alle soorten thee bevatten overigens looizuur. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld geen looizuur (maar wel tannine). Looizuur zorgt voor de soms wrange smaak van thee, maar is niet direct schadelijk voor de gezondheid.
Gelukkig hebben we goed nieuws voor alle hergebruikers: het is niet schadelijk om je theezakjes nog een (paar) keer te gebruiken. Patricia Schutte van het Voedingscentrum vertelt aan Gezondheidsnet (via Happy in Shape) dat theezakjes niet gevoelig zijn voor bacteriën.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Thee kan zelfs buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten namelijk tannine, wat zorgt voor de droge smaak die bij thee hoort. Tannine kan schade aanrichten aan je buik en dan specifiek de weefsels in je spijsverteringskanaal.
Thee wordt minder lekker
Zie je een pakje thee in je kast of in je kelder en had je dit al een jaar of 2 geleden gekocht? Drink het nog gerust, want je wordt er echt niet ziek van. De smaak zal echter niet meer helemaal zijn zoals je had verwacht. Bewaar je thee dus liever niet langer dan een jaar.
Als je 1 zakje gebruikt voor 1 kopje thee.
Het theezakje bevat 2-3 gram thee. En hergebruik nooit, maar dan ook nooit een oud theezakje. Een kopje per zak is een goede vuistregel. Afhankelijk van je smaak en het type en de kwaliteit van de thee, kun je 1-2 kopjes per theezakje maken.
Een theezakje of theebuiltje is een poreus papieren zakje, gevuld met gedroogde theebladeren. Aan het theezakje kan een draadje bevestigd zijn waarmee het zakje uit het water van een theepot kan worden gehaald. Het is de industriële vorm van het thee-ei.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Drink je meer dan 3 koppen thee per dag dan verkleint dat de kans op diabetes type 2 met 40 procent, aldus een onderzoek van de universiteit van Utrecht. Zij zeggen dat dit komt door de vele antioxidanten die in thee zitten. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen van binnen- en buitenaf.
Thee bevat cafeïne en heeft dus een dehydraterend effect. Van teveel sterke thee te drinken, zou je dus eerder uitdrogen dan andersom. Nu niet onmiddellijk panikeren, door de hoeveelheid water die je tegelijk opneemt, is het effect van thee op je hydratatie status niet noemenswaardig.
De 'how to' is echt heel eenvoudig: Vul een luchtdichte container met ongeveer 3 g thee per 500 ml water, of gebruik ongeveer 1,5 tot 2 keer zoveel thee als bij het zetten met heet water. Voeg koud water toe en schud. Als je kraanwater niet zo lekker smaakt, overweeg dan om gefilterd of gebotteld te gebruiken.
Het lijkt vaak dat zakjes thee veel goedkoper is dan losse thee. Maar zodra je kijkt naar de hoeveelheid die in de zakjes/doosje zit veel minder dan als je een zakje losse thee koopt. Meestal zit er 100 gram in een zak losse thee, hier kun je 50 kopjes mee zetten.
Kruideninfusen (losse kruiden in kleine theezakjes zoals muntthee of kamillethee) hebben niet exact hetzelfde gezondheidseffect als traditionele thee, maar bevatten wel minder cafeïne.
Het sorteren van thee is toe te spitsen naar twee hoofdklassen, namelijk bladthee (whole leaf) en gebroken thee (broken); bladthee bestaan uit de grotere stukken die overblijven nadat de gebroken thee is weg gezeefd.