Gemiddeld spreken we maar liefst 3,2 talen.
Met een wereldbevolking van meer dan 7,7 miljard worden meer dan 6.900 talen wereldwijd gesproken, waarvan slechts 230 in Europa, tegenover meer dan 2.000 in Azië. Papoea-Nieuw-Guinea heeft een bevolking van slechts 3,9 miljoen inwoners, maar er worden 840 verschillende talen geregistreerd.
Een polyglot is iemand met een hoge graad van taalbeheersing in verschillende talen.
Er worden binnen de Amerikaanse bevolking ongeveer 337 talen gesproken of middels gebaren uitgedrukt, waarvan er 176 inheems (dit wil zeggen oorspronkelijke indianen- en Eskimotalen) zijn.
De wereldtalen die binnen de Verenigde Naties als zodanig gebruikt worden, zijn Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.
Talenknobbel = De talenknobbel is de algemeen ingeburgerde term voor iemand die veel (en goed) talen spreekt, in de zin van `Hij heeft een talenknobbel`.
De taalkundige spreekt onder meer Chinees, Roemeens, Nederlands en een paar bijna vergeten indianentalen. Zijn kennis bijhouden hoeft hij niet: 'Als het in mijn hoofd zit, gaat het er niet meer uit. ' Promovendus Luis Miguel Berscia (24) spreekt 'ongeveer zeventien' talen vloeiend.
'We' spreken gemiddeld 3,2 talen
De meeste inwoners van Nederland hebben Nederlands als moedertaal. Daarnaast spreken veel Nederlanders een aardig woordje Engels en vaak ook nog een beetje Duits en Frans. Gemiddeld spreken Nederlanders 3,2 talen. Daarmee laten we, op Luxemburg na, iedereen achter ons.
In die lijst komt Engels wel op de eerste plaats, gevolgd door Mandarijn, Hindi en Spaans.
Dat hangt af van je taalniveau. Om een tekst op niveau A1 te begrijpen moet je 1000 woorden kennen. Voor een tekst op niveau A2 heb je 2000 woorden nodig. Om een tekst op niveau B1 goed te kunnen lezen moet je 5000 woorden kennen.
Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld. De taal heeft heel wat gelijkenissen met het Sonsorolees, een taal die gesproken wordt op een kleine eilandengroep even naar het noorden, eveneens in Palau.
De meest gevraagde taal in vacatures is Nederlands. Duits en Engels bezetten respectievelijk de tweede en derde plek in de ranking van meest gevraagde talen. Overall conclusie van het onderzoek is dat je voor veel functies minimaal twee talen moet spreken.
Van alle landen waar de moedertaal niet het Engels is, beheersen de Nederlanders die taal het best. Onderzoek naar Engelse taalvaardigheid in honderd landen, laat het duidelijk zien: wij Nederlanders spreken een aardig woordje Engels over de grens.
Taalniveau A1 (heel eenvoudig)
Je bezit de basiskennis van de taal. Dat betekent: je begrijpt eenvoudige woorden en zinnen die gaan over vertrouwde onderwerpen. Je kan jezelf bijvoorbeeld voorstellen of uitleggen waar je woont.
Een dub betekent zoiets als `kopie`.
Definities die `praatgraag` bevatten:
Kletserig = 1) Babbelachtig 2) Babbelziek 3) Flapuit 4) Geneigd tot kletsen 5) Geneigd tot veel kletsen 6) Indiscreet 7) Kletsgraag 8) Loslippig 9) Mededeelzaam 10) Niet kunnende zwijgen 11) praatgraag 12) Praatziek 13) Spraakzaam... extravert = ...
Ook talen als Fins, Grieks, Thai, Pools, Hebreeuws, Vietnamees, IJslands, Slavische talen, Tsjechisch, Baskisch, Turks en Hongaars zijn redelijk lastig voor ons. Romaanse talen als het Frans, Spaans, Italiaans en Portugees zijn voor ons gemiddeld moeilijk.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
1. Engels (1,132 miljoen sprekers) Net als Latijn of Grieks vroeger, is Engels vandaag de dag de universele taal.
Meeste talen & meeste woorden
Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij).