Het is gangbaar dat je één portie per gast aanbiedt. Deze regel wordt toegepast wanneer een stuk taart door de obers aan elke gast afzonderlijk op een bordje wordt geserveerd. Als je iets minder dan 50 porties hebt, is het prima om halve porties te serveren aan kleine kinderen.
1 stuk is meestal voldoende per persoon. Indien je liever meerdere taarten wil laten combineren bijvoorbeeld bij een dessertbuffet: snij de grote taart in 12 stukken en de kleine taart in 8-10 stukken, dan kunnen mensen verschillende soorten taart proeven.
Prijs van een bruidstaart
De basis van een mooie kwalitatieve bruidstaart begint bij 300 euro. Hoe groter je deze maakt hoe lager de prijs in principe wordt. Om toch een prijs per persoon te noemen kan je uitgaan van gemiddeld 7,00 euro p.p.
Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden, want bij de meeste bruidstaarten betaal je een prijs per persoon, gemiddeld zo rond de €7,-. Als je deze prijs vermenigvuldigt met het aantal gasten op je bruiloft, heb je al een aardige inschatting van de kosten.
Ga je meerdere en grotere taarten stapelen gebruik dan cakeboards. Zet de onderste taart op een drum die groter is dan de taart. Steek hier houten dowels in en knip ze met een scherpe en schone snoeischaar af op dezelfde hoogte als de taart. Deze dowels zijn geschikt voor stapels tot en met 3 lagen.
Bij 150 gasten kom je uit op een taart met 5 lagen.
Een broodmes is een getand mes om brood, gebak en fruittaarten te snijden. De tandjes kunnen een zachte of een scherpe golving hebben. Geef de voorkeur aan een broodmes met een zachte golving, dan snijdt scherper en je krijgt minder kruimels.
50 – 70 personen: vier lagen. 70 – 110 personen: vijf lagen. 110 – 160 personen: zes lagen. 160 personen of meer: zeven lagen en/of losse taarten ter aanvulling.
Volgens Numberphile is de wetenschappelijk correcte manier om een taart te verdelen, door eerst een rechte plak uit het midden te snijden. Dus niet puntje voor puntje, of in eerst doormidden en in kleinere stukken. Vervolgens haal je voorzichtig de plak eruit en kun je de twee helften weer tegen elkaar aan schuiven.
In de verpakking zit een appeltaart met 12 punten.
Het maken van de taart
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
De rietjes ondersteunen de tweede taart. Zet die er voorzichtig bovenop en druk een beetje aan. Steek hier weer een paar rietjes in, knip af en zet de bovenste taart erop. U heeft zelf een stapeltaart gemaakt.
Je hebt in ieder geval chocolade sticks of dowels nodig om je taart te stutten, zodat de bovenste lagen niet in de onderste laag zakken. En taartkartons of cakeboards om de stapeltaart stevig te laten zijn. Een cakedrum is voor onder je taart, zodat de taart stevig ligt.
De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. De taart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan.
Een bruidstaart is onder andere zo duur omdat hij gestapeld moet worden. Zo´n stapeltaart is lastig te maken door de hoogte en daarom ook duurder. Je kunt net zo goed een aantal platte taarten bestellen, dit is een stuk goedkoper! Overigens zijn platte taarten ook makkelijker om zelf te maken.
Het is het beste de bruidstaart zo ruim mogelijk van tevoren te bestellen. Hierbij kan gedacht worden aan zo'n drie tot zes maanden voor de bruiloft. Het kan namelijk voorkomen dat decoraties en eventuele speciale ingrediënten voor jullie taart door de bruidstaartenbakker moeten worden besteld.
De gemiddelde prijs van deze taart is tussen €375 en €400. Per persoon kom je dan uit op €4,65 - €5,00.
Reken per persoon die mee-eet van de taart €1.25 tot €1.50. Des te groter de taart, des te meer mensen er van kunnen eten dus hoe hoger het bedrag van het gebak. Des te duurder de grondstoffen, hoe meer je richting de €1.50 per persoon kunt gaan.