Het NIK beheert meer dan 40 functionerende synagogen in heel Nederland (waarvan dertien in Groot-Amsterdam) en ruim 350 begraafplaatsen. De rabbijnen leiden in samenwerking met hun bestuursleden de Nederlandse joodse gemeenschap.
Amsterdam kende vanaf de zeventiende eeuw twee joodse gemeenschappen: de Portugese en de Hoogduitse.
In de ark worden de Tora-rollen bewaard. Vlak bij de ark staat de stoel van de rabbijn: de geestelijk leider van de synagoge.
Een synagoge (Oudgrieks: συναγωγή voor huis van samenkomst; Hebreeuws: בית כנסת', Beit Knesset of Beis Knesses) is in het jodendom een gebeds- en gemeenschapshuis, waar religieuze bijeenkomsten plaatsvinden.
[bijbel] (Grieks: plaats van samenkomst; Hebreeuws: Beth ha-midrasj = leerhuis; Jiddisch: sjoel). Gebouw waarin joden hun godsdienstoefening houden.
Joden kunnen thuis en in de synagoge bidden. Ze dragen daarbij voorwerpen met een bijzondere herinnering: een keppel, tallith en tefillien. Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge.
De Davidster De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.
Net als bij de islam en het christendom geloven religieuze joden in één God. Die is schepper van het heelal en de god van Abraham, Isaak en Jakob. Ze noemen hem Jahweh maar spreken zijn naam nooit uit. Gelovige joden geloven in de woorden van de aartsvaders Abraham, Isaak, Jakob en die van de profeten zoals Mozes.
De diensten worden voorgegaan door de rabbijn. Het eerste deel van de dienst bestaat uit het zingen van gebeden. Tijdens die gezangen komen de mensen naar binnen.
Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid.
a. De sabbat
De enige van alle joodse vrije dagen en feesten die in de tien geboden genoemd wordt, is de sabbat. Die wordt als de belangrijkste dag van alle gewijde dagen gezien. Het is de enige joodse feestdag die wekelijks (van vrijdagavond tot zaterdagavond) wordt gevierd.
Hoe word je een Rabbijn? Om Rabbijn te worden is geen specifieke vooropleiding vereist maar gezien het zware programma van de studie van joodse wetgeving is een afgeronde HBO/WO-diploma wenselijk. De studie van joodse wetten in de religieuze vooropleiding duurt 3 tot 6 jaar.
De ster van David zou het familiesymbool zijn van koning David. Omdat Jezus zowel via de mannelijke als vrouwelijke lijn afstammeling zou zijn van David, is deze ster op de kerk gebruikt; zowel het jodendom als het christendom stamt hierdoor van David af.
Er is slechts één synagoge ter wereld groter dan de synagoge op de Dohany straat. De bijnaam van het gebouw zal je dan ook niets verbazen: 'de grote synagoge'.
Maar het merendeel (in de 18e eeuw twee derde: ca. 20.000) van de Joodse inwoners van Amsterdam woonde onder erbarmelijke omstandigheden op, of in de omgeving van Vlooienburg, Valkenburg/Marken, Uilenburg en Rapenburg. Joodse marktkooplieden stonden op het Waterlooplein, de Nieuwmarkt en op het Amstelveld.
Google Maps maakt melding van 19 kerkgebouwen, net zoveel als in Urk. Echter is Rotterdam wat land betreft 206,44 km² groot, dus blijft er slechts 0,09 kerk per km² over. En reken je stadsdeel Zuidoost niet mee, dan beschikt Amsterdam over 20 kerken.
Het instellen van de sjabbat was uit respect voor de dag waarop God rustte na de schepping van de aarde in zes dagen, Genesis 2:2-3. Oorspronkelijk was de verwijzing naar de zaterdag, de zevende dag van de week, of, wat preciezer, de tijdsperiode vanaf vrijdagavond zonsondergang tot zaterdagavond zonsondergang.
Het gebedshuis van joden is een synagoge. Synagoge betekent 'huis van samenkomst'. Ze komen er samen om uit de thora te lezen.
Kidoesj (Hebreeuws: קידוש, uit te spreken als kiedoesj), kiddoesj of kiddesj (Nederlands-Jiddisch/Asjkenazisch) betekent letterlijk heiliging en is de zegening die wordt uitgesproken bij de aanvang van de sjabbat en feestdagen.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
In Nederland leven heden ten dage naar schatting tussen de 30.000 en 40.000 joden. De meerderheid van hen woont in Amsterdam en in Amstelveen. Een aanzienlijk deel van hen, waaronder vrijwel alle traditioneel-religieuze joden, woont in de Amsterdamse wijken Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Buitenveldert.
Tijdens sabbat mogen gelovige joden onder andere niet werken, niet sporten en geen elektriciteit gebruiken. Gelovige joden hebben speciale gebeden en rituelen tijdens sabbat. Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
De Duitsers konden de naleving van de regel echter makkelijk controleren; de Jodenster moest zichtbaar op borsthoogte aan de jas worden vastgenaaid. Wie werd betrapt op het niet-dragen van de ster moest vreselijke gevolgen ondergaan: een boete van duizend gulden of zes maanden 'hechtenis' in een Duits kamp.
De zespuntige en achtpuntige ster, al dan niet binnen een cirkel, betekenen in de Christelijke traditie: Jezus Christus of het acroniem Jezus Christus, Gods zoon, Redder. Het is het teken van het goddelijke. Het had ook hier weer de functie van onheil afweren en geluk te brengen.
De zeven-armige kandelaar (Menora) was de kandelaar die in de Tempel stond.