Benodigdheden voor 4 personen (voldoende voor ca 6 rollen): 450 gram sushi rijst 10 dl water 4 el rijstazijn 2 el witte basterdsuiker 2 tl zout 6 blaadjes nori (zeewier) wasabi sojasaus bamboe matje en natuurlijk stokjes om mee te eten Voor de bovenstaande ingrediënten hoef je tegenwoordig niet meer naar een speciale ...
Voor de sushi-su (sushi-azijn)
Warm de azijn lichtjes op tot hij lauw is. Roer er achtereenvolgens de suiker en het zout onder tot alles opgelost is. Laat de sushi-su afkoelen voor gebruik.
Sushi azijn is namelijk gewoon rijstazijn, waar al suiker en zout aan is toegevoegd, en ook af en toe wat smaakversterkers. Sushi azijn kan je dus hierdoor meteen gebruiken, wanneer je sushi bereidt.
Sticky rice of plakkerige rijst maken
En voor sushi- of poké bowl rijst voeg je wat eetlepels suiker en rijstazijn toe! Tip: Probeer je rijst van te voren niet te wassen. Je spoelt dan rijstzetmeel van de korrels af en die helpen je rijst juist plakkerig te maken!
Waarom sushi gezond is
Zeewier is rijk aan ijzer, kalk, jodium, vitamines en mineralen. Het bevordert bovendien een gezonde spijsvertering. In rauwe vis zitten ook veel mineralen. Daarnaast bevat vis belangrijke B-vitamines en goed verteerbaar eiwit.
Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren.
Rijstazijn kun je vervangen door gewone azijn. In marinades of dipsausjes zou je de rijstazijn ook kunnen vervangen door vers limoensap, dat voegt net zo'n friszure smaak toe.
In deze post deel ik drie manieren en rijstsoorten waarmee je zelf sushirijst kan maken: sushirijst, kleefrijst en basmatirijst. De smaak, textuur en bereidingstijd van de drie soorten rijst verschilt. Lekker om sushirolletjes mee te maken of voor in een poké bowl! Sushirijst is in de meeste supermarkten verkrijgbaar.
De witte Chinese rijstazijn wordt vooral gebruikt in zoetzure gerechten en soepen. Hebt u toevallig geen rijstazijn in huis, dan kunt u deze eventueel vervangen voor appel- of wijnazijn. Omgedraaid kunt u rijstazijn prima gebruiken als vervanger voor gewone azijn.
Hoe te gebruiken? Te gebruiken zoals men gewone azijn gebruikt. De smaak is redelijk vergelijkbaar met witte wijnazijn. Je zou het een met het andere kunnen vervangen.
Sushiazijn is rijstazijn waar suiker en zout aan is toegevoegd (en vaak ook smaakversterkers). Sushiazijn kun je kant-en-klaar kopen en direct gebruiken wanneer je sushi bereidt.
De basis ingrediënten voor elk sushi recept;
500 gr sushirijst (ongeveer 150gr per persoon)
Bepaal de juiste hoeveelheid sushirijst voor jouw gerecht: als je 400 g sushirijst neemt, houd je na het koken ongeveer 900 g gekookte rijst (dat is genoeg voor 3-4 sushirollen). Strooi de rijst in een fijnmazige zeef en hang de zeef in een kom.
Met Saitaku rice vinegar breng je sushi rijst op smaak. Meng deze rijstazijn voor het oprollen van de sushi door de rijst om een zachte smaak en aroma toe te voegen. Rice vinegar is zoeter en milder dan westerse azijnen: perfect voor sushi.
Sushi kan gezond zijn, maar helaas is het vaak niet zo. Sushirijst wordt bijvoorbeeld gemaakt met heel veel suiker (om het wat zoeter en extra plakkerig te maken). Bovendien zitten er ook niet bepaald veel goede voedingsstoffen in deze witte rijst en bevat het wél veel calorieën. Daar kun je dik van worden.
Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken. Daarom is deze rijst bijzonder geschikt voor het maken van sushi.
Japanse rijst, ook wel Japonica-rijst genoemd, is een van de beste rijstsoorten die je aan je sushi-recept kunt toevoegen. Het bevat gewone rijst en kleefrijst, en beide soorten zijn kortkorrelig. Gewone Japanse rijst, ook wel bekend als uruchimai, wordt in bijna alle Japanse kookrecepten gebruikt.
Rijstazijn. Oost-Aziatische rijstazijn is een stuk milder (lees: minder zuur) dan standaard azijn. Voor de vergelijking: in rijstazijn zit maar 3 tot 4 procent azijnzuur terwijl westerse azijnsoorten meestal 5 tot 6 procent azijnzuur bevatten. De bekendste rijstazijnen komen vaak uit Japan of China.
We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een wezenlijk andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Wanneer stap 2 voltooid is, kun je de sushirijst 20 tot 30 minuten op laag vuur laten staan. Na deze 20 tot 30 minuten kun je controleren of het vocht in de pan al verdampt is. Is het vocht verdampt? Dan is de rijst gaar.
Reken per persoon op ongeveer 75 gr sushi rijst.