Omvormers hebben een aantal ingangen. Dit is vanaf 1 string tot en met 8 strings voor de grotere omvormers. Een veld zonnepanelen vormt een string. Wanneer velden van hetzelfde type zonnepaneel zijn en in de zelfde helling en oriëntatie liggen kunnen deze parallel aangesloten worden op de omvormer.
Simpel gezegd betekent het dat een groep zonnepanelen aan dezelfde kabel worden aangesloten en aan 1 omvormer wordt gekoppeld. Dit heet een string. In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
U haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 10% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 90 en 110% liggen (vermogen omvormer/ Wp vermogen zonnepanelen).
Bij een string omvormer zijn de zonnepanelen in 1 of meerdere series aangesloten op een centrale omvormer. Het kan bv. gaan om 2 strings van 6 panelen op 1 omvormer. Kortom, de panelen zijn in serie aan elkaar gekoppeld en die strings zijn op hun beurt met een kabel aangesloten op de string omvormer.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.
Hoeveel zonnepanelen voor 3500 kWh? Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben die een heel jaar lang energie opwekken.
De keuze voor een omvormer hangt geheel af van uw situatie en het vermogen wat u wilt gaan plaatsen. Bij de meeste stringomvormers kunt u kiezen voor een extra mpp tracker. Deze tracker zorgt er voor dat u twee dakvlakken met een verschillende ligging toch kunt gebruiken op deze omvormer.
String omvormers houden het simpel
(een beetje schaduw kan namelijk goed opgevangen worden met OptiTrac Global Peak). Wanneer panelen naar verschillende kanten gericht staan, of wanneer er nogal veel schaduw is, dan is een systeem met optimizers (of anders met micro-omvormers) de beste oplossing.
Een omvormer mag in ieder geval niet te veel aftoppen qua opbrengst, want dan wordt de omvormer te zwaar belast. Kijk niet alleen naar het typenummer van de omvormer. Voorbeeld: De SMA 3000TL heeft een maximaal vermogen van 3200 W. Hier kan je gemakkelijk een installatie van 3300 WP op aansluiten.
Bij de keuze voor een 3 fasen omvormer of een 1 fase omvormer is het allereerst verstandig om goed te kijken naar het aantal zonnepanelen op het dak. Tot 16 panelen is het niet nodig om een 3 fasen omvormer te gebruiken, aan 1 fase heeft u dan voldoende. Kijk daarnaast goed naar de hoofdaansluiting die u heeft zitten.
Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp. Meestal wordt gekozen voor een omvormer welke 90% van de totale zonnepanelen installatie aankan.
SolarEdge heeft een minimum van 8 panelen nodig om optimaal te kunnen werken met de P300 optimizer en 6 voor de P405 (voor dunne film zonnepanelen). Dit komt omdat de omvormer 350 Volt nodig heeft om te werken. Vier panelen op het oosten en vier op het westen zal ook niet optimaal werken.
Als je meer dan 3680W (16A * 230V) kunt produceren, heb je meestal een 3-fase omvormer nodig. Maar als je systeem minder vermogen heeft, kan dat prima met een 1-fase omvormer. De vraag die vaak gesteld wordt is of het salderen wel goed gaat.
Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling. Dit is ook logisch, aangezien de stroom van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte.
Waar zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, moeten omvormers wel eerder vervangen worden. De levensduur van omvormers ligt tussen de 8 tot 12 jaar.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Bij een string-omvormer worden de zonnepanelen in een serie aangesloten en met één MPP-tracker geoptimaliseerd. De efficiëntie om gelijkspanning in wisselspanning om te zetten van string-omvormers is hoog (> 97 procent). Door de zonnepanelen in serie te schakelen bereieken de panelen het startvoltage snel.
De beste omvormers zijn van SMA volgens de meeste mensen en bedrijven die zonnepanelen monteren. Ze zijn betrouwbaar, makkelijk te installeren en te gebruiken en ze hebben een lange garantie.
Een zonnestroomsysteem met optimizers is een goede keuze wanneer er schaduw aanwezig is op jouw dak. Je haalt het maximale uit de zonnepanelen! Daarnaast kun je door de optimizers ook elk paneel apart monitoren in de monitoringsapp. Dit zorgt er ook voor dat je sneller erachter komt of een paneel defect is.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Die Chinese panelen zijn niet de schoonste. Het kost veel energie om zonnepanelen te maken, want de belangrijkste grondstof, silicium, moet extreem en langdurig worden verhit. En ook glasmakers hebben hoge temperaturen nodig. In China worden daar vaak steenkolen voor gestookt.